Η Πάφος να πάψει να είναι ο φτωχός συγγενής

Η Πάφος να πάψει να είναι ο φτωχός συγγενής

Είναι αναγκαίο να εκπονηθεί ένα πλήρες και εμπεριστατωμένο μάστερ πλαν τόσο για το ιστορικό εμπορικό κέντρο όσο και για το παραλιακό μέτωπο, το οποίο θα δρα ως συνδετικός κρίκος των δύο αυτών αστικών πόλων.

ΜΑΣΤΕΡ ΠΛΑΝ

Η εκπόνηση ενός μάστερ πλαν ομαλοποιεί και κωδικοποιεί τους πολεοδομικούς σχεδιασμούς και τις χρήσεις για έκαστη περιοχή με τρόπο που διορθώνει στρεβλώσεις και απαλλάσσει τις τοπικές αρχές από τα οποιαδήποτε ετεροχρονισμένα κεκτημένα ιδιωτικών συμφερόντων . Επιπλέον ένα μάστερ πλάν προσδίδει στίγμα και χαρακτήρα στην πόλη καθώς επίσης δίνει οριστική λύση στην κατά το δοκούν αντιμετώπιση των παρανομιών, παρατυπιών και παραβάσεων.


Το Σχέδιο Περιοχής (master plan) αναφέρεται σε περιοχές που είναι μικρότερες γεωγραφικά σε έκταση από αυτές των Τοπικών Σχεδίων καθώς επίσης και σε περιοχές υποβαθμισμένες με έντονα προβλήματα. Ένα master plan περιλαμβάνει σχεδιαστικές προτάσεις και κατευθυντήριες γραμμές, σε λεπτομερέστερο επίπεδο συγκριτικά με ένα Τοπικό Σχέδιο, σε σχέση με την αισθητική, τη λειτουργία (χρήσεις), πρόνοιες και μέτρα πολιτικής για κοινωνική συνοχή και οικονομική ανάκαμψη και γενικές στρατηγικές ανάπτυξης. Είναι αναγκαίο να εκπονηθεί ένα πλήρες και εμπεριστατωμένο master plan τόσο για το ιστορικό εμπορικό κέντρο όσο και για το παραλιακό μέτωπο, το οποίο θα οδηγήσει σε μια ισόρροπη ανάπτυξη των δύο περιοχών, αποφεύγοντας έτσι από τη μια τον ήδη υφιστάμενο διπολικό χαρακτήρα που έχει οδηγήσει σε ένα μη υγιή ανταγωνισμό μεταξύ των διαφόρων επαγγελμάτων, και συμβάλλοντας από την άλλη στη συλλειτουργία των δύο περιοχών ως το κατ’ εξοχήν πολεοδομικό-εμπορικό κύτταρο της πόλης.

Το Σχέδιο Περιοχής (master plan) έρχεται να δώσει λύσεις σε χρόνια προβλήματα που αφορούν την αισθητική και τη λειτουργία των περιοχών μέσα από μια αστική ανανέωση και ενιαία δράση. Η εκπόνηση ενός master plan ομαλοποιεί και κωδικοποιεί τους πολεοδομικούς σχεδιασμούς και τις χρήσεις για έκαστη περιοχή με τρόπο που διορθώνει στρεβλώσεις και απαλλάσσει τις τοπικές αρχές από τα οποιαδήποτε ετεροχρονισμένα κεκτημένα ιδιωτικών συμφερόντων . Επιπλέον ένα master plan προσδίδει στίγμα και χαρακτήρα στην πόλη και δίνει οριστική λύση στην κατά το δοκούν αντιμετώπιση των παρανομιών, παρατυπιών και παραβάσεων. Επιπρόσθετα, συμβάλλει τοιουτοτρόπως στην προβολή του πολιτιστικού και ιστορικού χαρακτήρα των περιοχών, αναδεικνύοντας την ίδια στιγμή τη σημαντική θέση που κατέχει η πόλη μας στον ιστορικό πλούτο της Κύπρου ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Ζητούμε από τα αρμόδια υπουργεία να δώσουν την ανάλογη ώθηση ώστε το master plan της Πάφου να τεθεί σε άμεση πορεία υλοποίησης

Ιστορικό εμπορικό κέντρο

Σημαντικό παράγοντα για την επιτυχή έκβαση των εργασιών ανάπλασης του ιστορικού εμπορικού κέντρου της Πάφου αποτελεί για εμάς, η αυστηρή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, καθώς επίσης και η βελτιστοποίηση των διαδικασιών του εργοταξίου προς ελαχιστοποίηση της ταλαιπωρίας τόσο των επιχειρηματιών όσο και των επισκεπτών. Εξίσου σημαντικό δε θεωρούμε, να διασφαλιστεί η πλήρης εφαρμογή ενός σχεδίου υγείας και ασφάλειας του εργοταξίου, με παράλληλη συνεργασία και συντονισμό με τους εργολάβους, γεγονός το οποίο θα συμβάλει στην βελτίωση των όλων διαδικασιών και θα επηρεάσουν όσο το δυνατό λιγότερο την προσβασιμότητα που είναι συνυφασμένη με την βιωσιμότητα των επηρεαζόμενων επιχειρήσεων.
Τα οποιαδήποτε χρονοδιαγράμματα πρέπει να τηρηθούν κατά γράμμα και να απλοποιηθεί η διαδικασία εργοταξίου, με τρόπο που να διασφαλίζει τόσο την ομαλή λειτουργία του οδικού δικτύου της περιοχής, όσο και την έγκαιρη αποπεράτωση των εργασιών, δεδομένου του πολλαπλού εργοταξίου.

Γαστρονομικό Κέντρο

Το γαστρονομικό κέντρο στον χώρο του εμπορικού κέντρου δεν κατάφερε λόγω μη βέλτιστης διαχείρισης να ανταποκριθεί στις αρχικές του προσδοκίες. Το γαστρονομικό κέντρο αναμένεται να παίξει υποβοηθητικό ρόλο στην ανάπλαση και αναζωογόνηση του εμπορικού κέντρου, αρκεί δε να δοθεί σε αυτό η ανάλογη σημασία. Η διαχείριση του όλου εγχειρήματος από ιδιώτη υπό όρους θα μπορούσε να αποτελέσει μια πολύ ορθολογιστική και συμφέρουσα λύση.

Φυσική και τεχνίτη σκίαση

Βασική διεκδίκηση μας είναι και η ένταξη στο ευρύτερο σχέδιο ανάπλασης του ιστορικού εμπορικού κέντρου, πρόνοιες για συμπερίληψη ενός μίγματος φυσικής και τεχνίτης σκίασης μετατρέποντας τον χώρο σε ένα πιο προσιτό περιβάλλον που θα ενισχύει παράλληλα και το τουριστικό μας προϊόν. Η εν λόγω πρόνοια προϋποθέτει μικρό κόστος και απαιτεί ελάχιστες αλλαγές επί του υφιστάμενου σχεδιασμού. Μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να τελειοποιηθεί σε βάθος χρόνου όταν εξευρεθούν τα επιπλέον κονδύλια ή και να χορηγηθεί εν μέρει από τους ίδιους τους επιχειρηματίες της περιοχής.

Εισηγούμαστε επίσης την επαναφορά των υπηρεσιών του δήμου στην παλαιά τους θέση εντός του εμπορικού κέντρου, κίνηση η οποία θα ενισχύσει την επισκεψιμότητας περιοχής αλλά και θα συμβάλει στην εξοικονόμηση δαπανών της τάξης των 6.000 ευρώ που χρειάζεται ο δήμος σε ενοίκια.

Αγκυροβόλιο

Επανεξέταση του ζητήματος δημιουργίας αγκυροβολίου σε όλες τις πτυχές του, καθώς επίσης και την εξάντληση όλων των εναλλακτικών όσον αφορά την υλοποίηση, την μορφή και την εξεύρεση οικονομικών πόρων για την δημιουργία του έργου. Η όποια μελέτη θα πρέπει να είναι πολυθεματική, προσεγγίζοντας το όλο θέμα από τεχνικής αλλά πρωτίστως οικονομικής άποψης. Η βιωσιμότητα της επένδυσης πρέπει να είναι συνυφασμένη με την γενικότερη ανάπτυξη της περιοχής μακροπρόθεσμα κι εκεί πρέπει να στοχεύσουμε, στην δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών.