Εείναι ένα διαχρονικό χρέος και μια οφειλή όλων ημών των μεταγενέστερων για όσους αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν

Μηνύματα ενότητας και προβληματισμού σε αυτή την δύσκολη περίοδο που διανύουμε,


απέστειλε από την Πάφο ο Υπουργός Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης

Στον επιμνημόσυνο λόγο του στο μνημόσυνο του ήρωα της ΕΟΚΑ Ευαγόρα Παλληκαρίδη που τελέστηκε στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Θεοδώρου χοροστατούντος του Επισκόπου Χύτρων Λεόντιου στην Πάφο, ο κ Κουγιάλης είπε πως διανύουμε μια δύσκολη περίοδο και είναι η ώρα που πρέπει όλοι να σταθούμε με υψηλό αίσθημα εθνικής ευθύνης και πατριωτικού καθήκοντος μπροστά στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τόπο μας.

Ας προβληματισμούμε λοιπόν συνέχισε, και ας ενώσουμε και πάλι τις δυνάμεις μας ειδικά τούτες τις κρίσιμες ώρες που περνά η πατρίδα μας, μακριά από μικροκομματικές και άλλες σκοπιμότητες.

Ο κ Κουγιάλης ανέφερε πως στις προσπάθειες που καταβάλλονται για επίλυση του Κυπριακού προβλήματος και στις κινήσεις που γίνονται για ανάκαμψη και επανεκκίνηση της οικονομίας του τόπου και παρά τις όποιες θεμιτές διαφορές που μπορεί να υπάρχουν θα πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι και αδιάσπαστοι στηρίζοντας σθεναρά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο πολύ δύσκολο έργο του.

Μέσα συνέχισε, “από ένα κοινό όραμα θα μπορέσουμε να οδηγηθούμε σε μια βιώσιμη λύση που να διασφαλίζει το μέλλον της πατρίδας και την επιβίωση του λαού μας στο μαρτυρικό αυτό τόπο”.

Με αλληλοκατανόηση λοιπόν και αλληλοσεβασμό στη διαφορετικότητα απόψεων που διατυπώνονται πρέπει είπε ο κ Κουγιάλης , συλλογικά να αγωνιστούμε για την προσπάθεια τερματισμού της κατοχής της πατρίδας μας.  

Πρόσθεσε ακόμη πως η ένταση της οικονομικής κρίσης δεν θα κάμψει την πίστη και τη θέληση μας για ένα καλύτερο αύριο, και κάλεσε την Τουρκία , να μην θεωρεί ότι οι πρόσκαιρες δοκιμασίες θα αλλοτριώσουν το φρόνημα μας και θα μας καταστήσουν ευάλωτους σε πιέσεις και εκβιασμούς.

Αναφερόμενος στον ήρωα Ευαγόρα Παλληκαρίδη ο κ Κουγιάλης είπε πως η απελευθέρωση και η επανένωση του νησιού μας, στο πλαίσιο μιας ειρηνικής, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης, θα είναι το καλύτερο μνημόσυνο για τον Ευαγόρα Παλληκαρίδη και τους άλλους ήρωες του 1955- 1959 που πέθαναν για την πατρίδα με το όραμα της ελευθερίας και της εθνικής αξιοπρέπειας, όπως είπε.

Hαπόδοση της δέουσας τιμής στους ήρωες της Κυπριακής ελευθερίας είπε ο κ Κουγιάλης “είναι ένα διαχρονικό χρέος και μια οφειλή όλων ημών των μεταγενέστερων για όσους αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για να μπορέσουμε εμείς σήμερα να ζούμε ελεύθεροι”.

Με ευλάβεια και δέος , συνέχισε, “υποκλινόμαστε μπροστά στο μεγαλείο την ανδρεία και το ήθος του ήρωα μας, και δεσμευόμαστε ότι θα γίνουμε άξιοι συνεχιστές στο δρόμο που χάραξε ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης για την τιμή της πατρίδας και την εθνική μας αξιοπρέπεια”.

Ο Υπουργός Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος ανέφερε εξάλλου σε δηλώσεις του μετά το πέρας του μνημοσύνου ,πως σήμερα τιμάται ένας από τους μεγαλύτερους ήρωες της κυπριακής ιστορίας , και ελευθερίας . Ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης σημείωσε, αποτελεί φάρο λαμπρό , φάρο αγωνιστικότητας και αυτοθυσίας για τις νεώτερες γενεές

ΚΥΠΕ/ΚΠ/