Τελετή απονομής βραβείων για Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό

Τελετή απονομής βραβείων για Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό

Πραγματοποιήθηκε χθες στον Πολυχώρο Πολιτισμού «Παλιά Ηλεκτρική» η τελετή απονομής των βραβείων για τον Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό του έργου της αναβάθμισης και ανάδειξης του Μαρκιδείου Θεάτρου και του περιβάλλοντος χώρου.

Όπως αναφέρθηκε στο πλαίσιο της εκδήλωσης σκοπός του Διαγωνισμού ήταν να προταθούν μέτρα λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης του Μαρκιδείου Θεάτρου, το οποίο αποτελεί έναν από τους κυριότερους «υποδοχείς» πολιτιστικών εκδηλώσεων στην Πάφο.


Η Κριτική Επιτροπή του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού του έργου της αναβάθμισης και ανάδειξης του Μαρκιδείου Θεάτρου και του περιβάλλοντος χώρου αποφάσισε όπως απονείμει το Α` Βραβείο στους Simpraxis Architects, Μάριο Χριστοδουλίδη και Χρίστο Χριστοδούλου, με ομάδα μελέτης τους Χρήστο Πασαδάκη, Στέλιο Ζενιέρη και Χαράλαμπο Μούντη.

Ο αρχιτέκτονας Χρήστος Χριστοδούλου , δήλωσε στο πλαίσιο της εκδήλωσης ότι το ανακαινισμένο Μαρκίδειο θέατρο θα αποτελεί μία από τις κυριότερες εστίες πολιτιστικών εκδηλώσεων στην Πάφο.

Πρόσθεσε ότι οι προτάσεις που υποβλήθηκαν για την ανάπλαση του υφιστάμενου θεάτρου έχουν ως στόχο τη διαμόρφωση ενός καινοτόμου, δημιουργικού και σύγχρονου χώρου όπου το κοινό θα απολαμβάνει με άνεση πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Οι βασικές αλλαγές που θα γίνουν – όπως είπε- αφορούν την περιοχή του χώρου στάθμευσης με πρόσβαση προς νέα είσοδο ενώ στην πλευρά της υφιστάμενης εισόδου θα δημιουργηθεί καφεστιατόριο.

Επίσης με βάση τους σχεδιασμούς έχει αντιστραφεί η σκηνή η οποία θα τοποθετηθεί στην πλευρά που βρίσκεται τώρα ο χώρος ρύθμισης φωτισμού και προβολέων.

Επιπλέον θα γίνει επέκταση στην ανατολική πλευρά , προς την λεωφόρο Ευαγόρα Παλληκαρίδη προκειμένου να δημιουργηθούν νέα καμαρίνια ενώ στην δυτική πλευρά όπου υπάρχει ο παλιός θερινός κινηματογράφος θα γίνουν αποθηκευτικοί χώροι .

Θα υπάρχει επίσης αίθριος χώρος ο οποίος θα μπορεί να αξιοποιηθεί για την παρουσίαση διαλέξεων , παρουσιάσεων και προβολών.

Το Β΄ Βραβείο απονεμήθηκε στους Χάρη Χριστοδούλου, Σπύρο Σπύρου, Χάρη Σολωμού, Αγγελική Ζησιμοπούλου και Αλέξη Ποσγέκκη, και το Γ΄ Βραβείο στον Αλέξιο-Παναγιώτη Τριχωνά.

Δόθηκαν επίσης δύο έπαινοι – ο ένας έπαινος στους Σόλων Ξενόπουλο, Ελένη Χατζηνικολάου, Απόστολο Πάνο, Μιχάλη Σιούλα και Βασίλη Σταθόλουλο, με συνεργάτες αρχιτέκτονες τους Χρυσούλα Καραδήμα, Ιωσήφ Λεοντή, Απόστολο Ρυακιωτάκη και Χαρά Δρανδάκη, και ο δεύτερος έπαινος στους Ιερείδης και Μιχαήλ Αρχιτέκτονες, Ιερείδης και Ιερείδης.

Στο πλαίσιο του Αρχιτεκτονικό διαγωνισμού , υποβλήθηκαν προτάσεις για την ανάπλαση του υφισταμένου Θεάτρου με απώτερο στόχο τη διαμόρφωση ενός καινοτόμου, δημιουργικού και σύγχρονου χώρου, όπου το κοινό θα απολαμβάνει με άνεση πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Παράλληλα, μέσα από την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου, θα αποκαθίσταται η σχέση του κτιρίου με τον άμεσο και ευρύτερο αστικό ιστό. Το ανακαινισμένο Θέατρο θα διαθέτει 420 θέσεις.

Στο πλαίσιο εκδήλωσης εκτέθηκαν και οι μελέτες που έλαβαν μέρος στο Διαγωνισμό.

(ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΓΧΡ)