Δεν θα πρέπει να μπούμε σε τυχοδιωκτικές περιπέτειες  δήλωσε από την Πάφο  ο ΓΓ του ΑΚΕΛ

Δεν θα πρέπει να μπούμε σε τυχοδιωκτικές περιπέτειες δήλωσε από την Πάφο ο ΓΓ του ΑΚΕΛ

Την άποψη ότι δεν θα πρέπει να μπούμε σε τυχοδιωκτικές περιπέτειες εξέφρασε από την Πάφο ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άνδρος Κυπριανού.


Ο νέος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε, έχει κάθε δικαίωμα να καταθέσει την δική του πολιτική πρόταση, και για την διαδικασία η οποία θα ακολουθηθεί , αλλά και για την ουσία του κυπριακού, και θα κριθεί βέβαια από τα αποτελέσματα των όποιων αποφάσεων θα λάβει.

Ο κ Κυπριανού σε δηλώσεις του από την Πάφο , στο πλαίσιο του Πολιτικού Μνημόσυνου του πρώην Επαρχιακού Γραμματέα του ΑΚΕΛ Πάφου Γιάννη Σοφόκλη ανέφερε πως το κόμμα του έχει αναθέσει σε δύο άτομα τα οποία επεξεργάζονται αυτό το έγγραφο για να δουν κατά πόσο έχουν αποδοθεί σωστά, τα όσα περιλαμβάνονται σ΄αυτό . Από εκεί και πέρα συνέχισε , δεν δεσμεύουν κανέναν.

Εάν εμείς , λειτουργήσουμε με τρόπο που θα δίνει την ευκαιρία στην τουρκική πλευρά να επαναρχίσει τον διάλογο από μηδενική βάση νομίζω ότι θα ζημιώσουμε την προσπάθεια που καταβάλουμε για την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, πρόσθεσε ο κ Κυπριανού.

Αναφερόμενος στην πρόταση του ΑΚΕΛ ο ΓΓ του ΑΚΕΛ επανέλαβε για ακόμη μια φορά , ότι επειδή όλα τα πολιτικά κόμματα ακόμη και η κυβέρνηση λέει ότι παραμονή στο μνημόνιο είναι καταστροφική, ότι θα πρέπει να βρεθεί τρόπος απεγκλωβισμού από το μνημόνιο, το κόμμα του μετά από προβληματισμό, κατέθεσε προς προβληματισμό την δική του πρόταση.

Η άποψη μας συνέχισε, είναι ότι το σύνολο των πολιτικών κομμάτων θα πρέπει να καταθέσει την δική του άποψη, προσθέτοντας ότι «δεν φτάνει να λένε ότι δεν είναι καλή η δική μας πρόταση, πρέπει να μας πούνε ποια είναι η δική τους εναλλακτική πρόταση».

Εκτίμησε επίσης ότι η άποψη που διατυπώνεται, ότι η ταχύτερη απεμπλοκή από το μνημόνιο, είναι η υλοποίηση του ίδιου του μνημονίου, μόνο «ως κοροϊδία ακούγεται στα δικά μας τα αυτιά».

Νομίζω είπε , ότι οι ίδιες οι εξελίξεις , και η οδυνηρότητα των μέτρων τα οποία θα κληθούμε να πάρουμε θα υποχρεώσουν τους πάντες να αναζητήσουν άλλες επιλογές, προσθέτοντας παράλληλα πως δεν έχει καμία αμφιβολία πως « σε κάποιο χρονικό διάστημα» – όπως είπε – « θα αρχίσουν να προβληματίζονται και γύρω από την πρόταση του ΑΚΕΛ.

Ο κ Κυπριανού ανακοίνωσε χαρακτήρισε προσωρινή την κατάσταση που διαμορφώνεται σήμερα λέγοντας πως ήδη το κόμμα του έχει ξεκινήσει την προσπάθεια συζήτησης με τα πολιτικά κόμματα.

Ήδη είπε, έχει καθοριστεί συνάντηση με τους Οικολόγους, και θα επικοινωνήσουμε με τα άλλα πολιτικά κόμματα όχι για να προωθήσουμε την πρόταση μας αλλά για να δούμε ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να προβληματιστούμε συλλογικά γύρω από αυτά τα ζητήματα.

Απαντώντας σε ερώτηση γιατί δεν έγινε αυτή η μελέτη – πρόταση του ΑΚΕΛ επί καιρώ της διακυβέρνησης Χριστόφια ο κ Κυπριανού χαρακτήρισε εύλογο το ερώτημα . Τότε συνέχισε, συζητούσαμε με την τρόικα αλλά είχαμε καταλήξει σε καταρχήν συμφωνία με ένα μνημόνιο το οποίο ήταν μεν οδυνηρότατο αλλά ανεκτό κατά την δική μας άποψη.

Εκείνο είπε , το οποίο είναι καταστροφικό για τον τόπο είναι η συμφωνία που έγινε μεταξύ του Eurogroupκαι του κ. Αναστασιάδη στις 25 του Μάρτη, προσθέτοντας πως εκείνη η απόφαση , υποχρέωσε το ΑΚΕΛ στην αναζήτηση άλλων λύσεων.

Αναφέρθηκε επίσης σε δηλώσεις του – απαντώντας – σε δημοσιογράφους το Σεπτέμβριο , λέγοντας πως από τότε είχε πεί πως « αν οι προτάσεις, που θα κατατεθούν ενώπιον μας θα είναι καταστροφικές , εμείς δεν αποκλείουμε την έξοδο από το ευρώ».

Τέλος απαντώντας σε ερώτηση για τις δηλώσεις του κ Ιωνά Νικολάου όσον αφορά τα διοικητικά συμβούλια ο κ Κυπριανού ανέφερε πως οι συγκεκριμένες δηλώσεις « ξενίζουν».

Λένε πρόσθεσε, « ότι θα πρέπει να γίνει η επιλογή των αξιότερων για να υπηρετήσουν μέσα από τα διοικητικά συμβούλια, και την ίδια στιγμή λένε ότι τα διοικητικά συμβούλια πρέπει να πειθαρχούν αποκλειστικά και μόνο στις απαιτήσεις της κυβέρνησης».

Διερωτώμαι είπε « έχουν ζητήσει κάτι από τα υφιστάμενα διοικητικά συμβούλια και δεν έχουν ανταποκριθεί θετικά ;- το ένα ερώτημα- » , και το δεύτερο πρόσθεσε « αξιόλογοι και ικανοί υπάρχουν μόνο στα κόμματα τα οποία βρίσκονται σήμερα στην κυβέρνηση; ».

Εάν είχαν αυτή την άποψη, κατέληξε , θα το επαναφέρω στο θέμα του μνημονίου – γιατί δεν την διατύπωναν τόσα χρόνια και – γιατί τόσα χρόνια, πρόσθεσε- λένε ακριβώς το αντίθετο από ότι δηλώνουν μέχρι σήμερα;

ΚΥΠΕ/ΚΠ/