ΤΟΝ ΔΗ.ΣΥ. ΘΑ ΕΝΩΣΕΙ ΜΟΝΟ Ο ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΒΑΣΗΣ

ΤΟΝ ΔΗ.ΣΥ. ΘΑ ΕΝΩΣΕΙ ΜΟΝΟ Ο ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΒΑΣΗΣ

Μετά την τελευταία μου σχετική ανάρτηση, δεν είχα σκοπό να επανέλθω στο ερώτημα «ΔΗΣΥ στην Κυβέρνηση ή στην αντιπολίτευση». Όμως ο φίλος Onoufrios Koulla, εκπρόσωπος τύπου του ΔΗ.ΣΥ., έγραψε ένα άρθρο στον Φιλελεύθερο της Κυριακής (βλ. πρώτο σχόλιο) το οποίο θεωρώ ότι χρήζει απάντησης.

Πιο συγκεκριμένα:


1. Αναφέρεται ότι η «ελεύθερη βούληση των πολιτών» έστειλε το κόμμα στην αντιπολίτευση και άρα έτσι πρέπει να πορευτεί στο εξής, παραβλέποντας ότι η ίδια βούληση έστειλε τον Νίκο Χριστοδουλίδη στο Προεδρικό με κύριο στήριγμα τους Συναγερμικούς, εκ των οποίων το 75% τον ψήφισε στον β’ γύρο και περίπου το 30% από τον α’ γύρο.

Εάν αυτό δεν είναι ευθεία αντίθεση με τη βάση, διερωτώμαι ποια είναι όπως και αν απασχολεί κανέναν στην Πινδάρου ο κόσμος αυτός και γιατί έπραξε όπως έπραξε. Γιατί η επίκληση στον «περήφανο κόσμο του Δημοκρατικού Συναγερμού» δεν πρέπει να γίνεται κατά το δοκούν ή/και όταν έχουμε εκλογές (όταν τον χρειαζόμαστε δηλαδή) και όλο το υπόλοιπο διάστημα να έχουμε γραμμένα στα παλαιότερα των υποδημάτων μας τόσο τις ανησυχίες του όσο και τους προβληματισμούς του.

Οι εποχές της αυστηρής κομματικής πειθαρχίας και των αρχηγικών πολιτικών σχηματισμών έχουν παρέλθει και αλίμονο στην κομματική ηγεσία που δεν θα το αντιληφθεί έγκαιρα. Τα παραδείγματα πολλά, τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα.

2. Με ποιες ακριβώς κυβερνητικές πολιτικές διαφωνεί ο ΔΗ.ΣΥ. ώστε να χρειάζεται να τονίζει συνεχώς ότι θα στηρίζει μόνο αυτές που «είναι εντός του πολιτικού του πλαισίου»; Mήπως με το e-kalathi ή με το ξεπάγωμα θέσεων που ήταν στον προϋπολογισμό που κατέθεσε η προηγούμενη κυβέρνηση; Ή με την ευρωπαϊκή εμπλοκή στο εθνικό μας πρόβλημα και το μεταναστευτικό;

Τονίζω ότι αναφέρομαι στις KΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ πολιτικές και όχι στις θέσεις των συμπολιτευόμενων κομμάτων που ενίοτε είναι λαϊκίστικες (εκποιήσεις) ή ακόμα και επικίνδυνες (ΕΔΕΚ και Κυπριακό) αλλά μέχρι τώρα δεν φαίνεται να επηρεάζουν τον ΠτΔ στο ελάχιστο. Μόλις προχθές ο τρόπος με τον οποίο τοποθετήθηκε στην αντικατοχική εκδήλωση της Αμμοχώστου, παρά το πρόσκαιρο πολιτικό κόστος, δεν νομίζω ότι αφήνει περιθώρια κατά πόσο μπορεί να άγεται και να φέρεται από τον οποιονδήποτε. Άλλωστε έχει τονίσει πολλές φορές, τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά, ότι σέβεται τις θέσεις των κομμάτων που τον στηρίζουν αλλά αυτό που τον δεσμεύει είναι ΤΟ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ.

Να τονίσουμε εδώ ότι στο θέμα των εκποιήσεων ο ΔΗΣΥ συμπεριφέρθηκε πράγματι υπεύθυνα και ήταν καθοριστικός ώστε να υπερψηφιστεί το κυβερνητικό νομοσχέδιο, σε πλήρη όμως σύμπλευση με τον ΠτΔ και απέναντι από τις όποιες λαϊκίστικες προσεγγίσεις. Η πρακτική αυτή θα μπορούσε εύκολα να επεκταθεί και σε άλλους τομείς, ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ. Άρα μια χαρά μπορούν να συνυπάρξουν, όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού.

3. Οι επόμενες παράγραφοι είναι βάναυσα προσβλητικές προς όσους διατυπώνουν την άποψη (όπως ο υποφαινόμενος) ότι ο ΔΗ.ΣΥ. πρέπει να παραμερίσει τις όποιες πικρίες από την ήττα του Φεβρουαρίου, να υποστηρίξει και ακολούθως να ενταχθεί στην Κυβέρνηση του Νίκου Χριστοδουλίδη και ότι αυτό είναι προς όφελος ΠΡΩΤΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ και μετά του κόμματος.

