Το ΑΚΕΛ Πάφου τίμησε τους πεσόντες του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου

Το ΑΚΕΛ Πάφου τίμησε τους πεσόντες του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου

Με την ευκαιρία συμπλήρωσης 70 χρόνων από την ιστορική απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ της 16ης Ιουνίου 1943 η Επαρχιακή Επιτροπή του κόμματος πραγματοποίησε σήμερα κατάθεση στεφάνων στο « Μνημείο Πεσόντων του 2ου Παγκόσμιου Πολέμου» .


Το ΑΚΕΛ Πάφου στο πλαίσιο της εκδήλωσης απότισε φόρο τιμής στους τριάντα χιλιάδες Κύπριους στρατιώτες, οκτακόσιους Κύπριους κομμουνιστές, δυόμιση χιλιάδες Κύπριους αιχμάλωτους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και εξακόσιους πεσόντες στα πεδία των μαχών όπως ανέφερε ο Επαρχιακός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Πάφου Χάρης Κυριακίδης.

Τιμούμε συνέχισε, τις εκατοντάδες των Κυπρίων, ελληνοκύπριων και τουρκοκύπριων, τα εκατομμύρια των Σοβιετικών, τους Έλληνες, τους Σέρβους, τους Γάλλους, τους Ισπανούς, τους Εβραίους και όλους όσους αγωνίστηκαν και έχασαν τη ζωή τους στον αγώνα για ένα κόσμο απαλλαγμένο από φασισμό και ιμπεριαλιστικούς πολέμους, προσθέτοντας πως η θυσία είναι δυσανάλογη μεγάλη.

Σε χαιρετισμό που απηύθυνε ο κ Κυριακίδης αναφέρθηκε στην απόφαση που πήρε το κόμμα του μια απόφαση- όπως είπε- που τιμούσε την Κύπρο και το λαό της. Ο κ Κυριακίδης είπε « 70 χρόνια πριν, το νεαρό τότε ΑΚΕΛ, δημιούργημα και συνεχιστής του Κουμμουνιστικού Κόμματος Κύπρου, κόμματος που ρίχτηκε στην παρανομία την μαύρη περίοδο της δικτατορίας του Πάλμερ έπαιρνε μια απόφαση που τιμούσε την Κύπρο και το λαό μας». Η απόφαση συνέχισε , αφορούσε τη έκκληση για κατάταξη στο συμμαχικό στρατό που αποτέλεσε σημείο αναφοράς στον αγώνα για ελευθερία και εθνική αξιοπρέπεια.

Αναφερόμενος στην έκκληση ο Επαρχιακός Γραμματέας του ΑΚΕΛ είπε « «προς όλα τα μέλη του κόμματος δι’ εθελοντικήν καταταξιν εις τας ενόπλους δυνάμεις προς ενίσχυσην του αγώνος δι’ απελευθέρωσιν της Ελλάδος από την χιτλερικήν τυρρανίαν, απελευθέρωσιν των υποδούλων χωρών και εξασφάλισιν του εθνικού, πολιτικού και κοινωνικού μέλλοντος της Νήσου».

Ο κ Κυριακίδης στο πλαίσιο της ομιλίας του ανέφερε επίσης πως η απόφαση της 16ης του Ιούνη του 1943, δεν άλλαξε το ρουν του Πολέμου ούτε της Ιστορίας. Μετάφραζε όμως συνέχισε, στην πανανθρώπινη γλώσσα τα αντιφασιστικά, αντιναζιστικά αισθήματα του λαού μας, την έμπρακτη αλληλεγγύη στους αγωνιζόμενους λαούς της Ευρώπης και του Κόσμου, τη στοίχισή του στην παράταξη του Κόκκινου Στρατού, των ανταρτών του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ, των Σέρβων Παρτιζάνων και όλων των άλλων που ορθώθηκαν ζωντανό ανάχωμα για να συντριβεί ο χιτλεροναζιστικός άξονας.

Μέσα σε μια παράγραφο συμπυκνώνεται το είναι του κόμματός μας, κατέληξε ο κ Κυριακίδης : « Διεθνιστικό και πατριωτικό, εθνικά, πολιτικά και κοινωνικά αιτήματα, με το όπλο στο χέρι για να ανατείλει η λευτεριά, η ειρήνη, η συναδέλφωση, η πρόοδος, η κοινωνική δικαιοσύνη».