Κάτοικοι σε απόγνωση λόγω του ανοίγματος του σκουπιδότοπου στην Μαραθούντα

Κάτοικοι σε απόγνωση λόγω του ανοίγματος του σκουπιδότοπου στην Μαραθούντα

Το καλοκαίρι του 2015, μετά από ενέργειες του Δήμου Γεροσκήπου, ο παράνομος σκουπιδότοπος Μαραθούντας -κατ’ ευφημισμό Χώρος Απόρριψης Αδρανών- έκλεισε. Οι κάτοικοι της ανατολικής Πάφου μπορέσαμε για πρώτη φορά να αφήσουμε τα παράθυρά μας ανοικτά, χωρίς το φόβο των αναθυμιάσεων από τον παρακείμενο σκουπιδότοπο, που με τις συχνές πυρκαγιές έθετε την υγεία μας σε μεγάλο κίνδυνο και καθιστούσε τις συνθήκες διαβίωσής μας αφόρητες.

Δυστυχώς όμως τον Σεπτέμβρη της ίδιας χρονιάς ο νυν δήμαρχος Πάφου, με προσωπική του πρωτοβουλία και κατά παράβαση της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας, προχώρησε στην επαναλειτουργία της εν λόγω χωματερής ζητώντας προσωρινή παρέκκλιση και αναλαμβάνοντας την ευθύνη της διαχείρισης. Ο Υπουργός Εσωτερικών δέχτηκε να παραχωρήσει προσωρινή άδεια, θέτοντας όμως αυστηρούς όρους για τη λειτουργία του χώρου. Αυτοί οι όροι έχουν ΠΑΡΑΒΙΑΣΤΕΙ ΚΑΤΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΚΑΤ’ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ, με χαρακτηριστικότερη περίπτωση την μεγάλη πυρκαγιά, που ξέσπασε κατά τις μέρες της πρωτοχρονιάς του 2016 και κράτησε για πολλές εβδομάδες.


Έκτοτε, οι κάτοικοι των γειτνιάζουσων περιοχών υποφέρουμε από την μπόχα των καμένων πλαστικών, μηχανέλαιων και άλλων “αδρανών” υλικών που απορρίπτονται καθημερινά παράνομα εκεί. Κάθε βράδυ αναγκαζόμαστε να κλεινόμαστε στα σπίτια μας καθώς ο αέρας φέρνει τις τοξικές αναθυμιάσεις του σκουπιδότοπου. Κάθε βράδυ αγωνιούμε για την υγεία των παιδιών μας που τίθεται εν κινδύνω από τις διοξίνες που απελευθερώνονται από τα πλαστικά που κουφοκαίουν μέσα στο βουνό των απορριμμάτων.

Παρά τις δυναμικές κινητοποιήσεις και τις έντονες διαμαρτυρίες μας, παρά τις αυστηρές συστάσεις της επιτροπής περιβάλλοντος της βουλής και της υπηρεσίας περιβάλλοντος, σε αντίθεση με πρόσφατο δικαστικό διάταγμα, ο κύριος Φαίδωνας παραβιάζει την κείμενη νομοθεσία, παραβιάζει τους όρους της προσωρινής άδειας λειτουργίας του χώρου και επιδεικνύει προκλητική αδιαφορία για την υγεία των ανθρώπων που επηρεάζονται δυσμενώς από την παράνομη λειτουργία του σκουπιδότοπου Μαραθούντας.

Κύριε Φαίδωνος, για πόσο θα συνεχίζετε να παρανομείτε; Ως πότε θα μας αναγκάζετε να αναπνέουμε, εμείς και τα παιδιά μας, τον καρκίνο; Μέχρι πού πρέπει να φτάσουμε για να σταματήσετε να εγκληματείτε εις βάρος της υγείας μας και της ποιότητας της ζωής μας; Ως πότε θα μάς εμπαίζετε και θα αντιμετωπίζετε τα προβλήματά μας με αναλγησία και παχυδερμισμό; ‘ΈΛΕΟΣ, κύριε Φαίδωνα! Όλα στο βωμό των οικονομικών συμφερόντων; Ακόμα και η υγεία των ανθρώπων; Μπορεί να μην είμαστε δημότες Πάφου, αλλά είμαστε άνθρωποι με οικογένειες κι εμείς!

Κύριε Φαίδωνος, αν νομίζετε ότι είστε υπεράνω του νόμου ή ότι μόνο εσείς μπορείτε να καταγγέλλετε τις παρανομίες, να ξέρετε ότι θα λογοδοτήσετε στη δικαιοσύνη για την παράνομη λειτουργία του σκουπιδότοπου Μαραθούντας και για την εγκληματική αδιαφορία που επιδεικνύετε για την οχληρία και την βλάβη στην υγεία μας!