Με νέους μάρτυρες κατηγορίας συνεχίζεται η υπόθεση ΣΑΠΑ

Με νέους μάρτυρες κατηγορίας συνεχίζεται η υπόθεση ΣΑΠΑ

Ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου που συνεδριάζει στην Πάφο προσήχθησαν σήμερα εκ νέου οι 5 κατηγορούμενοι, Γιώργος Μιχαηλίδης, Φειδίας Σαρίκας, Ευστάθιος Ευσταθίου, Βάσος Βασιλείου και Γιώργος Σιαηλής για την υπόθεση ΣΑΠΑ.

Η κατηγορούσα Αρχή, που εκπροσωπείται από τους Α’ Δικηγόρο της Δημοκρατίας Νίνο Κέκκο και τον Δικηγόρο της Δημοκρατίας Ανδρέα Χατζηκύρου, κάλεσε ως μάρτυρα κατηγορίας στη σημερινή δικάσιμο τον Κώστα Λιασίδη, λογιστή.


Ο κ. Λιασίδης εργάζεται στο Δήμο Πάφου από το 2012 . Ανάμεσα στα καθήκοντα που εκτελεί είναι η προετοιμασία μισθολογίου των υπαλλήλων του Δήμου.

Ο κ. Χατζηκύρου, εκ μέρους της εισαγγελικής αρχής, υπέβαλε στο μάρτυρα κάποιες διευκρινιστικές ερωτήσεις που σχετίζονταν με σημείο της κατάθεσής του, στο οποίο αναγράφονταν η κατάσταση απολαβών του 2ου κατηγορούμενου Φειδία Σαρίκα από την ημερομηνία που διορίστηκε στη θέση του Δημάρχου Πάφου, δηλαδή την 1η Ιανουαρίου το 1997, όπως αυτή εμφανίζεται στο μητρώο μισθολογίου του Δήμου.

Στοιχεία για το μισθολόγιο του Φ. Σαρίκα έχει εντοπίσει ο μάρτυρας, όπως είπε, από την 1η Μαϊου του 1997. Σημείωσε επίσης πως η ευθύνη του εργοδότη για τήρηση του μητρώου μισθολογίου είναι έξι χρόνια συν ακόμα έξι χρόνια όταν υπάρχει διερευνώμενη υπόθεση για απάτη. Στην κατάθεση του ο μάρτυρας αναφέρεται στο βασικό μισθό του Φ. Σαρίκα, τις αποκοπές, τα έξοδα παραστάσεως και τα λοιπά.

Ο κ. Λιασίδης δεν αντεξετάστηκε από τους συνηγόρους υπεράσπισης.

Επόμενος μάρτυρας κλήθηκε από την κατηγορούσα Αρχή ο Σωτήρης Ζίγκας, που εργάζεται στο κτηματολόγιο και η πρωτοκολλητής του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου Γιάννα Παυλίδου.

Η κατηγορούσα Αρχή καταχώρησε στο δικαστήριο πιστό αντίγραφο του κατηγορητηρίου της ποινικής υπόθεσης 12057/2014 αλλά και έντυπο που αφορά γεγονότα με τους κατηγορούμενους Σ. Βέργα και Ε. Μαλληκίδη.

Στο δικαστήριο παρουσιάστηκαν τα παραδεκτά γεγονότα. Ο κ. Χατζηκύρου είπε πως ο 5ος κατηγορούμενος Γιώργος Σιαηλής είναι παραδεκτό ότι απέκτησε άδεια δικηγόρου στις 23.6.96 με αριθμό μητρώου 2428 μέχρι το έτος 2015.

Επίσης είναι παραδεκτό ότι ο Γ. Σιαηλής ταξίδεψε από το Αεροδρόμιο της Λάρνακας στην Αθήνα την 30η Δεκεμβρίου 2013 και την 15η Ιανουαρίου 2014. Και στις δύο περιπτώσεις επέστρεψε στην Κύπρο την ίδια μέρα.

Παραδεκτό γεγονός τέθηκε στο δικαστήριο και για τον 3ο κατηγορούμενο Ευστάθιο Ευσταθίου ότι στις 20.12.2014 επανασυνελήφθη στις 20:15 στον αστυνομικό σταθμό Πόλης Χρυσοχούς από τον αστυνόμο Ε. Μίττα, όπου ήδη βρισκόταν υπό κράτηση. Του εξήγησαν τους λόγους επανασύλληψης του και αφού του επιστήθηκε η προσοχή στο Νόμο είπε «είμαι αθώος».

Ακολούθως οι φορολογικές δηλώσεις των πέντε κατηγορουμένων κατατέθηκαν στο δικαστήριο.

Συγκεκριμένα κατατέθηκε για τον 3ο κατηγορούμενο δέσμη εγγράφων που αφορά τις δηλώσεις εισοδήματος του 3ου κατηγορούμενου για τα έτη 2006 με 2013, συμπεριλαμβανομένων των δύο ετών.

Επίσης για τον 4ο κατηγορούμενο, Β. Βασιλείου κατατέθηκαν οι φορολογικές δηλώσεις για τα έτη 2006 με 2013 πλην του έτους 2017.

Για τον 5ο κατηγορούμενο, κατατέθηκε δέσμη εγγράφων των φορολογικών εισοδημάτων κατά τα έτη 2011 με 2015.

Το δικαστήριο όρισε την υπόθεση για την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου στις 09:00 το πρωί.

Οι πέντε κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες για δεκασμό δημόσιου λειτουργού, συναλλαγές με αντιπροσώπους, οι οποίες υποδηλώνουν διαφθορά, αθέμιτη κτήση περιουσιακού οφέλους από λειτουργούς και αξιωματούχους του δημοσίου και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

(ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΜΜ)