Στιγμές μυσταγωγίας από τον  Παφίτη μουσικοσυνθέτης Α. Αρτέμη στη Βασιλική Αγίου Μάρκου Ηρακλείου

Στιγμές μυσταγωγίας από τον Παφίτη μουσικοσυνθέτης Α. Αρτέμη στη Βασιλική Αγίου Μάρκου Ηρακλείου

Στιγμές μυσταγωγίας βίωσαν όσοι παρευρέθηκαν στην Βασιλική Αγίου Μάρκου του Ηρακλείου Κρήτης


από τον Παφίτη μουσικοσυνθέτη Ανδρέα Α. Αρτέμη με την παρουσίαση του μουσικού του έργο : « Ως κύμβαλο Αλλάζον» έργο 50, για φωνή και όργανο.

Σύμφωνα με δελτίο τύπου το σημαντικό καλλιτεχνικό γεγονός πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης την Μεγάλη Πέμπτη σ’ ένα χώρο άμεσα συνδεδεμένο με την ιστορία του Ηρακλείου, τη Βασιλική του Αγίου Μάρκου.

Από τα πρώτα χρόνια της ενετοκρατίας, στον 13ο μ.Χ. αιώνα (1239), οι Ενετοί θέλοντας να εδραιώσουν την κυριαρχία τους στην καινούρια τους αποικία (Ηράκλειο), και παράλληλα να εκδηλώσουν την ευγνωμοσύνη και την αγάπη τους προς την πατρίδα τους, έχτισαν στο κέντρο της πόλης ένα ναό (βασιλική) αφιερωμένο στον προστάτη της Βενετίας, τον Άγιο Μάρκο, προστίθεται στην ανακοίνωση. Στο χώρο λάμβαναν μέρος οι επίσημες τελετές της ενετικής διοίκησης ενώ επίσης εκεί τάφονταν οι ενετοί άρχοντες.

Η φωνή του Ανδρέα Αρτέμη που αντηχούσε στο χώρο της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου του Ηρακλείου τη Μεγάλη Πέμπτη 2013, έμοιαζε σαν κραυγή αλαλάζοντος Θρήνου. Ανέβαινε στα ψηλά και στα χαμηλά…

Τα Κύμβαλα με τον ήχο του εκκλησιαστικού οργάνου του, συνεχίζει η ανακοίνωση ηχούσε την έναρξη- κάλεσμα ως πρώτη σφραγίδα τελετουργικού, σπάνιας βαρύτητας μουσικού έργου. Κι ύστερα οι φωνές να διαδέχεται η μια την άλλη.

Γεμάτες φωνές της Μαρίας Διακάκη – βουλευτού Ηρακλείου και συνεργάτιδα του συνθέτη – και του Κύπριου μουσικού Γιώργου Σαξατέ ,επίσης συνεργάτη του Ανδρέα Αρτέμη.

Πλήθος κόσμου πέρασε από το κεντρικό σημείο της καρδιάς του Ηρακλείου τη Μ.Πέμπτη για να ακούσει το τελετουργικό αυτό έργο του Ανδρέα Α.Αρτέμη, που άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις σε όσους παρευρέθηκαν, καταλήγει η ανακοίνωση.