ΥΠΑΜ: Στις προτεραιότητες η ασφάλεια των οπλιτών

ΥΠΑΜ: Στις προτεραιότητες η ασφάλεια των οπλιτών

Το θέμα της ασφάλειας των οπλιτών αλλά και των πολιτών βρίσκονται στις προτεραιότητες του Υπουργείου Άμυνας, για να μην επαναληφθεί η τραγωδία που σημειώθηκε πριν 2 χρόνια στο Μαρί, δήλωσε από το Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων Πάφου στην Αναρίτα, ο Υπουργός Άμυνας Φώτης Φωτίου κληθείς να σχολιάσει για το πότε θα καταστραφούν άχρηστα βλήματα που βρίσκονται σε αποθήκες.


Ο κ Φωτίου που συνοδευόταν από τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγο Στυλιανό Νάση, είπε πως λαμβάνονται όλα τα μέτρα . Ασφαλώς είπε και βρισκόμαστε σε μια περίοδο υλοποίησης μιας στρατηγικής όπου και καταστροφή βλημάτων θα ξεκινήσει και θα μεταφερθούν βλήματα εκτός Κύπρου. Τόνισε επίσης με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο πως « δεν υπάρχει πρόβλημα ασφάλειας των οπλιτών , γιατί λαμβάνονται όλα τα μέτρα από την ηγεσία της Εθνικής Φρουράς» προσθέτοντας πως είναι ξεκάθαρες οι οδηγίες που έχει δώσει , λέγοντας πως « βλήματα που θεωρούνται επικίνδυνα ούτε θα πρέπει να χρησιμοποιούνται, αλλά και κανείς να μην έχει πρόσβαση σ’ αυτές τις αποθήκες». Ο κ Φωτίου ανέφερε επίσης πως δεν χρειάζεται να προκληθεί πανικός.

Ο κ Φωτίου ξεκινώντας την επίσκεψη του στην Αεροπορική Βάση Ανδρέας Παπανδρέου είδε από κοντά – όπως ανέφερε- κάποια προβλήματα επιχειρησιακά και διοικητικά αλλά και κάποια άλλα σημαντικά θέματα τα οποία θα πρέπει να τύχουν προώθησης από το Υπουργείο του. Ο Υπουργός Άμυνας πρόσθεσε , πως η Αεροπορική Βάση Ανδρέας Παπανδρέου αποτελεί ένα βασικό συντελεστή , μια βασική υποδομή όσον αφορά τους σχεδιασμούς για ενεργειακή ασφάλεια, είτε αυτό γίνεται – όπως είπε- , από εδώ από την Κύπρο, είτε σε συνεργασία με άλλες χώρες.

Αποτελεί συνέχισε ,« βασικό συντελεστής και βασική υποδομή για την ενεργειακή ασφάλεια που θεωρούμε όλοι καθοριστικής σημασίας, ενόψει και όσων συμβαίνουν στην περιοχή, την πολιτική αστάθεια, τις αμφισβητήσεις και τις απειλές των Τούρκων όσον αφορά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Ο κ Φωτίου εξέφρασε την ικανοποίηση του για την ετοιμότητα της Αεροπορικής Βάσης Ανδρέας Παπανδρέου και του προσωπικού της.

Παραδέχτηκε ωστόσο, πως υπάρχουν προβλήματα, τα οποία καλείται το Υπουργείο Άμυνας να επιλύσει συλλογικά ως Υπουργείο αλλά και σε συνεργασία με το ΓΕΕΦ και άλλες υπηρεσίες του κράτους.

Ανακοίνωσε επίσης πως στη Βάση θα δημιουργηθεί το πρώτο πάρκο για παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με την συμμετοχή της ΕΕ. Είναι είπε,«το πρώτο που έχει επιλεγεί μέσα από μια ομάδα 8 χωρών της ΕΕ και είναι ένα σημαντικό έργο μέσα στα πλαίσια των εξαγγελιών του προέδρου της Δημοκρατίας για μετατροπή των στρατιωτικών εγκαταστάσεων σε πράσινες εγκαταστάσεις.

Ο κ Φωτίου, ερωτηθείς κατά πόσο έχουν υποβληθεί αιτήσεις από ξένες χώρες για να χρησιμοποιούν την Αεροπορική Βάση Ανδρέας Παπανδρέου, είπε πως ήδη, η Αεροπορική Βάση Ανδρέας Παπανδρέου χρησιμοποιείται για την εξυπηρέτηση περισσότερο, κάποιων χωρών, της ΕΕ. Έχουμε είπε , σε τακτά χρονικά διαστήματα, αεροπλάνα από την Γαλλία, από την Ιταλία, τη Γερμανία και άλλες χώρες της ΕΕ. Σ’αυτά τα πλαίσια συνέχισε, «αφού μελετήσουμε τη κάθε περίπτωση ξεχωριστά , δίνονται τέτοιες διευκολύνσεις» και είναι για αυτό το λόγο πρόσθεσε ,που τόσο η Αεροπορική Βάση αλλά και η Κύπρος γενικότερα έχει ένα σημαντικό γεωστρατηγικό ρόλο . Δεν είναι τυχαίο είπε, που κάθε μέρα που περνά περισσότερες χώρες ζητούν τέτοιες διευκολύνσεις είτε αυτές είναι στα λιμάνια, είτε στην Αεροπορική Βάση Ανδρέας Παπανδρέου. Αυτό πρόσθεσε, αναδεικνύει το σημαντικό μας στρατηγικό και βιοπολιτικό ρόλο.

