Η Συμμαχία Πολιτών για τις Μεταρρυθμίσεις στην Εκπαίδευση

Η Συμμαχία Πολιτών για τις Μεταρρυθμίσεις στην Εκπαίδευση

Η Δημόσια Εκπαίδευση έχει προσφέρει πολλά στους εθνικούς και κοινωνικούς αγώνες του τόπου μας. Η στήριξη και εκσυγχρονισμός της είναι αναγκαιότητα η οποία προτάσσεται και απαιτείται όχι μόνο μέσα από την ιστορία μας αλλά και μέσα από τις πολύ δύσκολες συνθήκες που περνά σήμερα ο τόπος μας.


Ως Συμμαχία Πολιτών στηρίζουμε κάθε προσπάθεια που αναβαθμίζει αποτελεσματικά το Δημόσιο σχολείο και τη διαμέσου του παρεχόμενης εκπαίδευσης. Όμως δεν μπορούμε να συνταυτιστούμε με πολιτικές που στο όνομα του εκσυγχρονισμού θυματοποιούν ανθρώπους στέλλοντας τους στην ανεργία όπως είναι δυστυχώς η τακτική του ΥΠΠ και της Κυβέρνησης στο θέμα της εισαγωγής νέου συστήματος διορισμού των εκπαιδευτικών. Με το προτεινόμενο σχέδιο και διαδικασία όπως και να το κάνουμε στέλλονται στην ανεργία 100-δες εκπαιδευτικοί με μακρά υπηρεσία γιατί απλά αυτό απαιτούν οι πολιτικές της Τρόικα και οι προτροπές της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Η Συμμαχία Πολιτών ζητά τη μονιμοποιήση όλων των συμβασιούχων εκπαιδευτικών και μετά την εφαρμογή του οποιουδήποτε νέου σχεδίου διορισμών. Αυτό μπορεί να γίνει εντός μιας 3-ετίας και όχι 15-ετίας όπως ανακριβώς έχει ισχυριστεί ο υπουργός Παιδείας στη συνάντηση του Συμβουλίου Παιδείας της 19ης Νοεμβρίου. Αυτό θα επιτευχθεί με τη χρησιμοποίηση όλων των αδιαθέτων θέσεων μονίμων εκπαιδευτικών (μηδενικό κόστος), με την πλήρη αποπαγοποίηση των θέσεων προαγωγής και τις αφυπηρετήσεις των επομένων ετών.

Στην πρόσφατη συνάντηση του Συμβουλίου Παιδείας ως Συμμαχία Πολιτών καλέσαμε τον υπουργό Παιδείας να προχωρήσει άμεσα στην εφαρμογή νέου σχεδίου αξιολόγησης των εκπαιδευτικών το οποίο από μόνο του θα εξαλείψει τις τυχόν διοικητικές και διδακτικές στρεβλώσεις που παρατηρούνται σήμερα.

Επίσης καλέσαμε τον υπουργό να στείλει άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή νομοσχέδιο που προνοεί δημιουργία Ανεξάρτητου Δευτεροβαθμίου οργάνου εξέτασης των βαθμολογικών ενστάσεων των εκπαιδευτικών γιατί δεν είναι δυνατό το ίδιο το σώμα που βαθμολογεί να κρίνει και τις ενστάσεις σε περίπτωση υποβολής τους.

Ως Συμμαχία Πολιτών θα υποβάλουμε πλήρεις και λεπτομερείς προτάσεις – παρατηρήσεις και επί των τριών προτάσεων που έχει υποβάλει το ΥΠΠ μόλις αυτές μας ζητηθούν. Η δημοσίευση τους θα γίνει μετά την παρουσίαση στο Συμβούλιο Παιδείας του οποίου τη σύγκληση θα ανακοινώσει σύντομα ο υπουργός Παιδείας.