Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα  στην Αθήνα σε σκηνοθεσία της Ισμήνης Σακελλαροπούλου

Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα στην Αθήνα σε σκηνοθεσία της Ισμήνης Σακελλαροπούλου

Πάνω από 100 παραστάσεις πραγματοποίησε  η παραγωγή  « Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα»  για μικρούς και μεγάλους σε σκηνοθεσία Νικόλα Κουρουμτζή . Η μεγάλη επιτυχία που σημείωσε το «ταξίδι της παραγωγής»που ξεκίνησε  από το 2009  συνεχίστηκε   σε συνεργασία με το Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου ενώ έχει εισέλθει στο επίσημο πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας Κύπρου για παιδιά Δημοτικού Γυμνασίου και Λυκείου.

Η παράσταση  « ‘Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα» που αποτελεί ένα από τα πιο τρυφερά βιβλία των εφηβικών μας χρόνιων και ένα από τα αγαπημένα μυθιστορήματα των παιδιών  του Μενέλαου Λουντέμη θα ξαναζωντανέψει ξανά με την μορφή μουσικής παράστασης που θα πραγματοποιηθεί στις 21 Απριλίου  στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στην Αίθουσα Αλ.Τριάντη στις 18:00, τέσσερα χρόνια μετά,  σύμφωνα με ανακοίνωση της σκηνοθέτιδας Ισμήνης Σακελλαροπούλου από την Πάτρα  και καταγωγή από την Κρήτου Τέρρα  που τα τελευταία χρόνια ζει και δραστηριοποιείται μόνιμα στην Κύπρο και διδάσκει στα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης της Πάφου.


Τη μουσική της παράστασης έχει συνθέσει ο Γιώργος Βούκανος, η θεατρική διασκευή και οι στίχοι είναι της Μαίρης Βούκανου και η παραγωγή του Άκη Ευαγγέλου. Ο διαχρονικός πρωταγωνιστής Κώστας Βουτσάς και ο ηθοποιός Θανάσης Τσαλταμπάσης από τη νέα γενιά κωμικών ηθοποιών, μοιράζονται τους πρωταγωνιστικούς ρόλους της παράστασης, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Τα τραγούδια που θα ακουστούν επί σκηνής θα ερμηνεύσει ένας δημοφιλής καλλιτέχνης με ιδιαίτερη ευαισθησία και αγάπη στα παιδιά, ο Γιάννης Πλούταρχος, ο οποίος και συμμετέχει ανιδιοτελώς σε αυτή την παραγωγή θέλοντας και εκείνος να προσφέρει τη δική του στιγμή στο παιδικό όνειρο, τη χαρά και στον αγώνα των παιδιών για μόρφωση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση το «ταξίδι» της παραγωγής αυτής ξεκίνησε το 2009. Η πρεμιέρα του έργου- ως μεταφορά του βιβλίου για μικρούς και μεγάλους- πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε δύο Sold Out παραστάσεις, στις 20 και 21 Νοεμβρίου, με πλήθος καλλιτεχνών όπως ο Πασχάλης Τερζής, η Ζέτα Μακρυπούλια, ο Γεράσιμος Ανδρεάτος, ο Ζαχαρίας Καρούνης, λυρικών ερμηνευτών όπως η Κάτια Πάσχου, ο Κωστής Ρασιδάκης, ο Γιώργος Σαμαρτζής κ.α. καθώς και γνωστών ηθοποιών όπως ο Γιώργος Σουξές, ο Τάκης Χρυσούλης, ο Μανώλης Δεστούνης σε σκηνοθεσία του Γιάννη Βόγλη και διεύθυνση ορχήστρας του Γιώργου Αραβίδη.

