Νέα στρατηγική η μόνη διέξοδος για Κυπριακό, δηλώνει ο Πρόεδρος της Βουλής

Νέα στρατηγική η μόνη διέξοδος για Κυπριακό, δηλώνει ο Πρόεδρος της Βουλής

“Μια νέα στρατηγική στηριγμένη στις πικρές εμπειρίες του αδιεξόδου των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών αποτελεί τη μόνη προσφερόμενη διέξοδο”, είπε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Λ. Ομήρου, σε ομιλία του στο ετήσιο εθνικό μνημόσυνο του αγωνιστή της ΕΟΚΑ 1955-59 Γεώργιου Ξ. Ιωαννίδη, που τελέστηκε στον στον ιερό ναό Παναγίας Παντάνασσας Πάφου.

Το σημερινό μνημόσυνο, σημείωσε ο κ. Ομήρου συμπίπτει με κρίσιμες ώρες για τον κυπριακό ελληνισμό, αφού η τουρκική στρεψοδικία, αδιαλλαξία και κακοπιστία κορυφώνονται και είπε ότι η επιθετική πολιτική και διπλωματική τακτική και η συνεχής αποκάλυψη και καταγγελία της τουρκικής ανομίας είναι η μόνη διέξοδος, αλλά και η μόνη προσφερόμενη επιλογή και τακτική, προσθέτοντας πως κάθε άλλη αντίληψη και πρακτική έχει αποδειχθεί τα τελευταία σαράντα χρόνια ότι οδηγεί σε σταδιακή υλοποίηση των τουρκικών στόχων.


Πέραν των αδηφάγων αξιώσεων που προέβαλλαν στις διακοπείσες συνομιλίες, είπε ο κ. Ομήρου, προχώρησαν στην επιδρομική – πειρατική συμπεριφορά στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, όχι για να αμφισβητήσουν απλώς τα κυριαρχικά δικαιώματα του κυπριακού κράτους, αλλά για να οικειοποιηθούν τον υποθαλάσσιο μας πλούτο.

Ανέφερε περαιτέρω πως η εξαγγελία του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν για δημιουργία και αποστολή πλατφόρμας για γεωτρήσεις και εξόρυξη φυσικού αερίου, αποκαλύπτει πέραν πάσης αμφιβολίας τους τουρκικούς στόχους.

Οι δε δηλώσεις, συνέχισε, “Τούρκων αλλά και Τ/κ καθιστούν σαφές ότι οι τουρκικοί σχεδιασμοί έχουν περάσει τώρα σε νέα φάση. Οι τουρκικές αναφορές σε «εκλιπούσα» Κυπριακή Δημοκρατία επιβεβαιώνουν ότι τίθεται σε εφαρμογή το περιβόητο Σχέδιο «Β», που είχε αποφασιστεί από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας για αναβάθμιση και αναγνώριση του ψευδοκράτους και υποβάθμιση – απο-αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας”.

Ο κ. Ομήρου είπε πως οι κίνδυνοι είναι φοβεροί και επιβάλλουν επαγρύπνηση, συλλογική συστράτευση, κινητοποίηση δράσης, πρωτοβουλίες και καθολική ενότητα σε όλη την κλίμακα του Ελληνισμού.

Οι υποτονικές αντιδράσεις των Ευρωπαίων εταίρων μας και η ποντιοπιλατική έως μεροληπτική στάση υπέρ της τουρκικής έκνομης συμπεριφοράς της Γενικής Γραμματείας του ΟΗΕ, επιβάλλουν, συνέχισε, άμεση και κατεπείγουσα διαφοροποίηση στρατηγικών και χειρισμών, και ανασχεδιασμό της εξωτερικής μας πολιτικής.

“Αυστηρά διαβήματα και αιτήματα προς Ε.Ε. και ΟΗΕ. Άμεση προσέγγιση παραδοσιακών φίλων και συμμάχων της Κύπρου, Ρωσίας, Γαλλίας, Κίνας που ως μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας στήριζαν διαχρονικά και με συνέπεια την Κύπρο”, πρέπει να αποτελέσουν στόχο φιλίας και συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα, είπε ο κ. Ομήρου, προσθέτοντας πως πρέπει ” να εγκαταλειφθούν οι αυταπάτες για διαφοροποίηση της στάσης των άσπονδων δήθεν φίλων μας που ενεργούν σταθερά για την υπόσκαψη των εθνικών μας δικαίων”.

Πρέπει, συνέχισε, “να υφάνουμε μέτωπο πολυεπίπεδης συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή με φίλες χώρες, Αίγυπτο, Ισραήλ, Λίβανο, Ιορδανία και τον ευρύτερο Αραβικό κόσμο”.

Επεσήμανε ακόμη πως πρέπει να αξιοποιήσουμε την ευρωπαϊκή ιδιότητα της χώρας μας, χωρίς αναστολές και δισταγμούς.

Η Τουρκία, σημείωσε, παραβιάζει ρητές υποχρεώσεις που της ανατέθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και αφορούν τόσο την Ε.Ε. όσο και την Κύπρο, για αυτό συνέχισε, θα πρέπει να θέσουμε βέτο σε κάθε απόπειρα συνέχισης της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας.

Ο κ. Ομήρου σημείωσε πως οφείλουμε να κατανοήσουμε ότι ο αγώνας μας είναι αγώνας για τη διαφύλαξη και τη διάσωση της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και για την εθνική και φυσική επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού και πως οι πολιτικές και διπλωματικές αβρότητες, οι άνευροι χειρισμοί και οι παραχωρήσεις προς την Τουρκία, με την αυταπάτη «εξημέρωσης του θηρίου», έχουν φτάσει και έχουν υπερβεί τα όρια τους.

Αναφερόμενος στον Γεώργιο Ιωαννίδη ο κ. Ομήρου είπε πως η μεγάλη αγάπη και το μέγιστο πάθος του Υπουργού, διαπραγματευτή αλλά και αγωνιστής για την ελευθερία, ήταν η Κύπρος και ο ευρύτερος ελληνισμός, και το όραμα του η ελευθερία της πατρίδας.

Χρέος μας, κατέληξε, είναι να συνεχίσουμε τον αγώνα για να πραγματωθεί το όραμα του, που είναι όραμα ολόκληρου του κυπριακού ελληνισμού για μια ελεύθερη, δημοκρατική και ευημερούσα Κύπρο.