Πρώτης προτεραιότητας τα εγκλήματα κατά περιουσίας

Πρώτης προτεραιότητας τα εγκλήματα κατά περιουσίας

Η Αστυνομική Διεύθυνση Πάφου ιεραρχεί τα εγκλήματα κατά περιουσίας, δηλαδή διαρρήξεις και συνήθεις κλοπές, κακόβουλες ζημιές σε περιουσία, τους εμπρησμούς διαφόρων ειδών περιουσίας ως ζητήματα πρώτης προτεραιότητας, δήλωσε ο Αστυνομικός Διευθυντής Πάφου, ανώτερος αστυνόμος Ανδρέας Κουσιουμής, σε σημερινή διάσκεψη Τύπου.

Ακολουθούν οι τροχαίες οδικές συγκρούσεις μετά την αύξηση των θανατηφόρων και σοβαρών δυστυχημάτων που έχουν  παρατηρηθεί το τελευταίο διάστημα – όπως είπε- ο ηλεκτρονικός τζόγος, τα παράνομα στοιχήματα, η κυβεία και άλλα συναφή αδικήματα.


Ως τέταρτη προτεραιότητα έχει ιεραρχηθεί, σημείωσε, η ηχορύπανση, οι οχληρίες, που προκαλούνται τόσο από τη λειτουργία διαφόρων υποστατικών όσο και από τροχαίες παραβάσεις και οι πυρκαγιές ιδιαίτερα κατά τη θερινή περίοδο.

Η αστυνομία, σε ό,τι αφορά τα τροχαία, συνέχισε, “έχει προχωρήσει στον καταρτισμό σχεδίου, στη διανομή διαφωτιστικού υλικού, με τη διοργάνωση διαφόρων διαλέξεων στις ευάλωτες ομάδες”, διευκρινίζοντας πως στις ευάλωτες ομάδες περιλαμβάνονται οι απόφοιτοι Λυκείων, οι εθνοφρουροί, οι φοιτητές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και γενικά η ηλικία των 18 μέχρι 25 χρόνων, που έχουμε ένα σημαντικό αριθμό θυμάτων”, συμπλήρωσε.

Ακολούθως ο κ. Κουσιουμής αναφέρθηκε στις τροχαίες παραβάσεις από νεαρούς, δηλώνοντας πως τόσο η αστυνομία όσο και η τροχαία προβαίνουν σε συστηματικούς ελέγχους, ωστόσο φαίνεται  τα νεαρά άτομα να εκμεταλλεύονται κάποιες καταστάσεις, να κρύβονται και να προσπαθούν να μην γίνονται αντιληπτοί από τα μέλη της τροχαίας με στόχο να οδηγήσουν παράνομα τα μηχανοκίνητα δίκυκλα τους και λοιπά.

Κληθείς να σχολιάσει ποιες είναι οι ιδιαιτερότητες της Επαρχίας Πάφου, με τις απομονωμένες κατοικίες σε κάποιες περιοχές και πόσο δύσκολο είναι το έργο της αστυνόμευσης, ο κ. Κουσιουμής  είπε, πως η αστυνομική διεύθυνση Πάφου είναι η 4η σε αριθμητική δύναμη μελών διεύθυνση της αστυνομίας, είναι η 3η σε εδαφική έκταση μετά τη Λευκωσία και τη Λεμεσό και η 2η σε αριθμό Δήμων και κοινοτήτων.

Όσον αφορά τα δύο σημεία που λειτουργεί η αστυνομία Πάφου και κατά πόσο θα παρέμβει ο ίδιος για μετακίνηση του παλαιού αστυνομικού σταθμού στο νέο, ο αστυνομικός διευθυντής Πάφου ανέφερε πως το έργο της μεταστέγασης της αστυνομικής διεύθυνσης Πάφου χωρίζεται σε τέσσερις φάσεις. Ήδη η πρώτη φάση έχει υλοποιηθεί με τη στέγαση του κεντρικού αστυνομικού σταθμού του ΟΠΕ, των κρατητηρίων , στα νέα κτίρια της αστυνομικής διεύθυνσης.

