ΧΥΤΑ: Ελλαδική εταιρεία υπέβαλε την χαμηλότερη προσφορά

ΧΥΤΑ: Ελλαδική εταιρεία υπέβαλε την χαμηλότερη προσφορά

Η ελλαδική εταιρεία «Καύσις Βιομηχανική και Ενεργειακή», σε συνεργασία με γαλλική εταιρεία, υπέβαλε την χαμηλότερη προσφορά ανάληψης της διαχείρισης του ΧΥΤΑ Πάφου μετά την αποχώρηση της Helector.
Οι οικονομικοί φάκελοι των προσφοροδοτών έχουν ανοιχθεί και μελετηθεί ήδη και η Επιτροπή Αξιολόγησης του ΧΥΤΑ έχει ολοκληρώσει το έργο της, με την προσφορά της ελλαδικής εταιρείας να κρίνεται αρχικά ως η πλέον συμφέρουσα.

Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι το οικονομικό σκέλος της προσφοράς ήταν μικρότερο και από την προεκτίμηση των αρμοδίων, με αποτέλεσμα να εκτιμάται ως συμφέρουσα η προοπτική ανάληψης της διαχείρισης του χώρου από τον εν λόγω προσφοροδότη. Η τελική απόφαση ωστόσο τελεί υπό την αίρεση και των τεχνικών δεδομένων, αλλά και της οριστικής γνωμοδότησης θεσμικών και κρατικών υπηρεσιών όπως το Γενικό Λογιστήριο και η Ελεγκτική Υπηρεσία, στις οποίες αποστέλλεται η έκθεση της Επιτροπής Αξιολόγησης για διασφάλιση των συνθηκών κατακύρωσης.


Ιδιαίτερη σημασία στο θέμα της κατακύρωσης της προσφοράς διαχείρισης του ΧΥΤΑ, έχει για την επαρχία Πάφου το γεγονός ότι στην προσφορά περιλήφθηκε και πρόνοια για τα κλαδέματα και τον τεμαχισμό τους στο χώρο.

Το πρόβλημα με τα κλαδέματα απέκτησε τους τελευταίους μήνες σοβαρές διαστάσεις για τις τοπικές αρχές της Πάφου, αφού λόγω λανθασμένων εκτιμήσεων στα Πράσινα Σημεία δεν είχε περιληφθεί πρόνοια αγοράς μηχανημάτων τεμαχισμού τέτοιων ποσοστήτων όσων φθάνουν στους χώρους συγκέντρωσης.

Πλέον, η ανάληψη της σχετικής διαδικασίας από τον ΧΥΤΑ θα δώσει τεράστια ανάσα στους τοπικούς φορείς. Η κατακύρωση της προσφοράς στον προτιμητέο προσφοροδότη, αναμένεται να γίνει από την ερχόμενη εβδομάδα.

Πηγή: Φιλελεύθερος/Ντόρα Χριστοδούλου