Επιτόπου εκτιμά τις ζημιές στον Πύργο Τηλλυρίας το Τμήμα Γεωργίας

Επιτόπου εκτιμά τις ζημιές στον Πύργο Τηλλυρίας το Τμήμα Γεωργίας

Επί τόπου επίσκεψη στις πληγείσες περιοχές από την πυρκαγιά, που ξέσπασε το απόγευμα της 17ης Αυγούστου, στον ακριτικό Πύργο Τηλλυρίας πραγματοποίησε σήμερα Κλιμάκιο του Τμήματος Γεωργίας με επικεφαλής τη Διευθύντρια του Τμήματος Ανδρούλα Γεωργίου.


Ερωτηθείσα από το ΚΥΠΕ, η κ. Γεωργίου ανέφερε ότι η φωτιά κατέκαψε, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, γεωργική γη έκτασης 15 δεκαρίων από ελιές κυρίως, αβοκάντο, και καρυδιές. Ωστόσο, σύμφωνα με την κ. Γεωργίου, δεν μπορεί η περιοχή να κηρυχθεί ως πληγείσα γιατί δεν πληροί τις προϋποθέσεις για να τύχουν αποζημίωσης οι ιδιοκτήτες των καλλιεργειών που καταστράφηκαν, σύμφωνα με εγκεκριμένο σχέδιο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Επισκεφτήκαμε τις πληγείσες περιοχές στον Πύργο Τηλλυρίας, σε μια ακριτική περιοχή, και θα μεταφέρουμε τις εκτιμήσεις μας στον Υπουργό Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Νίκο Κουγιάλη», δήλωσε η κ. Γεωργίου.
Ανέφερε, επίσης, πως κάποια δένδρα παρά την καταστροφή τους μπορούν να επανέλθουν με καλή διατήρηση.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Τμήματος Δασών Ανδρέας Χρίστου κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει τα αίτια της πρόκλησης των δύο πυρκαγιών, ανέφερε πως είναι ακόμη αδιευκρίνιστα. Η πυρκαγιά, είπε, κατέκαψε συνολικά 1 τετραγωνικό χιλιόμετρο άγριας δασικής βλάστησης, ενώ ζημιές προκλήθηκαν σε ένα φυλάκιο των ΗΕ στη νεκρή ζώνη και σε ένα φυλάκιο των Τούρκων στις κατεχόμενες περιοχές.

Εξάλλου, ο πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Κάτω Πύργου Τηλλυρίας Κώστας Μιχαηλίδης ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, η πρόκληση της πυρκαγιάς οφείλεται σε κακόβουλη πράξη, προσθέτοντας ωστόσο, πως τα αίτια της πυρκαγιάς βρίσκονται υπό διερεύνηση. Παρατήρησε, ακόμη, πως στα σημεία που εξερράγησαν πυρκαγιές δεν υπάρχει δρόμος πλησίον των περιοχών ώστε να οφείλεται η πρόκληση τους σε ανθρώπινο λάθος.
Η πυρκαγιά ξεκίνησε στην περιοχή Μύλος του Μαύρου στη νεκρή ζώνη, στον Πύργο Τηλλυρίας, το απόγευμα της 17ης Αυγούστου, ενώ 20 λεπτά αργότερα και προέκυψε και δεύτερη εστία που έπληξε την περιοχή πλησίον της κοινότητας Κάτω Πύργου.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Τμήματος Δασών, επιστρατεύθηκαν 15 πυροσβεστικά οχήματα του Τμήματος Δασών και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, μέλη της Ε.Φ και των ΗΕ, κάτοικοι της περιοχής, ενώ επιχείρησαν πτητικά μέσα και συγκεκριμένα τα δύο αεροπλάνα του Τμήματος Δασών.