Βέτο από το Τμήμα Περιβάλλοντος για τον νέο δρόμο αεροδρομίου

Βέτο από το Τμήμα Περιβάλλοντος για τον νέο δρόμο αεροδρομίου

Η Περιβαλλοντική Αρχή κρίνει ως μη αναστρέψιμες τις επιπτώσεις στην περιοχή Natura από την κατασκευή παραλιακού δρόμου πρόσβασης προς το αεροδρόμιο Πάφου, μέσου του ποταμού Έζουσας, και απορρίπτει το σχετικό αίτημα.

Σύμφωνα με την αρνητική γνωμάτευση η Περιβαλλοντική Αρχή αξιολόγησε τις επιπτώσεις στα είδη και τη ζώνη ειδικής προστασίας (ΖΕΠ), από το προτεινόμενο έργου του παραλιακού δρόμου ο οποίος θα συνδέει το αεροδρόμιο με την τουριστική περιοχή Πάφου – Γεροσκήπου και έκρινε ότι αυτές δεν δύναται να μετριαστούν σε επαρκή βαθμό με τα μέτρα που προτείνονται στη μελέτη οικολογικής αξιολόγησης.


Επισημαίνει επίσης ότι ούτε μπορούν να εφαρμοσθούν άλλα μέτρα για μετριασμό ή διαφοροποίηση των αρνητικών επιπτώσεων στην περιοχή ΖΕΠ, οι οποίες θεωρούνται μη αναστρέψιμες.

Σημειώνει ότι εφόσον είναι διαθέσιμη η εναλλακτική βελτίωση και αναβάθμιση του υφιστάμενου δρόμου τα οφέλη από τη δημιουργία του προτεινόμενου έργου δεν δικαιολογούν τη σοβαρή υποβάθμιση του περιβάλλοντος που θα επιφέρει η κατασκευή του εν λόγω δρόμου.

Σημειώνεται ότι η πρώτη περιβαλλοντική μελέτη κατατέθηκε ενώπιον της Περιβαλλοντικής Αρχής το 2005 ενώ ακολούθησαν άλλες τις προσπάθειες το 2007, το 2009 από την τοπική κοινωνία και τους επιχειρηματίες της περιοχής με το ίδιο αποτέλεσμα. Το θέμα συζητήθηκε και στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών στις 24/2,2017, με τα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα να επιμένουν ότι το έργο δεν είναι περιβαλλοντικά αποδεκτό διότι θα εμπόδιζε την απρόσκοπτη ροή των υπόγειων υδάτων προς τη θάλασσα.

Πηγή: Stockwatch