Τώρα, συμπλήρωσε, “διανύουμε τη 2η φάση υλοποίησης του έργου και συγκεκριμένα, είμαστε στη χρονική περίοδο όπου αξιολογούνται οι προσφορές”, σημειώνοντας πως αναμένεται εντός Δεκεμβρίου του 2015 να υπογραφούν τα συμβόλαια, τον Ιανουάριο του 2016 η έναρξη των εργασιών και κανονικώς εχόντων των πραγμάτων αν όλα εξελιχθούν σύμφωνα με τον προγραμματισμό, τον Σεπτέμβριο του 2017 θα γίνει η παράδοση του έργου”, όπως είπε.

Από πλευράς δικής μας, πρόσθεσε, “κάνουμε  ό,τι είναι δυνατόν ώστε να επισπευσθούν οι διαδικασίες, και να μην προκαλείται οποιαδήποτε καθυστέρηση, η οποία να οφείλεται σε δική μας υπαιτιότητα”.

Ο αστυνομικός διευθυντής Πάφου αναφέρθηκε εκ νέου στην έλλειψη προσωπικού, λέγοντας πως οι οργανικές θέσεις της αστυνομικής διεύθυνσης Πάφου, είναι 380, οι υφιστάμενες θέσεις δηλαδή τα μέλη που υπηρετούν είναι 299 και υπάρχει μια απόκλιση περίπου 81 μελών.

Αυτό, συνέχισε, καθιστά το έργο της αστυνομίας δυσκολότερο, ωστόσο δεν θα αποτελέσει δικαιολογία ή άλλοθι για οποιεσδήποτε ενέργειες αναφύονται από πλευράς αστυνομικής διεύθυνσης να γίνεται επίκληση συνεχώς της έλλειψης προσωπικού.

Στόχος μας, συνέχισε, είναι πετύχουμε την αύξηση της απόδοσης και της αποτελεσματικότητας, διαρκούσης της οικονομικής κρίσης, αλλά και λαμβανομένης επίσης υπόψη της παγοποίησης των προσλήψεων στην αστυνομία δεν αφήνεται άλλη επιλογή στην αστυνομική διεύθυνση από το να προχωρήσει – όπως είπε- στις πιο πάνω ενέργειες, της αξιοποίησης, δηλαδή, του υφιστάμενου προσωπικού.

 Ο κ. Κουσιουμής, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε πως το περιστατικό που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας στα κρατητήρια συγκεκριμένου αστυνομικού σταθμού στην Πάφο χαρακτηρίζεται ως μεμονωμένο.

Πρόσθεσε επίσης πως με την ανάληψη των καθηκόντων του στη θέση του αστυνομικού διευθυντή Πάφου , ξεκαθάρισε ευθής εξαρχής – όπως είπε- “σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών”.

Έχουν συμβουλεύσει όλα τα μέλη, σημείωσε , ότι “oι ενέργειες, οι πράξεις και οι συμπεριφορές τους πρέπει να διέπονται από ανθρωπισμό, στοχεύοντας πάντοτε στην προσφορά ποιοτικά αναβαθμισμένων υπηρεσιών στον πολίτη”.

Πρόσθεσε πως εκεί που παρατηρούνται κρούσματα παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και χρήση αδικαιολόγητης βίας θα ακολουθούν οι προβλεπόμενες από την υφιστάμενη νομοθεσία πειθαρχικές  ή και ποινικές κυρώσεις.

Κατέστησε επίσης σαφές ότι “δεν μπορεί να γίνει ανεκτή κανενός είδους τέτοια συμπεριφορά”.

Σε σχέση με τη συνεργασία του κοινού με την αστυνομία, ο κ. Κουσιουμής είπε πως οι προσπάθειες για βελτίωση της συνεργασίας με το κοινό είναι συνεχής. Θεωρείται, σημείωσε, πρωταρχικής σημασίας η συνεργασία του κοινού με την αστυνομία, αλλά και ο ακρογωνιαίος λίθος για την επίτευξη της αποστολής της αστυνομίας.

Έστειλε επίσης το μήνυμα προς τους πολίτες, ότι η διοίκηση της αστυνομικής διεύθυνσης απευθύνει πρόσκληση – πρόκληση στο κοινό της Πάφου να εμπιστευτεί την αστυνομία και να εργαστεί μαζί της για μια ασφαλέστερη κοινωνία έτσι ώστε να έχει ο πολίτης την ποιότητα ζωής που του αξίζει.

(ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΓΒΑ)