Ημερίδα του Νεάπολις Πάφου για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Πάρκων

Ημερίδα του Νεάπολις Πάφου για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Πάρκων

Ημερίδα στα πλαίσια του εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας Πάρκων (24 Μαϊου) ,


η οποία ξεκίνησε να εορτάζεται από το 1999, πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις της Πάφου. Η συγκεκριμένη εκδήλωση έγινε σήμερα στο αμφιθέατρο του πανεπιστημίου για πρώτη φορά στην Κύπρο και συμμετείχαν σε αυτή προσκεκλημένοι ειδικοί επιστήμονες (Αρχ. Τοπίου, Αρχιτέκτονες , Γεωτεχνικοί) από τη Δανία, την Ελλάδα και την Κύπρο. Συντονίστρια και διοργανώτρια της εκδήλωσης , εκ μέρους του Πανεπιστημίου ήταν Δρ. Τζούλια Τζώρτζη , Αναπληρώτρια Καθηγήτρια της Αρχιτεκτονικής Τοπίου και Διευθύντρια Ευρωπαϊκών και Ερευνητικών Προγραμμάτων, σύμφωνα με δελτίο τύπου.

Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό ο Πρύτανης , καθηγητής Ηλίας Ντινένης τονίζοντας την σημασία της συγκεκριμένης ημέρας και το ότι για πρώτη φορά εορτάστηκε στην Κύπρο και η κ. Ιωάννα Παναγιώτου, Επίτροπος Περιβάλλοντος στον οποίο μεταξύ των άλλων τόνισε ότι «…το κράτος και γενικά όλος ο δημόσιος τομέας , η τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και ο καθένας μας πρέπει να συμβάλουμε στη διατήρηση και ανάπτυξη των Πάρκων».

Οι προσκεκλημένοι ομιλητές ανέλυσαν την έννοια του πάρκου και του σχεδιασμού δια μέσου της Αρχιτεκτονικής Τοπίου των ελεύθερων ή υπό ανάπλαση χώρων , προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. Ενδεικτικά στην διάλεξη της η κ. Hanne Bat, Αρχιτέκτονα Τοπίου από τη Δανία, αναφέρθηκε στην προσέγγιση των νοσοκομειακών κήπων ως «θεραπευτικών» και ψυχαγωγικών , η κ. Φιλιώ Ηλιοπούλου, Αρχιτέκτονα –Αρχιτέκτονα Τοπίου στις τοπιακές προκλήσεις σε πρώην βιομηχανικά τοπία καθώς και στις παρουσιάσεις βραβευμένων προτάσεων για την είσοδο της πόλης της Πάφου (κ. Ηρακλής Παπαχρήστου-Αρχιτέκτονα) και το Πάρκο Ακρόπολης στο Στρόβολο (κ. Κατερίνα Λοϊζά-Αρχιτέκτονα). Επίσης παρουσίαση του περιβαλλοντικού παιχνιδιού PLANETBOOK , έγινε από τον Πρόεδρο του ΚΕΑΝ κ. Σταύρο Μηλιώνη και τον κ. Νίκου Θυμάκη, Γεωπόνο, για την μοντέρνα τεχνική των πράσινων όψεων (κάθετων κήπων).

Τέλος, παρουσιάστηκαν στοιχεία για τη διαχείριση πρασίνου του Δήμου Πάφου από τον δημοτικό Γεωπόνο κ. Θανάση Ευριπίδου και τη χλωρίδα της χερσονήσου του Ακάμα, από τον Ανώτερο Δασικό Λειτουργό κ. Τάκη Παπαχριστοφόρου.

Η ημερίδα εντάσσεται επίσης στα πλαίσια του μαθήματος της Αρχιτεκτονικής Τοπίου του Πανεπιστημίου Neapolis και πλαισιώθηκε από την Έκθεση Σχεδίων των Φοιτητών του μαθήματος Αρχιτεκτονικής Τοπίου της Σχολής Αρχιτεκτονικής με τις σχεδιαστικές προτάσεις για το Πάρκο της Neapolis Smart Ecocity, η οποία με την ολοκλήρωσή της θα είναι μια οικολογική πράσινη πόλη, που θα συνδυάζει την ιστορία και παράδοση, με τις σύγχρονες αντιλήψεις αειφορίας και τις πλέον πρόσφατες καινοτόμους τεχνολογικές εξελίξεις.

Η NEAPOLIS Smart EcoCity εξασφαλίζει ένα μοναδικό χώρο για την δημιουργική άσκηση των φοιτητών, και της Αρχιτεκτονικής Σχολής και της Αρχιτεκτονικής Τοπίου, προστίθεται στην ανακοίνωση .

Στη διάρκεια της ημερίδας δόθηκε η ευκαιρία στους παρευρισκόμενους να συζητήσουν με τους φοιτητές του μαθήματος, τις συγκεκριμένες σχεδιαστικές προτάσεις τους.

ΚΥΠΕ/ΚΠ/