Το ΔΣ του ΧΥΤΑ ζητά και 3η νομική γνωμάτευση

Το ΔΣ του ΧΥΤΑ ζητά και 3η νομική γνωμάτευση

Το Διοικητικό συμβούλιο του ΧΥΤΑ δεν υπάρχει περίπτωση να πάρει οποιαδήποτε απόφαση που να εμπεριέχει οποιαδήποτε παρανομία, ανέφερε σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Διοικητικού συμβουλίου του ΧΥΤΑ Ανδρέας Χρυσάνθου.

Ο κ. Χρυσάνθου επεξήγησε πως παρά την ύπαρξη δύο νομικών γνωματεύσεων, μίας εξ αυτών από τον ίδιο το Νομικό σύμβουλο του Δήμου Πάφου, ότι νομικά δεν μπορεί ο Δήμος Πάφου να αναλάβει τη διαχείριση του ΧΥΤΑ, ζήτησε εκ νέου σήμερα και τρίτη γραπτή νομική γνωμάτευση επί του θέματος.


Επιπρόσθετα, ο κ. Χρυσάνθου είπε πως με σημερινή του επιστολή το συμβούλιο του ΧΥΤΑ ζητά να του δοθεί γραπτώς από το Δήμαρχο Πάφου το σχέδιο διαχείρισης και τεκμηρίωσης της ικανότητας του ότι μπορεί να φέρει εις πέρας μια τέτοιας φύσεως εργασία.

Είπε ακόμη πως το ΔΣ του ΧΥΤΑ θα προχωρήσει σε μια εκτενή οικονομική ανάλυση και προσομοίωση όλων των δεδομένων και με την τιμή που προτείνει ο Δήμος Πάφου και ακόμη θα γίνει – όπως είπε- σύγκληση του συμβουλίου νοουμένου ότι έχει και τη γραπτή τεκμηριωμένη έκθεση μελέτη και σχέδιο διαχείρισης από το Δήμο Πάφου.

Ο κ. Χρυσάνθου σημείωσε πως το δημόσιο συμφέρον δεν εξυπηρετείται μόνο με την οικονομική πτυχή αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση -είπε- υπάρχει και η πτυχή της δημόσιας υγείας και της προστασίας του περιβάλλοντος, τα οποία διέπονται από αυστηρή νομοθεσία.

Όλα αυτά, πρόσθεσε, “θα τεθούν κάτω από το μικροσκόπιο του συμβουλίου και με υπευθυνότητα και σοβαρότητα το συμβούλιο θα πάρει την απόφαση η οποία θα είναι τεκμηριωμένη και αιτιολογημένη”.

Αυτή η απόφαση, σημείωσε, “θα δοθεί στα ΜΜΕ, στους Υπουργούς Εσωτερικών και Γεωργίας, στον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας και στην Γενική Λογίστρια, οι οποίοι χθες ομόφωνα, είπαν δια στόματος του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας, ότι όποια απόφαση πάρει το ΔΣ του ΧΥΤΑ, αφού θα είναι αιτιολογημένη, εμείς θα την στηρίξουμε” .

Στο μεταξύ, χθες σε πολύωρη σύσκεψη στην παρουσία του Υπουργού Γεωργίας Νίκου Κουγιάλη, του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας, της Γενικής Λογίστριας και του προέδρου της Κεντρικής Επιτροπής Αλλαγών και Απαιτήσεων, ο Δήμος Πάφου, εξέφρασε την ετοιμότητα του να αναλάβει τη διαχείριση των εγκαταστάσεων του ΧΥΤΑ για όσο διάστημα χρειαστεί μέχρι την προετοιμασία των εγγράφων προσφοράς για την αναβάθμιση του ΧΥΤΑ.

Ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος, διαβεβαίωσε πως αν του ανατεθεί η διαχείριση μπορεί να λειτουργήσει το χώρο σε μια εβδομάδα.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η ΚΕΑΑ είχε καταλήξει σε συμφωνία με την Ηλέκτωρ για την παράταση της σύμβασης διαχείρισης του χώρου για ένα περίπου χρόνου ή μέχρι να προκύψει νέος ανάδοχος μέσα από την προκήρυξη προσφορών με 16 ευρώ τον τόνο.

Η συμφωνία εκείνη, η οποία είχε επιτευχθεί, προνοούσε ότι το κράτος θα κατέβαλλε περίπου άλλες 100.000 ευρώ για την βιολογική μονάδα του ΧΥΤΑ για την περίοδο 15 Ιουλίου 2015 μέχρι τις 14 Ιανουαρίου του 2016 .

Η συμφωνία που είχε επιτευχθεί τότε, είχε χαρακτηριστεί επωφελής για τις τοπικές αρχές διότι η αρχική σύμβαση που υπήρχε ανέβαζε το κόστος περίπου στα 27- 29 ευρώ τον τόνο.

Ο κ. Χρυσάνθου είπε πως παρά την προφορική προτροπή των δύο Υπουργών Γεωργίας και Εσωτερικών για υπογραφή της συμφωνίας, το ΔΣ του ΧΥΤΑ σεβόμενο τους θεσμούς και τις διαδικασίες ανέβαλαν την υπογραφή μέχρι να ξεκαθαρίσει το όλο σκηνικό.

(ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΓΒΑ)