Νέα εθνική στρατηγική καλεί να θέσει το εθνικό συμβούλιο για το Κυπριακό ο Γ. Ομήρου

Νέα εθνική στρατηγική καλεί να θέσει το εθνικό συμβούλιο για το Κυπριακό ο Γ. Ομήρου

Καθήκον αποτελεί το εθνικό συμβούλιο να χαράξει μια νέα εθνική στρατηγική


η οποία θα θέσει τέρμα στους αποτυχημένους χειρισμούς του παρελθόντος όσον αφορά το Κυπριακό δήλωσε στην Πάφο ο πρόεδρος του Κ.Σ. ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου .

Ο κ Ομήρου ανέφερε πως για 40 χρόνια υπήρχε μια διαχείριση του κυπριακού με τις λεγόμενες δικοινοτικές συνομιλίες που απεδείχθη από την πράξη και από τη ζωή ότι αυτή η διαδικασία υπήρξε ατελέσφορη , αναποτελεσματική, άκαρπη και όχι μόνο αυτό, αλλά απάλλασσε,- όπως είπε-, την Τουρκία από τις βαρύτατες ευθύνες της για την παραβίαση του διεθνούς δικαίου εδώ στην Κύπρο.

Μιλώντας σήμερα το πρωί στην πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση κοπής της βασιλόπιτας στα Γραφεία της ΕΔΕΚ Πάφου, ο Πρόεδρος του Κινήματος Γιαννάκης Ομήρου ανέφερε πως αυτή η διαδικασία και στρατηγική των δικοινοτικών συνομιλιών έχει χρεοκοπήσει και καταρρεύσει , προσθέτοντας πως η θέση της ΕΔΕΚ δικαιώνεται.

Όταν εμείς συνέχισε, « ζητούσαμε να θέσουμε την Τουρκία στο εδώλιο του κατηγορουμένου , στα πλαίσια μιας διεθνούς διάσκεψης ,με την συμμετοχή του οργανισμού των ΗΕ, της ΕΕ των τριών εγγυητριών δυνάμεων, της Κυπριακής δημοκρατίας και όχι βέβαια των κοινοτήτων, που δεν μπορούν να συμμετέχουν οι κοινότητες σε μια διεθνή διάσκεψη γιατί πρέπει να είναι κράτη», μας έλεγαν ρομαντικούς, ακραίους γιατί δεν πιστεύαμε στην διαδικασία των δικοινοτικών συνομιλιών.  

Κάλεσε επίσης τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να εγκαταλείψει την διαδικασία των διαβουλεύσεων για διαμόρφωση κοινού ανακοινωθέντος προσθέτοντας πως είναι «ηλίου φαεινότερο» , μετά την απόρριψη και του τελευταίου προταθέντος από την δική μας πλευρά κοινού ανακοινωθέντος- το οποίο εν παρώδω κατά εμάς περιέχει εκπτώσεις – να αποσύρει αυτά τα κοινά ανακοινωθέντα, γιατί – όπως είπε- η τουρκική πλευρά είναι σαφές ότι επιδιώκει τρικέφαλο κυριαρχία, τριπλή ιθαγένεια και διάλυση της κυπριακής δημοκρατίας γιατί δεν αποδέχεται την μετεξέλιξη της κυπριακής δημοκρατίας και επιμένει στην παρθενογένεση.

Ο κ Ομήρου σημείωσε επίσης πως θα πρέπει να αξιοποιήσουμε όλα τα νέα δεδομένα τα οποία αναβαθμίζουν την γεωστρατηγική και γεωπολιτική σημασία της Κύπρου στην περιοχή και στον κόσμο.

«Συνέχιση των φαινόμενων ατιμωρησίας στην Κύπρο θα οδηγήσει σε κατάρρευση του πολιτικού και πολιτειακού συστήματος της χώρας».

 

Τις ερευνητικές ,τις εισαγγελικές και τις διωκτικές αρχές κάλεσε ο πρόεδρος του Κ.Σ.ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου να κάνουν τα καλά την δουλειά τους, για το θέμα της διερεύνησης των εγκλημάτων και τις απαράδεκτες καθυστερήσεις που παρατηρηθήκαν στην προσαγωγή των αρμοδίων ενώπιον των δικαστηρίων .

