Υπαίθριες νύκτες κινηματογράφου και κινουμένων σχεδίων στο Almyra

Υπαίθριες νύκτες κινηματογράφου και κινουμένων σχεδίων στο Almyra

H μαγεία του να απολαμβάνεις μια ταινία σε ένα υπαίθριο θερινό κινηματογράφο pop-up δεν μπορεί να συγκριθεί με οτιδήποτε άλλο μπορεί να έχετε βιώσει. H γοητεία και αίγλη του θερινού κινηματογράφου φέρνει θύμισες μιας τρυφερής, απολαυστικής και νοσταλγικής εποχής, κατά τη δεκαετία του ‘60 μέχρι το 80, όταν ο θερινός κινηματογράφος ήταν η αγαπημένη και ίσως μοναδική καλοκαιρινή συνήθεια των κατοίκων της Πάφου.

To Almyra μέσα στα πλαίσια προώθησης της τέχνης, προγραμματίζει την προβολή μια σειράς από ταινίες μικρού μήκους Κυπρίων καλλιτεχνών που έχουν λάβει βραβεία από διάσημα διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου. Οι επισκέπτες θα έχουν επίσης την ευκαιρία να γνωρίσουν τους δημιουργούς.


Οι υπαίθριες προβολές θα αρχίσουν την Παρασκευή 8 Ιουλίου στις 21:00, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό και θα συνεχιστούν κάθε Τετάρτη μέχρι και το τέλος του Ιούλη. Όλες οι προβολές θα λάβουν χώρα στο Eauzone@almyraspa στις 9.30μμ.

Οι προβολές θα αρχίσουν στις 8 Ιουλίου με μια σειρά από μικρού μήκους animation ταινίες του Χαράλαμπου Μαργαρίτη που περιλαμβάνουν την ταινία «Sonatano.2», και ζωντανά μουσικά animation, δημιουργίες του Χαράλαμπου Μαργαρίτη και Χρυσόστομου Νεοφύτου.

Ο Χαράλαμπος Μαργαρίτης γεννήθηκε το 1985 στην Κύπρο. Αποφοίτησε από το Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού (ENSBA) το 2012. Τα έργα του επικεντρώνονται στη χαρακτική, τις ταινίες κινουμένων σχεδίων, το σχέδιο και τη ζωγραφική. Έχει συνεργαστεί, διδάξει και παρουσιάσει τα έργα του σε Ελλάδα, Κύπρο και Γαλλία. Έχει συνεργαστεί και παρουσίασει τα έργα του σε διάφορους χώρους όπως το Κέντρο Πομπιντού, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης «Stopmotion», «Graver Maintenant» στο Reuil Malmaison το 2009, και σε πολλούς άλλους διεθνείς χώρους.

Μεταξύ 11-15 Ιουλίου, το Almyra προσφέρει επίσης στους πελάτες του εργαστήρι τέχνης για παιδιά και ενήλικες, με την καθοδήγηση του καλλιτέχνη Χαράλαμπου Μαργαρίτη.

Η δεύτερη προβολή θα γίνει την Τετάρτη 13 Ιουλίου, με την ταινία «Ακάμας», του σκηνοθέτη Πανίκου Χρυσάνθου. Η ταινία διαδραματίζεται τη δεκαετία μεταξύ 1950 -1970 όπου ο Τουρκοκύπριος Ομέρ και η Ελληνοκύπερια Ροδού μεγαλώνουν μαζί στον Ακάμα, ερωτεύονται και αποφασίζουν να ζήσουν μαζί. Η απόφαση αυτή θα ταράξει τα νερά μιας κι ένας τέτοιος γάμος δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτός στην ντόπια κοινωνία.

Ο Πανίκος Χρυσάνθου γεννήθηκε το 1951 στην Κυθρέα και ασχολείται με ντοκιμαντέρ και σκηνοθεσία. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών με δίπλωμα στη λογοτεχνία και φιλοσοφία. Εργάστηκε ως βοηθός διευθυντής και εκτελεστικός παραγωγός σε ελληνικές και κυπριακές ταινίες πριν ξεκινήσει να κάνει δικές τους ταινίες. Βραβεύτηκε με το διάσημο Βραβείο Ειρήνης Αμπντί Ιπεκτσί το 1997 για την ταινία του, «O τοίχος μας» .

Η τρίτη προβολή, θα γίνει την Τετάρτη 20 Ιουλίου, με τις δυο φορές βραβευμένες ταινίες μικρού μήκους του σκηνοθέτη Σπύρου Χαραλάμπους «Άννα» (2012, 22 λεπτά) και «Δεν θα γεράσουμε ποτέ» (2014, 22 λεπτά). Η ταινία «Άννα» αναφέρεται σε μια Φιλιππινέζα, που φροντίζει έναν ηλικιωμένο, η οποία στην προσπάθεια της να αποτρέψει την εμμονή του ηλικιωμένου μ’ ένα ηθοποιό σαπουνόπερας θα ανακαλύψει την πικρή αλήθεια αυτής της εξάρτησης. Η ταινία «Για πάντα νέοι» αναφέρεται στην τελευταία νύχτα ενός Αυγούστου όταν ο Νίκος έχει την πρώτη του ερωτική εμπειρία. Ξημερώνοντας ο Σεπτέμβρης η Μαρία θα ξεκινήσει μια νέα ζωή…

Ο Σπύρος Χαραλάμπους, γεννήθηκε το 1971 στη Νότια Αφρική από Κύπριους γονείς. Σπούδασε κινηματογράφο στη Σχολή Σταυράκου στην Αθήνα. Έχει εργαστεί σε διάφορες κινηματογραφικές παραγωγές στην Ελλάδα και Κύπρο ενώ έχει σκηνοθετήσει για το θέατρο και την τηλεόραση. Και οι δύο πιο πάνω ταινίες μικρού μήκους που σκηνοθέτησε είχαν μεγάλη επιτυχία σε διεθνή φεστιβάλ και έχουν κερδίσει διάφορα υποψηφιότητες και βραβεία όπως του καλύτερου σκηνοθέτη 2015 στο Φεστιβάλ μικρού μήκους ταινίας στην Κύπρο, το καλύτερο σύντομο 2015 Astro βραβείο στο Φεστιβάλ Σαν Φρανσίσκο κ.ά.

Η τέταρτη και τελευταία προβολή για το φετινό καλοκαίρι, την Τετάρτη 27 Ιουλίου, με τις «Φωτεινές Ιστορίες», μια σειρά από διάφορα σύντομα ντοκιμαντέρ που αναφέρονται σε ιστορίες ανθρώπων που αποφάσισαν να γυρίσουν την πλάτη τους στην οικονομική κρίση. Η δημοσιογράφος Ελένη Ξένου και ο σκηνοθέτης Χριστόφορος Ροδίτης, είναι ένα ζευγάρι που ενώνει τις γνώσεις και δεξιότητές του για να προβάλουν τις πτυχές της τέχνης και της επιστήμης μαζί.

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με το τμήμα κρατήσεων στο 26 888705 και στην ιστοσελίδα www.almyra.com