Αυτοί παρουσιάζονται ως «αντιφατικοί» που «αρέσκονται σε ευθείες και όχι σε τεθλασμένες γραμμές» (sic) και προβαίνουν σε «περισπούδαστες αναλύσεις» έχοντας ως κίνητρο την εξυπηρέτηση «προσωπικών φιλοδοξιών». Είναι καλά να μας εξηγήσει ο φίλος Ονούφριος μιλώντας, ναι, ΕΥΘΕΩΣ και όχι με αυτά τα ακατανόητα, ποιους ακριβώς εννοεί και ποιες ακριβώς προσωπικές φιλοδοξίες εξυπηρετούν. Οι δικές μου τουλάχιστον τοποθετήσεις είναι δημόσια αναρτημένες, σε απλά ελληνικά και σε ήπιο -θεωρώ- ύφος, με την δέουσα επιχειρηματολογία και είναι χαρακτηριστικό ότι δεν έχει διατυπωθεί ποτέ κανένας σοβαρός αντίλογος.

Τι αντίλογος μπορεί άλλωστε να διατυπωθεί στις ανησυχίες ενός παλιού στελέχους που βλέπει το κόμμα που υπηρέτησε για χρόνια ανιδιοτελώς, χωρίς να έχει χάσει ποτέ καμία εκλογική αναμέτρηση, να παρακολουθεί τον κόσμο του να απομακρύνεται κατά χιλιάδες στις αναμετρήσεις των τελευταίων δέκα ετών; Και να προτάσσεται ότι αυτό είναι φυσιολογικό όπως και το να χάνουμε τις εκλογές μετά που βγάλαμε τη χώρα από τρεις σοβαρότατες κρίσεις;

Tι αντίλογος μπορεί να διατυπωθεί στην έκκληση όπως ερωτηθεί ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ η βάση του ΔΗ.ΣΥ. αν πρέπει να στηρίξει την Κυβέρνηση Nίκου Xριστοδουλίδη, συμμετέχοντας σε αυτήν με καίρια Υπουργεία; Όχι φυσικά χάριν καρεκλών αλλά για να μπορέσει να διαμορφώσει και να προωθήσει ΑΜΕΣΑ τις πολιτικές που πρεσβεύει και όχι ΕΜΜΕΣΑ μέσω μιας ανούσιας κριτικής; Όταν κάποιοι ήταν έτοιμοι να συγκυβερνήσουν με το ΑΚΕΛ έχουν πρόβλημα να το πράξουν σε μια ένα κυβερνητικό σχήμα με οκτώ Συναγερμικούς Υπουργούς/Υφυπουργούς συν τον ΠτΔ;

Τι αντίλογος μπορεί να διατυπωθεί στην πρόταση περί ανοίγματος σε όλο τον κόσμο του ΔΗ.ΣΥ. (όχι μόνο στους κομματικούς παράγοντες στα εγγεγραμμένα μέλη) ώστε να συμμετέχει στις ψηφοφορίες για σημαντικές αποφάσεις, στο πρότυπο που λειτουργεί η Νέα Δημοκρατία και άλλα κόμματα στην Ελλάδα;

Ότι όποιος τα λέει αυτά είναι επειδή έχει προσωπικές φιλοδοξίες; Να είμαστε σοβαροί.

4. Και κάτι τελευταίο περί καταστατικού, ιδρυτικής διακήρυξης αλλά και των περίφημων Κληριδικών αρχών. Αυτά φίλοι μου δεν μπορούμε να τα επικαλούμαστε όποτε μας βολεύει.

Ξεκάθαρα αντικαταστατικά πήρατε την απόφαση περί αντιπολίτευσης, χωρίς να βάλετε πρώτα το θέμα στην ατζέντα και χωρίς να ανοίξετε κατάλογο ομιλητών ώστε να μπορέσουν να επιχειρηματολογήσουν. Με αποτέλεσμα να δεσμεύσετε την επόμενη ηγεσία ως προς το πώς πρέπει να πολιτευτεί η παράταξη για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Ξεκάθαρα αντιπολιτεύεστε έναν Πρόεδρο που έβαλε ως προμετωπίδα του την κυβέρνηση εθνικής ενότητας, πρόνοια που περιλαμβάνεται στην ιδρυτικής Διακήρυξη Αρχών.

Και ξεκάθαρα είστε απέναντι στην Κληριδική αρχή που όχι μόνο επέτρεπε αλλά επιζητούσε την εσωκομματική πολυφωνία καταφέρνοντας να συγκεράσει τις διάφορες τάσεις εντός της μεγάλης οικογένειας που λέγεται ΔΗ.ΣΥ.

Είναι με αυτόν τον τρόπο που μεγαλούργησε και όχι με προσεγγίσεις όπως το συγκεκριμένο άρθρο που υπογράφει ο εκπρόσωπος τύπου και άρα δεσμεύει σύσσωμη την ηγεσία. Αν δεν είναι έτσι, ας μας πουν οι φίλτατοι Annita Demetriou, Ευθύμιος Δίπλαρος – Efthimios Diplaros, Μάριος Πελεκάνος – Marios Pelekanos, Savia Orphanidou, Γιώργος Κάρουλλας, Nicos Tornaritis κατά πόσο συμφωνούν ή διαφωνούν.

Καθαρές κουβέντες!

Άθος Ρουσουνίδης
Πρώην Πρόεδρος ΦΠΚ Πρωτοπορία Θεσσαλονίκης
Πρώην Πρόεδρος Εκτελεστική Επιτροπή Φ.Π.Κ. Πρωτοπορία
9/8/2023