Μιλώντας σήμερα το πρωί στην πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση κοπής της βασιλόπιτας στα Γραφεία της ΕΔΕΚ Πάφου, ο Πρόεδρος του Κινήματος Γιαννάκης Ομήρου ανέφερε πως η ΕΔΕΚ δεν θα δεχτεί την ατιμωρησία , δηλώνοντας πως τυχόν συνέχιση των φαινόμενων ατιμωρησίας στην Κύπρο θα οδηγήσει σε κατάρρευση του πολιτικού και πολιτειακού συστήματος της χώρας.

Προειδοποίησε επίσης « θα αναζητήσουμε ευθύνες, και στους υπευθύνους οι οποίοι έχουν την αρμοδιότητα να διερευνούν ποινικές υποθέσεις και να παρουσιάζουν ενώπιον του δικαστηρίου τους υπαίτιους αυτής της οικονομικής τραγωδίας».

Ο κ Ομήρου ανέφερε επίσης πως αμετάκλητη απόφαση της ΕΔΕΚ είναι να δοθεί τέρμα στην ανοχή και δεσμεύτηκε πως το κίνημα του θα συνεχίσει να πρωταγωνιστεί στην σταυροφορία για προσαγωγή των υπαιτίων της οικονομικής τραγωδίας της Κύπρου ενώπιον των αρμοδίων δικαστηρίων.

Το μεγάλο μας χρέος συνέχισε , είναι να επιλέξουμε την υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας, της εθνικής αξιοπρέπειας και της ηθικής ακεραιότητας της πατρίδας μας. Με μια στρατηγική εξόδου από το μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση το συντομότερο.

Παρατήρησε επίσης πως η οικονομική σταθερότητα και η οικονομική ισχύς είναι προϋπόθεση για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε σωστά και το εθνικό μας θέμα.

«Ήρθε η ώρα για αλλαγή κατεύθυνσης της Ευρώπης »

Αναφερόμενος στην ανάδειξη των νέων μελών του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου ο κ Ομήρου σημείωσε πως αποτελεί κρίσιμο δίλλημα για τους Ευρωπαίους πολίτες για το αν θέλουν συνέχιση των πολιτικών , για το αν θέλουν συνέχιση του χάσματος του πλούσιου Βορά και του φτωχού Νότου ή θέλουν μια Ευρώπη η οποία θα ελέγχεται από την κ. Μέρκελ , και μια Ευρώπη Γερμανοκρατούμενη ή για το αν θέλουν μια Ευρώπη της ανάπτυξης της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής.

Ο κ Ομήρου ανέφερε ακόμη πως το Σοσιαλιστικό κόμμα συντάσσεται με εκείνες τις δυνάμεις που διαφωνούν με τις σημερινές κυρίαρχες πολιτικές στην ΕΕ , που θέλουν αλλαγή κατεύθυνσης στην Ευρώπη και συμπαρατάσσεται με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές,

Σας καλώ κατέληξε να δώσουμε αυτό το μήνυμα προς τον Κυπριακό λαό ότι έχουν την ευκαιρία να δώσουν ένα ισχυρό μήνυμα από την Κύπρο που θα είναι και μήνυμα διαμαρτυρίας για την μεταχείριση στην οποία μας υπέβαλαν κάποιοι εκ των Ευρωπαίων εταίρων μας.

Όλοι είπε θα πρέπει να συνεισφέρουμε για να στείλουμε στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο εκπροσώπους που θα επιμείνουν και θα αγωνιστούν για μια άλλη Ευρώπη, την Ευρώπη των οραματιστών τη Ευρώπη της αλληλεγγύης, της συνοχής των δικαιωμάτων της Δημοκρατίας και των ίσων ευκαιριών.

Ευχήθηκε τέλος Χρόνια Πολλά και κάθε καλό σε όλους.

ΚΥΠΕ/ΚΠ/