Στην συγκεκριμένη φιλόδοξη παραγωγή θα συμμετάσχει η Συμφωνική Ορχήστρα με τη συμμετοχή της Παιδικής Χορωδίας των Εκπαιδευτηρίων Γιαννόπουλου (που αριθμεί 50 μέλη). Όλοι οι συντελεστές αναβιώνουν μέσα από το υποκριτικό ταλέντο και την ερμηνεία τους μνήμες και εικόνες από το γνωστό πεζογράφημα του Μενέλαου Λουντέμη, το οποίο αποτελεί και την αυτοβιογραφία του σημαντικού Έλληνα πεζογράφου, ενώ ταυτόχρονα χαρακτηρίζει μια ολόκληρη εποχή με τις κοινωνικές αναφορές του με τη σκηνοθεσία της Ισμήνης Σακελλαροπούλου, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Στην παράσταση,  συνεχίζει η ανακοίνωση οι θεατές ακολουθούν τα βήματα του Μέλιου, του παιδιού, που μετράει τα άστρα όπως μετράει τα όνειρά του, με αγωνία, προσδοκίες και αγάπη για τη ζωή. Θα φτάσουμε μαζί του στη μεγάλη πολιτεία, εκεί που βρίσκεται το σχολείο, η πραγματοποίηση του μεγάλου ονείρου. Ποτέ πριν δεν είχε πάει σε σχολείο… και τώρα το Γυμνάσιο φάνταζε στην καρδιά του σαν το ωραιότερο του κόσμου μέρος… Γράμματα θα μάθαινε εκεί, γράμματα σπουδαία… Και η ελπίδα για μια ζωή διαφορετική από αυτή που ως τώρα ζούσε το μικρό ορφανό αγόρι, αρχίζει να «αχνοφαίνεται» με τις εξετάσεις, την πρώτη μέρα στο σχολείο…

Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους θα συμμετάσχουν :ο Κώστας Βουτσάς ως Μπαρμπα-Ανέστης & ο Θανάσης Τσαλταμπάσης ως Μέλιος, η Λαμπρινή Καρδαρά θα υποδυθεί την Αγλαϊτσα, τον Θώδο ο  Κώστας Λάσκος, τον Γυμνασιάρχη ο Κωστής Ρασιδάκης, τον Σκαμβουράς ο  Θάνος Χρόνης, την Αρετή η  Αλίκη Κατσαβού, την Αγράμπελη η  Άντα Αθανασοπούλου, την Καλιοντζή η  Κατερίνα Κρασσά, τον Δακριτζίκος ο Σωτήρης Δούβρης, τον Χαμωλιά ο  Νικόλας Βαρθακούρης, τον Σταμίρη ο  Φιλημέγκας Νίκος. Επίσης θα συμμετέχουν ομάδα μαθητών και αποφοίτων των Εκπαιδευτηρίων Γιαννόπουλου, τα τραγούδια της  παράστασης θα ερμηνεύει επί σκηνής ο Γιάννης Πλούταρχος, η διδασκαλία θα γίνει από την  Γιολάντα Μπαξεβανίδου, η σκηνοθεσία της Ισμήνης Σακελλαροπούλου και την Ορχήστρα θα διευθύνει ο Γιώργος Αραβίδης.

Αξίζει να αναφερθεί πως η σκηνοθέτης Ισμήνη Σακελλαροπούλου είχε σκηνοθετήσει την παράσταση «Ευμενίδες» του Αισχύλου που είχε ανεβεί στα πλαίσια της Κυπριακής Προεδρίας υπό την αιγίδα του τέως Υπουργού Παιδείας που δόθηκε στο Μαρκίδειο Θέατρο στην Πάφο και στο θέατρο Παλλάς της Λευκωσίας. Η σκηνοθέτης θεατρολόγος τότε είχε αναφέρει «Ως εκπαιδευτικοί ερχόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι με τις « ερινύες» των μαθητών μας και προσπαθούμε μαζί να τις αποκαθηλώσουμε για να αποτρέψουμε ανάλογα φαινόμενα βίας» προσθέτοντας πως « για τρίτη χρονιά μαθητές και καθηγητές βρίσκονται στο σανίδι προσπαθώντας να αντιδράσουν με το δικό τους τρόπο στο μοτίβο της αποπροσανατολισμένης κοινωνίας, δίνοντας μια αισιόδοξη νότα μιας αρμονικής συνεργασίας με την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής προεδρίας». Η παράσταση Eυμενίδες θα ανεβεί στο Κούριο στις 28 Ιουνίου με την συμμετοχή καθηγητών και μαθητών .

Σήμερα η Ισμήνη Σακελλαροπούλου εργάζεται στα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης ως Καθηγήτρια Θεάτρου ενώ κάνει και  το διδακτορικό της στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο της Κύπρου στον Ελληνικό Πολιτισμό.

πηγή: ΚΥΠΕ