Κληθείς να σχολιάσει την συνεργασία Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ στο πλαίσιο ενός είδους δόγματος μεταξύ των τριών χωρών, ο Υπουργός Άμυνας είπε, πως οι σχέσεις της Κύπρου με την Ελλάδα είναι στενότατες και αναφέρθηκε στην επίσκεψη της ερχόμενης Τετάρτης του Υπουργού Εθνικής Άμυνας της Ελλάδος του κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου στην Κύπρο. Στο πλαίσιο της επίσκεψης ,του Έλληνα Υπουργού, πρόσθεσε ο κ Φωτίου θα εξετάσουμε τα νέα δεδομένα που επικρατούν στην περιοχή , το πώς εμβαθύνεται και ενισχύεται περαιτέρω αυτή η στενότατη σχέση όσον αφορά την Άμυνα και την Ασφάλεια. Πέραν τούτου, συνέχισε με το Ισραήλ, «έχουμε ένα στρατηγικό διάλογο εφ’ όλης της ύλης, και αυτό έχει ξεκινήσει μετά την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Ισραήλ, και αυτό συμπεριλαμβάνει», – όπως είπε-, και τον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας.

Η συνεργασία όσον αφορά την ενεργειακή ασφάλεια, πρόσθεσε ο κ Φωτίου, παίρνει σάρκα και οστά και με την Ελλάδα και με το Ισραήλ.

Για μας είπε, είναι καθοριστικής σημασίας αυτή η εξέλιξη και βρισκόμαστε όπως ανακοίνωσε, «σε καλό δρόμο».

Ο Υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε και στον προγραμματισμό κάποιων κοινών ασκήσεων Κύπρου- Ισραήλ –Ελλάδας όσον αφορά την έρευνα και την διάσωση πριν το τέλος του χρόνου.
Στο πλαίσιο της επίσκεψης του ο κ Φωτίου στην Αεροπορική Βάση Ανδρέας Παπανδρέου επισκέφτηκε στατική έκθεση ελικοπτέρων αλλά και τον εξωμιοτή της Αεροπορικής Βάσης Ανδρέας Παπανδρέου.
Στην συνέχεια ο κ Φωτίου επισκέφτηκε το Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων Πάφου στην Αναρίτα, όπου συνομίλησε με τους νεοσύλλεκτους και τους ευχήθηκε « καλή θητεία» . Είμαστε δίπλα σας, τους ανέφερε χαρακτηριστικά, λέγοντας τους πως πρέπει να αισθάνονται σαν το σπίτι τους.

Ο Υπουργός Άμυνας μιλώντας από το ΚΕΝ Αναρίτας ανέφερε επίσης πως σήμερα ολοκληρώνεται η διαδικασία κατάταξης των Νεοσυλλέκτων οπλιτών της κλάσης 2013 Β ΕΣΣΟ και εξέφρασε την ικανοποίηση του ύστερα από ενημέρωση που έτυχε από όλα τα ΚΕΝ , για το γεγονός ότι όλα κύλησαν ομαλά, σε όλα τα επίπεδα. Ο κ Φωτίου στο πλαίσιο της επίσκεψης του είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει μέρος της διαδικασίας και συνεχάρη την ηγεσία της Εθνικής Φρουράς, τους Εκπαιδευτές, τους Διοικητές των ΚΕΝ για το εξαιρετικό – όπως είπε-, έργο που έχουν επιτελέσει αυτές τις ημέρες. Εξέφρασε ωστόσο την περηφάνια του για τα νέα παιδιά και για την περηφάνια που εξέφρασαν με την κατάταξη τους στην ΕΦ.

Λαμβάνουμε είπε μέτρα για σωστή διαβίωση, σωστή διατροφή και για κτιριακές εγκαταστάσεις σε σωστά επίπεδα. Έδωσε παράλληλα οδηγίες σε όλους τους εκπαιδευτές για να γίνει , μια σωστή εκπαίδευση των νεοσυλλέκτων. Ο κ Φωτίου είπε ακόμη πως όλες οι διαδικασίες και για την επιλογή όπλου , αλλά και για αυτούς που επιθυμούν να ακολουθήσουν την διαδικασία για να παρακαθίσουν σε εξετάσεις για να επιλεγούν βαθμοφόροι θα γίνουν με κάθε διαφάνεια. Υπάρχουν πρόσθεσε « διαδικασίες που θα τηρηθούν μέχρι το τελευταίο Σ», και σημείωσε πως αν θα παν βαθμοφόροι, θα παν οι καλύτεροι.
Με την ευκαιρία της επίσκεψης του στο ΚΕΝ Πάφου στην Αναρίτα ο κ Φωτίου έστειλε ένα μήνυμα που έχει να κάνει με την φυγοστρατία, έχοντας δίπλα του τρία αδέρφια τρίδυμα από την Πάφο(τον Μάριο, τον Στέφανο και το Γιώργο) που κατατάγηκαν στο ΚΕΝ. Ζητώντας παράλληλα την βοήθεια της κοινωνίας κάλεσε όλους να πατάξουν την φυγοστρατία. Όλοι κατέληξε μπορούμε η κυβέρνηση , η Πολιτεία, η Βουλή αλλά πάνω από όλα η κοινωνία.

ΚΥΠΕ/ΚΠ/