Δραστική επέμβαση σε κοίτη ποταμού παρά το DEBENHAMS

Δραστική επέμβαση σε κοίτη ποταμού παρά το DEBENHAMS

Με το πρόσχημα καθαρισμού, μπουλντόζες προκάλεσαν τεράστια καταστροφή στην κοίτη του ποταμού παρά το πολυκατάστημα DEBENHAMS.

image


Είναι γνωστό ότι οι βροχές των τελευταίων ημερών, έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην επαρχία μας. Οι αρμόδιες αρχές (Επαρχιακή Διοίκηση, Δήμος Πάφου, Τμήμα Υδάτων, Τμήμα Δασών και Τμήμα Περιβάλλοντος) θα έπρεπε συντονισμένα να πάρουν διορθωτικά μέτρα. Αντί αυτού ο Δήμος Πάφου από μόνος του, μίσθωσε μπουλντόζες και επέδραμε  στην κοίτη του ποταμού.

Δυστυχώς ο καθαρισμός δεν περιορίστηκε στα όρια της κοίτης αλλά προχώρησε σε μια ευρύτερη επέμβαση, αλλοιώνοντας την αισθητική του τοπίου ενώ παράλληλα η περιβαλλοντική καταστροφή είναι εμφανέστατη.

image

Σε περίπτωση έντονων βροχοπτώσεων, η διάβρωση και οι συνθήκες πλημμυρών θα είναι καταστροφικές. Ο καθ’ ύλη αρμόδιος, που είναι το Τμήμα Υδάτων που θα μπορούσε να δώσει τα φώτα του, αγνοήθηκε παντελώς.

Σε επικοινωνία που είχαμε με το Τμήμα Περιβάλλοντος, μας δηλώθηκε ότι δεν εμπίπτει στη δική του αρμοδιότητα η πιο πάνω παρέμβαση, αλλά στο Τμήμα Υδάτων. Διερωτόμαστε πόσο δύσκολος είναι ο συντονισμός, ούτως ώστε να προλαμβάνονται ανεπιθύμητες καταστάσεις;

Δεν είναι η πρώτη φορά που γινόμαστε μάρτυρες παρόμοιων καταστάσεων, παρόλα αυτά όμως, εξακολουθούμε να γινόμαστε θεατές καταστροφών, λόγω έλλειψης αυτής της συνεννόησης που πρέπει να υπάρχει.

Η εκτεταμένη διάβρωση που προκλήθηκε ήδη πριν και μετά τον κεντρικό δρόμο, που συνδέει τη Γεροσκήπου με την Πάφο, στο ύψος του κυκλοφοριακού κόμβου, εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους σε μελλοντική βροχόπτωση. Στο σημείο αυτό χρειάζεται άμεση αποκατάσταση του χώρου.

Μέλη της Επαρχιακής Επιτροπής Πάφου του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, επισκέφτηκαν το χώρο του υποτιθέμενου καθαρισμού και οι φωτογραφίες που ακολουθούν μιλούν από μόνες τους.

Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών
Επαρχιακή Επιτροπή Πάφου