Ο Δήμαρχος Γεροσκήπου στη Λιθουανία‏

Ο Δήμαρχος Γεροσκήπου στη Λιθουανία‏

Ο Δήμαρχος Γεροσκήπου Μιχάλης Παυλίδης επισκέφτηκε στις 25 -28 Φεβρουαρίου το Βίλνιους


για να συμμετάσχει στην εκπαιδευτική συνάντηση Business models, Inter-cluster Collaboration and Cluster Labeling του προγράμματος Διαπεριφερειακής Συνεργασίας Interreg IVC Improvement of Effectiveness of regional development policies in eco-innovation of Smart Home and Independent Living to increase the quality of Life of Aging people (INN.O.V.Age), που πραγματοποιήθηκε στη Λιθουανική πρωτεύουσα. Στην αντιπροσωπεία, που μετέβη στη Λιθουανία, συμμετείχε και το Γραφείο Διασύνδεσης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, με την υπεύθυνή του κ. Ροζίτα Παυλίδου.

Στη συνάντηση, η κυπριακή ομάδα εργασίας ενημερώθηκε για τις μεθόδους και τις πρακτικές σύστασης και ανάπτυξης καινοτόμων συστάδων, με έμφαση στις καινοτόμες εφαρμογές που στοχεύουν σε μια καλύτερη ποιότητα ζωής για τα άτομα της τρίτης ηλικίας, ενώ, ταυτόχρονα, είχε την ευκαιρία να προβάλει τις προσπάθειες που καταβάλλονται στην Κύπρο, και συγκεκριμένα στον Δήμο Γεροσκήπου, για την ανάπτυξη λειτουργικών εφαρμογών στο χώρο της στήριξης ατόμων της τρίτης ηλικίας. Η εκπαιδευτική συνάντηση ήταν η πέμπτη που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εργασιών του προγράμματος. Προηγήθηκαν εκπαιδευτικές συναντήσεις στο Άμστερνταμ, στο Λονδίνο, στο Ελσίνκι και τη Σόφια, στις οποίες ο Δήμος Γεροσκήπου συμμετείχε, επίσης, ενεργά.

Επίκεντρο της τριήμερης εκπαιδευτικής συνάντησης ήταν η μεταφορά και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας όσον αφορά τα διάφορα μοντέλα σύστασης καινοτόμων συστάδων/clusters, καθώς και οι τακτικές ανάπτυξης των διαδικασιών συμμετοχής και συνεργασίας των εμπλεκομένων συνεργατών. Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στις πολιτικές ενδυνάμωσης των συστάδων και την περαιτέρω ενίσχυση του ρόλου τους στο πλαίσιο της διεύρυνσης των συνεργασιών. Σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις που είχε ο Δήμαρχος Γεροσκήπου Μιχάλης Παυλίδης παρουσίασε στους ξένους εκπροσώπους τις προσπάθειες που καταβάλλονται στη Γεροσκήπου στο πλαίσιο του προγράμματος, τονίζοντας ότι η ανάπτυξη του Κέντρου Καινοτομίας στον Δήμο Γεροσκήπου, στο πλαίσιο του προγράμματος, αποτελεί σημαντική παράμετρο για την εφαρμογή καινοτόμων λύσεων για τα άτομα τρίτης ηλικίας, ενώ εστίασε στην ανάγκη ανάπτυξης συνεργασιών με φορείς που έχουν να επιδείξουν σημαντικά επιτεύγματα στον τομέα.

Το πρόγραμμα INN.O.V.Age υλοποιούν 15 εταίροι από 14 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ιταλία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ολλανδία, τη Γαλλία, τη Λιθουανία, τη Φινλανδία, τη Σουηδία, την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, την Πολωνία, τη Τσεχία, τη Σλοβενία και την Κύπρο, και έχει συνολικό προϋπολογισμό ύψους 2,5 περίπου εκατομμυρίων ευρώ.