Τα 100 χρόνια του Μακάριου τιμήθηκαν χθες στην Πόλη Χρυσοχούς

Τα 100 χρόνια του Μακάριου τιμήθηκαν χθες στην Πόλη Χρυσοχούς

Εκδήλωση για τα 100χρονα από την γέννηση του Εθνάρχη Μακάριου Γ διοργάνωσαν χθες βράδυ ο Δήμος Πόλεως Χρυσοχούς, το Ιστορικό Πολιτιστικό Κέντρο Εθνάρχη Μακαρίου του Γ’ και η κοινότητα Παναγιάς στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου.


Ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος ο οποίος στο πλαίσιο της ομιλίας του με θέμα « ο Μακάριος ως θρησκευτικός και εθνικός ηγέτης» σκιαγράφησε την προσωπικότητα, το έργο και την προσφορά του Εθνάρχη Μακαρίου, λέγοντας πως η μεγαλύτερη τιμή προς αυτόν και το μεγαλύτερο όφελος από τον εορτασμό της επετείου, θα είναι η συνειδητοποίηση των θανάσιμων κινδύνων που διατρέχουμε και η καθολική συστράτευσή μας για υλοποίηση των υποθηκών του. Κάθε αναφορά μας σ’αυτόν , θα πρέπει να συνιστά , πρόσθεσε, τροφοδοσία ψυχής, μελέτη ελευθερίας, οριοθέτηση χρέους.

Νιώθω τη δυσκολία να μιλήσω για τον μεγαλύτερο, ίσως, διάδοχο του Αποστόλου Βαρνάβα σ’όλη τη δισχιλιετή ζωή της Εκκλησίας μας, τον δεύτερο, μετά τον βασιλιά Ευαγόρα μεγάλο Έλληνα της Κύπρου, που συνέλαβε, όπως και εκείνος, το πλατύτερο όραμα της Φυλής και δεν το περιόρισε στα στενά γεωγραφικά όρια της Ελλάδας ή της Κύπρου, είπε ο Πάφου Γεώργιος . Γι’αυτό ανέφερε, και «συνέχομαι φόβω» μήπως, «με την αδυναμία μου να αναχθώ στα επίπεδά του, μειώσω στα μάτια σας την προσωπικότητά του, δεν τα καταφέρω να περιγράψω τους παλμούς της ψυχής του που βρέθηκαν πάντα σε συντονισμό με τους παλμούς της Κύπρου, δεν δώσω σωστήν εικόνα των οραματισμών του, δεν μεταφέρω τον αντίλαλο των συνεχών προσπαθειών και των επικών αγώνων του». Αναφερόμενος στον πρώτο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε επίσης πως ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά γνωρίσματα του Αρχιεπισκόπου Μακάριου ήταν η διοικητική δεινότητα του, τόσο στις εκκλησιαστικές υποθέσεις , όσο και αργότερα στις κρατικές.

Στην τελευταία τριετία της ζωής του που τη σημάδεψαν το πραξικόπημα των ελληνοφώνων και η εισβολή των βαρβάρων, συνέχισε ο Πάφου Γεώργιος, ο Μακάριος θεωρούσε επιτακτικότερο το καθήκον του να απευθύνεται, ως εκκλησιαστικός ηγέτης, προς το χριστεπώνυμο ποίμνιό του.

Ο Μακάριος πρόσθεσε ο Μητροπολίτης Πάφου « ενέπνευσε στο δούλο λαό του πίστη στις δυνάμεις του, εμπιστοσύνη στον εαυτό του, στην αξιοπρέπειά του , στην ιστορία του, στη δύναμη του δικαίου και τον οδήγησε στην αποτίναξη του Αγγλικού ζυγού, ενώ πρόσφερε πολύτιμες υπηρεσίες ως επί κεφαλής του Κράτους και μετά την Ανεξαρτησία».

Αν κατέληξε ο Πανιερώτατος η θλιβερή αυτή μειοψηφία στην Κύπρο, από την οποία μισήθηκε, και οι ανθέλληνες της Χούντας δεν υπονόμευαν το έργο του η πατρίδα μας δεν θα βίωνε τη Τουρκική κατοχή και ο λαός μας θα απολάμβανε τα αγαθά της ελευθερίας.

Εξάλλου ο δήμαρχος Πόλεως Χρυσοχούς Άγγελος Γεωργίου Οδυσσέως στο χαιρετισμό που απηύθυνε στο πλαίσιο της εκδήλωσης είπε μεταξύ άλλων πως ο Μακάριος, επέδειξε εξαιρετικές ικανότητες διαλεκτικής και αρμονικής σύζευξης των αρμοδιοτήτων και υποχρεώσεων του κρατικού και συνάμα του εκκλησιαστικού ηγέτη. Ο Μακάριος συνέχισε αποτελεί υπόδειγμα ηγέτη τόσο της πολιτικής όσο και της πνευματικής ζωής. Ήταν ο άνθρωπος που μπορούσε να ψηλαφίσει και να αντιληφθεί σωστά τις γεωπολιτικές συνθήκες και να τοποθετηθεί κατάλληλα με γνώμονα πάντα το καλό του λαού του. Αυτό ήταν κάτι που τον έκανε να διαφέρει από πολλούς άλλους που διαχρονικά ηγήθηκαν του λαού μας, ενώ στάθηκε τόσο οραματικός σαν ηγέτης όσο κανείς άλλος , κατέληξε ο κ Οδυσσέως .

Η εκδήλωση εμπλουτίστηκε καλλιτεχνικά από τη μουσικό Αννίτα Ταλιώτου και τη χορωδία της, καθώς επίσης και από τα μέλη του χορευτικού συγκροτήματος Εθνάρχη Μακαρίου Γ Παναγιάς .Εκδηλώσεις με την ευκαιρία της ονομαστικής εορτής του Εθνάρχη Μακαρίου Γ΄ , διοργανώνονται κάθε χρόνο, όμως φέτος με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου το 2013 έχει κηρυχθεί σε έτος Μακαρίου, για αυτό διοργανώνεται μια σειρά εκδηλώσεων τόσο στην Κύπρο, όσο και στο εξωτερικό.