Νεοφερμένος παίκτης της Πάφος FC κατηγορείται για χειραγώγηση αγώνων!

Νεοφερμένος παίκτης της Πάφος FC κατηγορείται για χειραγώγηση αγώνων!

Διεθνείς διαστάσεις έμελλε να πάρει η μετεγγραφή Βραζιλιάνου ποδοσφαιριστή στην Κύπρο και συγκεκριμένα στην Πάφος FC. Κι όχι για λόγους που αφορούν τις αθλητικές του επιδόσεις.

Η αναφορά είναι για τον 28χρονο ποδοσφαιριστή, Άλεφ Μάνγκα, ο οποίος ανήκει στην Κοριτίμπα και παραχωρήθηκε με υποσχετική για έναν χρόνο στην παφιακή ομάδα. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press, μεταδίδοντας τη μετεγγραφή, εστιάζει στο γεγονός ότι ο παίκτης είναι υπόδικος για συμμετοχή σε κύκλωμα χειραγώγησης αγώνων, το οποίο ταρακούνησε συθέμελα τη Βραζιλία.


Φέρεται, συγκεκριμένα, να κατηγορείται ότι έλαβε 11.000 δολάρια σε αγώνα της Κοριτίμπα για να προκαλέσει τον διαιτητή να του δείξει κίτρινη κάρτα.

Η υπόθεση, μάλιστα, δεν περιορίζεται στις κατηγορίες που απαγγέλθηκαν στον Μάνγκα. Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Mauricio Savarese του ειδησεογραφικού πρακτορείου των ΗΠΑ, οι Αρχές της Βραζιλίας θεωρούν ότι πίσω απ΄ όλα βρίσκεται κύκλωμα χειραγώγησης αγώνων.

Σημειώνει, μάλιστα, ότι ο εισαγγελέας της πολιτείας της Γκοίας ασχολήθηκε πολύ σοβαρά με την υπόθεση, ενώ γίνεται λόγος για κύκλωμα που έχει απλώσει πλοκάμια σε ΗΠΑ, Ελλάδα και Λιθουανία.

Παρουσιάζουμε χαρακτηριστικές αναφορές από το ρεπορτάζ: «Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής που έχει κατηγορηθεί για πρόσφατο σκάνδαλο χειραγώγησης αγώνα, όπως αναφέρθηκε τη Δευτέρα, αφήνει την χώρα της Νότιας Αμερικής για να παίξει στην Κύπρο.

Ο Άλεφ Μάνγκα, 28 ετών, κατηγορείται ότι δέχθηκε δωροδοκία 11.000 δολαρίων για να λάβει κάρτα σε αγώνα για το πρωτάθλημα Βραζιλίας τον περασμένο χρόνο, εμπλέκοντας τον σύλλογό του, Κοριτίμπα. Ο Μάνγκα ανακοίνωσε σε μέσο κοινωνικής του δικτύωσης ότι παραχωρήθηκε με δανεισμό στον σύλλογο Α΄ κατηγορίας της Κύπρου, την Πάφο.

Δεν μπορεί να αγωνιστεί στη Βραζιλία μέχρι τη δίκη για την ανάμειξή του σε σκάνδαλο χειραγώγησης αγώνα που αποκαλύφθηκε τον Νοέμβριο, αλλά ο αποκλεισμός δεν επεκτείνεται σε άλλες χώρες. Έρευνα από το γραφείο του Εισαγγελέα στην πολιτεία της Γκοίας έδειξε ότι κάποιοι παίκτες στη Βραζιλία έχουν λάβει ποσά μεταξύ 10.000 δολαρίων και 20.000 δολαρίων για να προβούν σε συγκεκριμένες ενέργειες, όπως να λάβουν κίτρινη κάρτα ή να χάσουν πέναλτι. Οι φερόμενοι εγκληματίες αποκόμιζαν κέρδη σε ιστοσελίδες στοιχήματος.

Η έρευνα επεκτάθηκε στο κογκρέσο της Βραζιλίας και στην ομοσπονδιακή Αστυνομία αυτή τη χρονιά, περιλαμβάνοντας περίπου 20 παιχνίδια σε ανώτερο επίπεδο και δευτερεύουσες κατηγορίες {…} Δικαστήριο στην Γκοίας ήδη έδωσε εξουσιοδότηση για κατηγορίες εναντίον 31 ανθρώπων που κατηγορούνται ότι συμμετείχαν στον σχεδιασμό, περιλαμβανομένων 15 ποδοσφαιριστών.

Περιφερειακός Εισαγγελέας είπε στο Associated Press τον Μάιο ότι το σκάνδαλο έχει διεθνή διάσταση. Τοπικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι οι ύποπτοι, έχουν επαφές με ΗΠΑ, Ελλάδα και Λιθουανία. Το σκάνδαλο οδήγησε τη κυβέρνηση της Βραζιλίας να εκδώσει προσωρινό διάταγμα στις 25 Ιουλίου ώστε να εξουσιοδοτήσει φορολογία μέχρι 18% για εταιρείες αθλητικού στοιχήματος».

Να σημειωθεί ότι η Πάφος FC φέρεται να έχει καταβάλει 300.000 δολάρια στην Κοριτίμπα για να της παραχωρηθεί ως δανεικός ο παίκτης.

Ο «Φ» έθεσε τα στοιχεία του ρεπορτάζ υπόψη του αντιπροέδρου της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας Αθλητισμού, Ευθύμιου Ευθυμίου. Μας ανέφερε πως είναι πρώιμο να πει οτιδήποτε για την υπόθεση. Πρόσθεσε πως αν προκύψουν στοιχεία, «τότε θα τα διερευνήσουμε καθηκόντως, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας».

Αρμόδιο στέλεχος της Πάφος FC, από το οποίο ζητήσαμε σχόλιο, ανέφερε στον «Φ»: «Εμείς εξασφαλίσαμε την υποσχετική του στη βάση των ποδοσφαιρικών ικανοτήτων του. Αν υπάρχει κάτι παράνομο, τότε θα συμμορφωθούμε, όπως θα γινόταν σε οποιαδήποτε περίπτωση παίκτη». Του ζητήσαμε να μας φέρει σε επαφή με τον ίδιο τον ποδοσφαιριστή για να λάβουμε τη θέση του ιδίου. Ωστόσο, επικαλέστηκε θέμα επικοινωνίας. Μας ανέφερε, ακόμη, πως ο ατζέντης του παίκτη είναι Βραζιλιάνος.

Πηγή: Φιλελεύθερος