Καπέλο 12 σεντ στα καύσιμα

Καπέλο 12 σεντ στα καύσιμα

Δώδεκα σεντ ακριβότερα από ότι δικαιολογείται από τις μεταβολές στις διεθνείς αγορές πετρελαίου είναι τα καύσιμα στην εγχώρια αγορά, σύμφωνα με νέα έρευνα της StockWatch.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, αν οι τιμές των καυσίμων στην Κύπρο ακολουθούσαν τις διακυμάνσεις των τιμών του αργού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές θα ήταν κατά 12 σεντ ανά λίτρο χαμηλότερες στην περίπτωση της βενζίνης 95 οκτανίων και κατά 9,6 σεντ στην περίπτωση του πετρελαίου θέρμανσης.


Η καθαρή τιμή της βενζίνης 95 οκτανίων στην Κύπρο μειώθηκε από την αρχή του 2014 κατά περίπου 21,6%, ενώ οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν κατά το ίδιο χρονικό διάστημα κατά περίπου 36,5%.

Οι μικτές τιμές αντιπροσωπεύουν την τελική τιμή που οι καταναλωτές πληρώνουν στους σταθμούς βενζίνης και περιλαμβάνουν ένα σταθερό φόρο €0,49 το λίτρο πλέον ΦΠΑ 19%.

Αν και οι κυπριακές εταιρείες αγοράζουν διυλισμένα τελικά προϊόντα που έχουν τις δικές τους ειδικές τιμές, οι τιμές του αργού πετρελαίου που χρησιμοποιούνται σε αυτή την ανάλυση, είναι μια καλή προσέγγιση και η υπό εξέταση περίοδος των τριών ετών είναι επαρκής για να εξαχθούν τα σωστά συμπεράσματα.

Με βάση τα στοιχεία, η καθαρή τιμή φαίνεται να αλλάζει με χαμηλότερο ρυθμό από ό,τι οι αντίστοιχες μεταβολές των διεθνών τιμών του πετρελαίου, αλλά οι διαφορές είναι ιδιαίτερα μεγάλες όταν οι τιμές του πετρελαίου πέφτουν.

Αν οι καθαρές τιμές λιανικής πώλησης προσαρμόζονταν αποκλειστικά με βάση το κόστος, θα έπρεπε να είναι €0,4363 το λίτρο στο τέλος της υπό εξέταση περιόδου και επομένως, οι μικτές τιμές €1,102 το λίτρο, περίπου 12 σεντ κάτω από το πραγματικό τους επίπεδο.

Οι ίδιοι υπολογισμοί έχουν πραγματοποιηθεί και για το πετρέλαιο θέρμανσης.

Αν η γενική πτώση των τιμών του πετρελαίου κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων ετών ίσχυε για την καθαρή τιμή, τότε θα έπρεπε να είναι στα €0,44604 και η τελική τιμή περίπου στα €0,7091, δηλαδή περίπου 9,6 σεντ το λίτρο πιο κάτω από το σημερινό τους επίπεδο.

Οι τιμές των καυσίμων απασχολούν την επιτροπή εμπορίου της βουλής. Σύμφωνα με μελέτη που παρουσίασε ενώπιον της επιτροπής το υπουργείο εμπορίου, οι τιμές των καυσίμων είναι λογικές.

Όπως προκύπτει, τα δύο τρίτα της τιμής είναι φόροι και το ένα τρίτο, το κόστος των καυσίμων.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που εντοπίζει η επιτροπή στις τιμές των καυσίμων είναι ότι πέραν του 90% των καυσίμων εισάγονται από το ίδιο διυλιστήριο. Το 93% των πρατηρίων διατίθεται από καύσιμα που προέρχονται από αυτό το διυλιστήριο.

Έρευνα για τις τιμές των καυσίμων πραγματοποιεί και η επιτροπή προστασίας του ανταγωνισμού.

Πηγή: Stockwatch/Γεωργία Χαννή