Στον αέρα η ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων στην Πάφο

Στον αέρα η ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων στην Πάφο

Δυσφορία και ανησυχία προκαλεί στην Πάφο η αρνητική εξέλιξη με την προσφορά για την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων Κάτω Πάφου. Η προσφορά «έπεσε» λίγες μέρες πριν την επίσημη κατακύρωσή της στον επιλεγέντα προσφοροδότη και πλέον αναμένεται η επαναπροκήρυξη και η εξαρχής διαδικασία. Εξέλιξη που, σύμφωνα με τον δήμαρχο Πάφου, αν και δεν αποτελεί ανήκεστο πρόβλημα για το έργο, εντούτοις, δημιουργεί μια διόλου ευκαταφρόνητη καθυστέρηση στους σχεδιασμούς.

Η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της Πάφου είναι το μοναδικό από τα 10 μεγάλα έργα υποδομής και ανάπτυξης που εκτελούνται ή αρχίζουν εντός των ημερών που δεν προκηρύχθηκε από τον Δήμο Πάφου, αλλά από το κράτος και συγκεκριμένα από το Τμήμα Δημοσίων Έργων.


Ο δήμαρχος Πάφου, Φαίδωνας Φαίδωνος, δήλωσε στον «Φ» ότι το πρόβλημα που επέφερε την ακύρωση των προσφορών προέκυψε επειδή το Τμήμα Δημοσίων Έργων δεν έλαβε υπόψη την πρόνοια της νομοθεσίας βάσει της οποίας κατατάσσοντας ένα έργο στην Κατηγορία Α, η προκηρύττουσα Αρχή πρέπει να λαμβάνει εκ των προτέρων έγγραφη έγκριση από το Συμβούλιο Εγγραφής Εργοληπτών.

Μετά τη διαπίστωση ότι στις προσφορές για την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων η έγκριση αυτή δεν είχε ληφθεί, το Συμβούλιο προσέφυγε στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών η οποία και το δικαίωσε.

Πλέον, τόνισε ο κ. Φαίδωνος, απαιτείται εκ της νομοθεσίας να παρέλθει το 15νθήμερο για την επαναπροκήρυξη των προσφορών, ενώ η απόφαση έχει ήδη κοινοποιηθεί σε όλες τις εταιρείες που μετείχαν του αρχικού διαγωνισμού.

Ο δήμαρχος Πάφου δεν έκρυψε την ενόχλησή του για το γεγονός ότι παρουσιάστηκε το πρόβλημα αυτό, τη στιγμή, επεσήμανε, που η προσφοροδότηση όλων των έργων υποδομής από τον Δήμο Πάφου ολοκληρώθηκε εντός των χρονοδιαγραμμάτων και χωρίς ουσιαστικό πρόβλημα, και από κρατικής πλευράς εμφανίσθηκε πρόβλημα ενώ υπό ευθύνη του ήταν μόλις ένα προσφοροδοτούμενο έργο.

Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι στη βάση του προβλήματος ήταν η επιθυμία και του Συμβουλίου Εργοληπτών, αλλά και άλλων θεσμικών φορέων του κράτους να «ανοίξει» ο διαγωνισμός, περιλαμβάνοντας και εργολάβους Κατηγορίας Β.

Ο Δήμος Πάφου διαφωνεί επί της ουσίας με τη θέση αυτή, κρίνοντας ότι για έργα τέτοιου μεγέθους και σπουδαιότητας έχει μείζονα σημασία το να αναλαμβάνει μια εργοληπτική εταιρεία αντίστοιχου μεγέθους, κρίνοντας και από περιπτώσεις μικρότερων εργολάβων κατά τις προκηρύξεις άλλων έργων που δεν επέδειξαν την απαιτούμενη τυπικότητα.

Φοβούνται δικαστικές διαδικασίες

Αρμόδιες πηγές του Δήμου Πάφου παρατηρούσαν ότι μπορεί εν ονόματι του υγειονομικώς ορθού ανταγωνισμού να θέλουν κάποιοι φορείς να «ανοίγουν» τα κριτήρια, αλλά η έκταση των εκτελούμενων έργων και τα «σφιχτά» χρονοδιαγράμματα ενόψει 2017 ωθούν τον Δήμο στην εξασφάλιση των υψηλότερων κατά το δυνατόν στάνταρ για προώθηση των έργων αυτών. Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι μετά την αρνητική εξέλιξη που έχει καταγραφεί, ένα θέμα που προκαλεί ανησυχία στους φορείς της Πάφου είναι η ενδεχόμενη προσφυγή του προτιμητέου προσφοροδότη. Αν και η προσφορά σε αυτόν δεν κατακυρώθηκε επισήμως, εικάζεται ότι τυχόν έναρξη δικαστικής διαδικασίας από πλευράς του δυνατό να προκαλέσει περαιτέρω χρονικές επιπλοκές στο θέμα.

Πηγή: Ντόρα Χριστοδούλου/Φιλελεύθερος