ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση κάποιες καινούριες έννοιες ήρθαν να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιό μας και να αποτελέσουν θέμα συζήτησης στα σχολεία με ποικίλους τρόπους.

Αναφέρομαι βέβαια στην έννοια της λέξης πολυπολιτισμικότητα όπου η γλώσσα γίνεται το βασικότερο εργαλείο, για να γνωρίσουμε καλύτερα ένα νέο πολιτισμό, να τον καταλάβουμε και να πατάξουμε το φαινόμενο της ξενοφοβίας. Σύμφωνα με το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα η πιο πάνω προσέγγιση αλλάζει ριζικά αφού μειώνονται οι ώρες διδασκαλίας των ξένων γλωσσών και μένουν πολλοί μόνιμοι και συμβασιούχοι καθηγητές άνεργοι. Ας μη μας διαφεύγει το γεγονός ότι το κράτος ξόδεψε ένα τεράστιο ποσό για την επιμόρφωση των «ξενόγλωσσων» καθηγητών ούτως ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει το Ενιαίο Λύκειο. Την ίδια αντιμετώπιση θα έχει και η πρώτη ξένη γλώσσα, τα Αγγλικά, η οποία δέχεται τη μεγαλύτερη μείωση ωρών συγκριτικά με τα άλλα μαθήματα που δέχονται μείωση. Ο κλάδος των Αγγλικών ,που θεωρείται ο τρίτος μεγαλύτερος κλάδος και είναι ένα από τα σημαντικότατα μαθήματα πλήττεται περισσότερο αφού δέχεται μείωση κατά 2,5 λιγότερες διδακτικές περιόδους.


Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την έγκυρη και αξιόπιστη μελέτη ΕΥΡΥΔΙΚΗ (το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πληροφόρησης για τα εκπαιδευτικά συστήματα και τις πολιτικές στην Ευρώπη) καταδεικνύει ότι η Κύπρος βρίσκεται ήδη ανάμεσα στις χώρες με χαμηλό ποσοστό διδασκαλίας της πρώτης ξένης γλώσσας. Με τη μείωση αυτή η Κύπρος θα είναι η χώρα με το χαμηλότερο ποσοστό διδασκαλίας.

Όπως είναι γνωστό η Αγγλική γλώσσα είναι επιπλέον προσόν για τον καθένα για να εργοδοτηθεί ή να σπουδάσει τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό. Ήδη θα έπρεπε να το γνωρίζει ο Υπουργός αυτό, ότι πολλοί κλάδοι των ιδιωτικών Πανεπιστημίων της Κύπρου προσφέρονται μόνο στην Αγγλική γλώσσα. Ακόμα και στα ελληνόφωνα αλλά και σε άλλα ξενόγλωσσα Πανεπιστήμια η Αγγλική γλώσσα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη μελέτη της ξένης βιβλιογραφίας ή και άρθρων που βοηθούν στη διεκπεραίωση εργασιών των φοιτητών. Επομένως με δυο σαραντάλεπτες περιόδους την εβδομάδα, τα παιδιά δε θα είναι δυνατόν στην Τρίτη Λυκείου να φτάσουν και να αποκτήσουν το επίπεδο Β2 που χρειάζονται. Εκτός κι αν το Υπουργείο αντί να πατάξει την παραπαιδεία θέλει και έχει σκοπό να τη στηρίξει και να την ενδυναμώσει αγνοώντας τις οικονομικές δυσχέρειες των γονιών. Εκτός από τους εκπαιδευτικούς λόγους που προανέφερα υπάρχουν και οι πολιτικοί λόγοι. Πώς είναι δυνατόν μια χώρα που είναι μέλος της Βρετανικής Κοινοπολιτείας όπου η Αγγλική είναι η κύρια γλώσσα επικοινωνίας να υποβιβάζεται τόσο πολύ από το Υπουργείο Παιδείας; Εκ μέρους του κλάδου των εκπαιδευτικών της Αγγλικής γλώσσας καλώ το Υπουργείο Παιδείας να αναθεωρήσει την απόφαση του για μείωση των ωρών διδασκαλίας της Αγγλικής γλώσσας στη Μέση Εκπαίδευση. Ας συναισθανθεί λοιπόν τις συνέπειες που θα προκύψουν, αν προβεί στην υλοποίηση της απόφασής του.

Συμβασιούχος Καθηγήτρια της Αγγλικής γλώσσας