Φιλολογικό μνημόσυνο προς τιμή του Ευαγόρα Παλληκαρίδη

Φιλολογικό μνημόσυνο προς τιμή του Ευαγόρα Παλληκαρίδη

Φιλολογικό μνημόσυνο προς τιμή του ήρωα , μαθητή και ποιητή Ευαγόρα Παλληκαρίδη πραγματοποιήθηκε στο Α’ Λύκειο Πάφου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Ευαγόρεια 2015» . Κύριος ομιλητής ήταν ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Ρίκκος Ερωτοκρίτου ο οποίος τόνισε ότι τα έθνη οφείλουν να μην ξεχνούν τους ήρωες τους και να τους αποτίουν τις νενομισμένες τιμές προσπαθώντας να ξεχρεώσουν το αιώνιο ηθικό τους χρέος και ταυτόχρονα να εμπνέονται από τη θυσία τους .

Ο κ. Ερωτοκρίτου εξαίροντας τη θυσία του ήρωα της ΕΟΚΑ 55-59 είπε ότι ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης προτού κλείσει τα 18 του χρόνια γίνεται γνωστός ανά το παγκύπριο αλλά και στη διεθνή γνώμη της εποχής ως αθλητής , ποιητής και αγωνιστής της ελευθερίας. Πρόσθεσε πως με τον άγριο ξυλοδαρμό του και τη θανατική του εκτέλεση δια απαγχονισμού , με ένα μαρτυρολόγιο που θυμίζει πρωτοχριστιανικούς χρόνους της ύστερης αρχαιότητας , κερδίζει την αθανασία και προστίθεται στο πάνθεο των ηρώων της Κύπρου αλλά και του νεότερου Ελληνισμού.


Ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης, συνέχισε ο κ. Ερωτοκρίτου, είδε πολύ νέος την ομορφιά της φύσης , του έρωτα και της ζωής , την τραγούδησε με την έμφυτη και πλούσια ποιητική του φλέβα, υπηρέτησε τα ευγενικά ιδεώδη του αθλητισμού και ένιωσε τα εθνικά δίκαια του κυπριακού ελληνισμού. Έταξε, είπε, τον εαυτό του στον αγώνα και κοίταξε το θάνατο κατάματα χωρίς να δειλιάσει ούτε δευτερόλεπτο αρνούμενος να προδώσει τις αρχές του και τους συντρόφους παρά τα μαρτύρια.

Το φιλολογικό μνημόσυνο, το οποίο διοργανώθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Ευαγόρας Παλληκαρίδης» Πάφου περιλάμβανε καλλιτεχνικό πρόγραμμα από την χορωδία του «Ευαγόρα» , υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Ζαχαρία Ευαγγέλου, χαιρετισμό από τον πρόεδρο του Συλλόγου Γιώργο Θεοδοσίου και ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς από την Ακαδημία χορού Κωνσταντίνας Χ’ Ευτυχίου.