Συνεργασία Τμήματος Αρχαιοτήτων και Interpol

Συνεργασία Τμήματος Αρχαιοτήτων και Interpol

Στο πλαίσιο των δράσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την Καταπολέμηση του Οργανωμένου και Σοβαρού Διεθνούς Εγκλήματος, διεξήχθη, μεταξύ των ημερομηνιών 7 και 11 Νοεμβρίου 2016, κοινή ευρωπαϊκή αστυνομική επιχείρηση, με την ονομασία «PANDORA».

Η επιχείρηση, που διοργανώθηκε από την EUROPOL, είχε ως στόχο την καταπολέμηση των κλοπών και της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών. Σε αυτήν έλαβαν μέρος, 20 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η UNESCO, η Γενική Γραμματεία της INTERPOL και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Η Κύπρος, ήταν ο συντονιστής της επιχείρησης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, μαζί με την Ισπανία.


Στην Κύπρο, στο πλαίσιο της επιχείρησης, διενεργήθηκαν έλεγχοι και έρευνες σε όλες τις επαρχίες, τα δύο αεροδρόμια, τα ταχυδρομεία και τα σημεία ελέγχου από και προς τις κατεχόμενες περιοχές. Ταυτόχρονα, εντατικοποιήθηκαν και οι περιπολίες της Αστυνομίας σε ευαίσθητες αρχαιολογικές περιοχές.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, διενεργήθηκαν συνολικά 44 έρευνες σε οικίες και υποστατικά, σε διάφορες επαρχίες, για εντοπισμό παράνομων αρχαίων αντικειμένων και ανιχνευτών μετάλλων. Από τις έρευνες εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά 1383 αρχαία αντικείμενα και 13 ανιχνευτές μετάλλων.

Έρευνες διενεργήθηκαν και στα ταχυδρομεία, όπου εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν από το Τμήμα Τελωνείων 40 αρχαία αντικείμενα.Ερευνήθηκαν επίσης, 336 οχήματα στα σημεία ελέγχου από και προς τις κατεχόμενες περιοχές και συνολικά 30,586 αποσκευές στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, χωρίς να εντοπιστεί οτιδήποτε.

Καθοριστικό ρόλο, για την επιτυχή έκβαση της επιχείρησης, στην Κύπρο, είχε η Εθνική Μονάδα EUROPOL, μέσω της οποίας ανταλλάσσονταν πληροφορίες, τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ο Εθνικός Συντονιστής για θέματα EMPACT (European Multidisciplinary Platform Against Criminal Threats).

Στην επιχείρηση, έλαβαν επίσης μέρος, διάφορες υπηρεσίας της Αστυνομίας, όπως η Εθνική Μονάδα INTERPOL, τα Επαρχιακά Τ.Α.Ε , Αστυνομικοί Σταθμοί και τα Οδοφράγματα, ο Κλάδος Πληροφοριών, η Διεύθυνση Ασφάλειας Αεροδρομίων Λάρνακας & Πάφου και το Γραφείο Τύπου & Δημοσίων Σχέσεων. Συνέδραμαν επίσης και άλλες υπηρεσίες όπως το Τμήμα Αρχαιοτήτων και το Τμήμα Τελωνείων.

Πηγή: Cyprustimes