Αναβίωση παλιών αρχοντικών της Πάφου
Η ενότητα του Πάφος 2017 «Περί Πόλεως» και η ενασχόλησή της με τα παλιά και ξεχασμένα αρχοντικά της Πάφου, αποτέλεσε ένα από τα προγράμματα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης που άγγιξε ιδιαίτερα τους Παφίτες, στους οποίους θύμισε ένα λαμπρό παρελθόν της πόλης. Πέντε σχεδόν χρόνια από τότε ακόμη αναμένονται από κρατικούς και τοπικούς φορείς οι προσπάθειες για να αναβιώσουν τα χαρακτηριστικότερα αυτά δείγματα περασμένων εποχών της Πάφου.
Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι το τελευταίο διάστημα γύρω από τη συγκεκριμένη πτυχή των βελτιωτικών παρεμβάσεων στην πόλη, παρατηρείται έντονη κινητικότητα και θεωρείται πλέον σχεδόν δεδομένο ότι η ανάδειξη των παλιών αρχοντικών της Πάφου θα είναι το επόμενο εξωραϊστικό έργο που θα συντείνει στην ακόμη αρτιότερη εμφάνιση της Πάφου τη σημερινή εποχή.
Το θέμα της αξιοποίησης και ανάδειξης των παλιών αρχοντικών επανήλθε από τα τέλη του 2021 στο προσκήνιο με αφορμή την παρέμβαση του δημάρχου Πάφου προς το κράτος για απόδοση της Οικίας Shelley στη δημοτική αρχή προς αξιοποίηση και την απάντηση του κράτους ότι αυτή θα αξιοποιηθεί για στέγαση συγκεκριμένου τμήματος του δημοσίου. Παράλληλα, με την εν λόγω οικοδομή, πολλές άλλες αποτελούν πλέον αντικείμενα μιας συγκροτημένης προσπάθειας στην Πάφο που στοχεύει στην ανάπλαση και αναβίωση τέτοιων ιστορικών, αν και ιδιωτικών, κτισμάτων.
Το Πάφος 2017 είχε δώσει την αφορμή για την πτυχή αυτή των αλλαγών, μεταφέροντας τους ανθρώπους της Πάφου στα αρχοντικά της πόλης, ανοίγοντας μάλιστα για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες και το περίφημο Αρχοντικό του Λοΐζου Φιλίππου, στη συνοικία Έξω Βρύση.
Ο δρ Παναγιώτης Τουλιάτος, πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Frederick Λευκωσίας, ανέπτυξε τότε σε σχετική εκδήλωση την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική των αρχοντικών της Πάφου, ενώ για τη ζωή και το έργο του Λοΐζου Φιλίππου μίλησε ο καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις, δρ Γιώργος Γεωργής.
Πηγή: Φιλελεύθερος