Ελέγχουν στην Πάφο για κρέας  αλόγου

Ελέγχουν στην Πάφο για κρέας αλόγου

Όλο και πιο πολύ συνδέεται το όνομα της Κύπρου με το διατροφικό σκάνδαλο


και τη διακίνηση προμαγειρεμένων φαγητών με κρέας αλόγου, γαϊδουριού και μουλαριού. Όπως αποκάλυψε χθες ο διευθυντής των Κτηνιατρικών υπηρεσιών Γιώργος Κυριακίδης, εξετάζεται το ενδεχόμενο να εμπλέκεται και δεύτερη εταιρεία στην Κύπρο, εκτός από το λογιστικό γραφείο στη Λεμεσό, για την οποία υπάρχει η πληροφορία ότι αγόραζε κρέας αλόγου από την Ευρώπη και το διακινούσε σε διάφορες χώρες, ίσως και στην Κύπρο. Σύμφωνα με τον κ. Κυριακίδη, πρόκειται για εταιρεία που εδρεύει στην Πάφο και που τη διαχειρίζονται δύο Βρετανοί. Αυτό που ερευνάται, δήλωσε στην εφημερίδα μας ο κ. Κυριακίδης, είναι εάν η εν λόγω εταιρεία εισήγαγε στην Κύπρο προϊόντα για τα οποία υπάρχει η υποψία ότι χρησιμοποιούσε και κρέας αλόγου, χωρίς αυτό να αναγράφεται στη σήμανση.

«Υπάρχει η πληροφορία και θα πρέπει να τη διερευνήσουμε εις βάθος. Έχουν ήδη εντοπισθεί οι ιδιοκτήτες της εταιρείας και σύντομα πρόκειται να ξεκινήσει έλεγχος στα τιμολόγιά της. Ο έλεγχος θα καλύψει έναν περίπου χρόνο», δήλωσε στον «Π» ο κ. Κυριακίδης και επεσήμανε πως τίποτα ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί.
Στο μεταξύ, αρκετός θόρυβος προκλήθηκε και από τις «αποκαλύψεις» της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας Eurostat, η οποία προχθές ανακοίνωσε πως στην Κύπρο έφθασαν 291.800 κιλά κρέας στα οποία περιλαμβάνονταν κρέας αλόγων, πιθήκων, γαϊδουριών και μουλαριών. Σύμφωνα πάντα με την ίδια υπηρεσία, στην Κύπρο έφθασαν 200.600 κιλά από το Βέλγιο, 84.800 από τη Γαλλία, 6.300 από την Ισπανία και 100 κιλά από την Ελλάδα. Συνολικά στις ευρωπαϊκές χώρες φαίνεται να διακινήθηκαν πάνω από 60.000 τόνοι μόνο κατά το 2012.
Ο κ. Κυριακίδης χαρακτήρισε λανθασμένα αυτά τα στοιχεία, τα οποία και διασταύρωσε με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η Στατιστική υπηρεσία. «Έχει γίνει λάθος και σήμερα πρόκειται να σταλεί επιστολή που θα ενημερώνει την αρμόδια υπηρεσία με τους σωστούς αριθμούς. Στην Κύπρο έχουν φθάσει κάποιες ποσότητες κρέατος ιπποειδών, όμως είναι πολύ πιο λίγες από αυτές που έχουν ανακοινωθεί», ανέφερε ο διευθυντής των Κτηνιατρικών υπηρεσιών.

Εξάλλου, σύμφωνα πάντα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, στην αγορά της Γαλλίας εισήλθαν 11.840.000 κιλά κρέας ιπποειδών και στη Γερμανία 1.440.000 κιλά.
Μεγάλη ποσότητα κρέατος έφτασε στην Ιταλία. Ειδικότερα στην αγορά της Ιταλίας εισήλθαν 23.321.300 κιλά κρέας ιπποειδών, με τις μεγαλύτερες ποσότητες να προέρχονται από την Πολωνία, το Βέλγιο, τη Γαλλία και την Ισπανία.

 

Πηγή: Εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ»

ΜΑΡΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

22/02/2013 – 09:21