Αντίδραση Πέγειας και Τάλας για τα τέλη αποχέτευσης

Έντονα αντιδρούν οι ιδιοκτήτες γης στην Πέγεια αλλά και στην κοινότητα της Τάλας


για την παραλαβή τις τελευταίες ημέρες των τελών αποχέτευσης στις δύο περιοχές.

Στην τελευταία συνεδρία της ολομέλειας του Δημοτικού Συμβουλίου Πέγειας η οποία συζήτησε και το θέμα των τελών αποχέτευσης, μερίδα κατοίκων που αντιδρά έντονα στο ύψος των τελών που έχουν επιβληθεί παρέστησαν στην συνεδρία αξιώνοντας από το Δήμο την αποχώρηση της Πέγειας από το Συμβούλιο Αποχετεύσεως Πάφου.

Ο Δήμαρχος Πέγειας Νεόφυτος Ακουρσιώτης, ερωτηθείς σχετικά από το ΚΥΠΕ , ανέφερε ότι είναι η Πέγεια που ζήτησε να ενταχθεί στο Συμβούλιο Αποχετεύσεων Πάφου, και ότι η ιδέα της ένταξης του Δήμου Πέγειας στο ΣΑΠΑ ξεκίνησε το 2008 , και σύμφωνα με Ευρωπαϊκή οδηγία για την κατασκευή αποχετευτικών. Τότε είπε, το Δημοτικό συμβούλιο Πέγειας πανηγύριζε με την ένταξη του Δήμου στο σύστημα αποχέτευσης.

Λόγω της οικονομικής το Δημοτικό Συμβούλιο, συνέχισε ο κ Ακουρσιώτης ζήτησε μικρή αναβολή των τελών του ΣΑΠΑ, όπως και δόθηκε, ωστόσο μετά από πολλές συναντήσεις συμφωνήθηκε κοινή συναινέσει ότι η φορολογία θα επιβάλετε της τάξης του 3,3 τοις χιλίοις επί της αγοραίας αξίας του 1980

Ξεκαθάρισε επίσης πως στο σύστημα αποχέτευσης εντάσσονται όλες οι τουριστικές οικιστικές και παραθεριστικές περιοχές και πως εξαιρούνται οι περιοχές αναδασμού και οι γεωργικές περιοχές.

Όσον αφορά τις ανησυχίες των δημοτών ο κ Ακουρσιώτης ανέφερε πως στις 4 Φεβρουαρίου έχει προγραμματιστεί συνάντηση του Δήμου Πέγειας, του Υπουργού Εσωτερικών και εκπροσώπων του ΣΑΠΑ στην Επαρχιακή Διοίκηση Πάφου, στο πλαίσιο της οποίας θα μεταφερθούν οι ανησυχίες των δημοτών με στόχο την επίλυση τους.

Το πιο συμφέρον του Δήμου είπε « είναι η μη αποχώρηση του Δήμου Πέγειας από το ΣΑΠΑ και η έναρξη της επιβολής τελών».

Πρόσθεσε επίσης, πως το 2018 θα πρέπει να αρχίσουν τα κατασκευαστικά έργα του ΣΑΠΑ στο Δήμο Πέγειας.

Ο Διευθυντής του Οργανισμού του Συμβουλίου Αποχετεύσεως Πάφου Ευτύχιος Μαλλεκίδης ανέφερε ότι η απαίτηση της Πέγειας για να πιστώνονται σε ξεχωριστό λογαριασμό τα χρήματα που θα εισπράττονται από φέτος μέχρι να ξεκινήσει το έργο , δεν μπορεί να υλοποιηθεί για καθαρά λογιστικούς λόγους.

Οι κάτοικοι των περιοχών αυτών θα αρχίσουν να πληρώνουν από τώρα εξήγησε όπως έκαναν και οι κάτοικοι των άλλων δύο φάσεων του έργου προκειμένου να συγκεντρωθεί ένα μέρος του ποσού που απαιτείται για την εκτέλεση του έργου.

Ο κ Μαλλεκίδης ανέφερε , ερωτηθείς σχετικά πως « το ποσό αυτό θα είναι η ασφάλεια , προκειμένου οι Ευρωπαϊκοί τραπεζικοί οργανισμοί να μπορέσουν να δανείσουν στον Οργανισμό 25 περίπου εκατομμύρια που θα απαιτηθούν για το έργο στην Πέγεια και τα 15 περίπου εκατομμύρια που θα απαιτηθούν για το έργο στην Τάλα».

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Πέγειας Ανδρέας Σταυρή αξίωσε την άμεση αποχώρηση της Πέγειας από τον Οργανισμό. Ο Δήμος σε συνεργασία με γειτονικές κοινότητες όπως είπε, μπορεί να προχωρήσει από μόνος του στη λειτουργία αποχετευτικού συστήματος της περιοχής και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το κόστος για τους ιδιοκτήτες γης θα είναι πολύ πιο χαμηλό από αυτό που τώρα καλούνται να πληρώσουν.

Στην Τάλα στο μεταξύ , το κοινοτικό συμβούλιο έχει καλέσει Παγκοινοτική σύσκεψη το ερχόμενο Σάββατο προκειμένου να εξετάσει το θέμα και έχει καλέσει τους κατοίκους να μην πληρώσουν τους λογαριασμούς μέχρι να διαπραγματευτεί το ύψος των τελών.

ΚΥΠΕ/ΚΠ