Αντώνης Αντωνίου: Νομικό Τμήμα στην Βουλή των Αντιπροσώπων

Αντώνης Αντωνίου: Νομικό Τμήμα στην Βουλή των Αντιπροσώπων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων είναι κατεξοχήν νομοθετικό όργανο. Η νομοθετική της λειτουργία συνίσταται στη θέσπιση, τροποποίηση ή κατάργηση κανόνων δικαίου. Η προτεινόμενες νομοθεσίες υποβάλλονται στη Βουλή υπό μορφή σχεδίων νόμου (νομοσχέδια από Υπουργούς και προτάσεις νόμου από Βουλευτές). Σήμερα στη Βουλή λειτουργούν με επιτυχία και προσφέρουν σημαντική στήριξη στο κοινοβουλευτικό έργο Υπηρεσίες όπως:

  • Υπηρεσία Κοινοβουλευτικών Επιτροπών,
  • Υπηρεσία Διεθνών Σχέσεων,
  • Υπηρεσία Ευρωπαϊκών Υποθέσεων,
  • Υπηρεσία Ερευνών, Μελετών και Εκδόσεων,
  • Υπηρεσία Οικονομικής Διαχείρισης,
  • Υπηρεσία Επικοινωνίας.

Η απουσία, όμως, Νομικής Υπηρεσίας καθιστά το έργο της Βουλής δύσκολο, κυρίως όταν εγείρονται θέματα συνταγματικότητας Προτάσεων Νόμου, με επακόλουθο τον αναποτελεσματικό εντοπισμό αντισυνταγματικών διατάξεων και την απουσία έγκαιρης θεραπείας πριν την ψήφιση σε Νόμο μιας Πρότασης.
Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται αναπομπή Πρότασης Νόμου στη Βουλή ή καταχωρείτε στο Ανώτατο Δικαστήριο αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας μετά από γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, σε σχέση με Προτάσεις Νόμου κοινοβουλευτικών κομμάτων ή βουλευτών, για να αποφανθεί κατά πόσο ο συγκεκριμένος Νόμος είναι αντίθετος και ασύμφωνος με την αρχή της διάκρισης των εξουσιών και κατ’ επέκταση αντισυνταγματικός.


Τελευταίο παράδειγμα η αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας σε σχέση με την Πρόταση Νόμου του ΔΗΣΥ, με την οποία μεταφέρονται οι εξουσίες για τους σχολικούς εορτασμούς από τη Βουλή στο Υπουργείο Παιδείας. Μια Πρόταση που προκάλεσε μεγάλες συζητήσεις και αντιπαραθέσεις εντός και εκτός Κοινοβουλίου.

Αρκετές φορές επίσης, εντοπίζονται, από την Νομική Υπηρεσία του Κράτους κατά την διάρκεια του Νομοτεχνικού ελέγχου ψηφισμένων Προτάσεων σε Νόμο ή ακόμη από Δικαστήρια κατά την εφαρμογή των Νόμων, ασάφειες που δυσχεραίνουν το έργο όλων των θεσμών της πολιτείας και απαιτούνται χρονοβόρες διαδικασίες για αποτελεσματική θεραπεία.

Η Νομική Υπηρεσία του Κράτους που εκτελεί χρέη Νομικού Συμβούλου της Εκτελεστικής Εξουσίας δεν είναι υποχρεωμένη, ούτε και διαθέτει τον απαιτούμενο χρόνο, να γνωματεύει σε Προτάσεις Νόμου Βουλευτών.

Αυτές όλες οι αχρείαστες συζητήσεις, αντιπαραθέσεις κατά την συζήτηση μιας Πρότασης Νόμου, αλλά και οι ασάφειες σε ένα Νόμο θα μπορούσαν να αποφευχθούν, σε μεγάλο βαθμό, με την δημιουργία και λειτουργία Νομικού Τμήματος για την εξυπηρέτηση των αναγκών τη Βουλής. Μια Υπηρεσία υπεύθυνη για την προώθηση, την παραγωγή και τη νομοτεχνική επεξεργασία του νομοθετικού έργου της Βουλής και την υποστήριξη του έργου των κοινοβουλευτικών επιτροπών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα της νομικής υποστήριξης των κοινοβουλευτικών επιτροπών απασχόλησε πολλές φορές τον πρόεδρο και τα μέλη της Βουλής τω Αντιπροσώπων χωρίς, ωστόσο, να προωθηθεί η λειτουργία μιας μόνιμης και αποκλειστικής Υπηρεσίας.

Για να περιοριστούν λαϊκίστικες εξάρσεις, λάθη, αδυναμίες και συμπεριφορές όπως αυτές που βιώσαμε το τελευταίο διάστημα, επιβάλλεται ο εκσυγχρονισμός του κοινοβουλευτικού έργου με τη σύσταση και λειτουργία Νομικού Τμήματος, που θα καθιστά το έργο της Βουλής πιο εύκολο και αποτελεσματικό. Μια Νομική Υπηρεσία που θα περιορίσει κακές πρακτικές του παρελθόντος, θα ενισχύσει και θα αναβαθμίσει ουσιαστικά το παραγόμενο νομοθετικό έργο της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Αντώνης Αντωνίου
Τέως βουλευτής, ΔΗ.ΚΟ.