Ο Φαίδωνος φοβάται διαρροές από Αστυνομία

Ο Φαίδωνος φοβάται διαρροές από Αστυνομία

Στο στόχαστρο του ΑΚΕΛ βρέθηκε αυτή τη φορά ο δήμαρχος της Πάφου, Φαίδωνας Φαίδωνος. Αιτία αποτέλεσαν καταγγελίες του, που διατυπώθηκαν δημόσια, για απαίτηση καταβολής μιζών από αξιωματούχους του Κράτους και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τις οποίες, όμως, αρνήθηκε να δώσει κατάθεση στην Αστυνομία.

Γεγονός, που στηλίτευσε το ΑΚΕΛ ενώ ο ίδιος ο δήμαρχος, με δηλώσεις του στον «Φ» υπέδειξε ότι ο λόγος που αρνείται να δώσει κατάθεση στην Αστυνομία είναι οι διαρροές που γίνονται από ανακριτές προς τους άμεσα εμπλεκόμενους-υπόπτους.


Μάλιστα, όπως μας ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φαίδωνος, σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις όπου κλήθηκε και έδωσε κατάθεση για υποθέσεις που αφορούν τη διάπραξη σοβαρών ποινικών αδικημάτων, το περιεχόμενο τους διέρρευσε. Αυτός είναι ο λόγος, πρόσθεσε, που δεν έδωσε μέχρι σήμερα κατάθεση αναφορικά με τις καταγγελίες στις οποίες προέβη εναντίον υπαλλήλων του Τμήματος Αρχαιοτήτων της επαρχίας Πάφου, που όπως ισχυρίστηκε, κλέβουν και πωλούν αρχαιότητες στον υπόκοσμο της Λεμεσού.

Ειδικότερα, στις 29/3/2016 στην εκπομπή «Επίκαιρα» του τηλεοπτικού σταθμού PLUS TV, ο κ. Φαίδωνος κατήγγειλε ότι μεγάλη αμερικανική εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τομέα του φυσικού αερίου και λειτουργεί γραφεία στα όρια του Δήμου Αραδίππου, εκβιάστηκε τόσο από κρατικούς αξιωματούχους όσο και από αξιωματούχους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να δώσει μίζες προκειμένου να εξασφαλίσει τις απαιτούμενες άδειες. Σε ερώτηση δε του δημοσιογράφου εάν αναφέρεται στην εταιρεία Noble και εάν κατέθεσε αυτές τις πληροφορίες στις αρμόδιες Αρχές, η απάντηση του ήταν αρνητική.

Σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η βουλευτής του ΑΚΕΛ Λάρνακας, Ευανθία Σάββα, που κατά τον επίμαχο χρόνο ήταν η επικεφαλής της δημοτικής ομάδας του ΑΚΕΛ στον Δήμο Αραδίππου, η συγκεκριμένη αναφορά του δημάρχου Πάφου φωτογραφίζει τη μία εκ των δύο μεγάλων εταιρειών HULLIMBURTON και SCHLUMBERGER, οι οποίες, χωροθετήθηκαν στη β’ βιομηχανική περιοχή Αραδίππου.Λόγω της σοβαρότητας των καταγγελιών Φαίδωνος, η κ. Σάββα απέστειλε στις 12/4/2016 επιστολή στον Γενικό Εισαγγελέα ζητώντας τη διερεύνηση τους καθώς και την κατάθεση εκ μέρους του κ. Φαίδωνος στοιχείων που να τεκμηριώνουν τους ισχυρισμούς του.

Η Νομική Υπηρεσία σε απαντητική επιστολή της την 1/8/2016, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από τη βουλευτή του ΑΚΕΛ, ενημέρωσε την κ. Σάββα πως δόθηκαν οδηγίες στην Αστυνομία για διερεύνηση των καταγγελιών του Δημάρχου Πάφου. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται στην επιστολή, ο κ. Φαίδωνος αρνήθηκε να καταθέσει.

Στη γραπτή δήλωση της η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ευανθία Σάββα, μεταξύ άλλων, τονίζει τα εξής: «Θα πρέπει, επιτέλους, ο δήμαρχος Πάφου να αναλαμβάνει την ευθύνη των πράξεων του. Εάν δεν μπορεί να τεκμηριώσει του ισχυρισμούς του οφείλει να τους αποσύρει δημόσια, διαφορετικά δεν θα αποτελούν παρά κοινές συκοφαντίες σε βάρος των προσώπων στα οποία αφέθηκαν σκιές και υπονοούμενα, έστω και εάν δεν ονομάστηκαν από τον κ. Φαίδωνος». Με τη βουλευτή, που θεωρεί ότι στιγματίζεται από τις καταγγελίες Φαίδωνος, να θέτει, παράλληλα, τα εξής ερωτήματα: «Εάν υποθέσουμε ότι ένας απλός πολίτης προβαίνει σε ισχυρισμούς τους οποίους δεν μπορεί να τεκμηριώσει προκύπτει ή όχι γι’ αυτόν αξιόποινη πράξη; Για ένα πολιτικό πρόσωπο το οποίο επιδιώκει συνεχώς να βρίσκεται στο επίκεντρο της επικαιρότητας δεν προκύπτει τίποτα αξιόμεμπτο; Ή μήπως οποιοσδήποτε σε αυτό το κράτος μπορεί να ισχυρίζεται ό,τι θέλει χωρίς καμία απολύτως συνέπεια;».

Τέλος, η βουλευτής του ΑΚΕΛ διερωτάται στη γραπτή δήλωση της εάν θα μπορούσε ο Γενικός Εισαγγελέας να διατάξει τη συνέχιση της έρευνας παρά την άρνηση του δημάρχου Πάφου να καταθέσει στην Αστυνομία.

Οι αρχαιοκάπηλοι…

Εξίσου σοβαρές είναι και οι καταγγελίες στις οποίες προέβη πρόσφατα ο κ. Φαίδωνος και πάλι δημόσια εναντίον αυτή τη φορά υπαλλήλων του Τμήματος Αρχαιοτήτων της επαρχίας Πάφου. Συγκεκριμένα, ισχυρίστηκε ότι σχετίζονται με τον υπόκοσμο της Λεμεσού και ότι κλέβουν αρχαιότητες και τις πωλούν!.Όπως ήταν αναμενόμενο, οι καταγγελίες Φαίδωνος προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της διευθύντριας του Τμήματος Αρχαιοτήτων, Μαρίνας Ιερωνυμίδου, η οποία κάλεσε τον δήμαρχο να τεκμηριώσει του ισχυρισμούς του, καταθέτοντας όλα τα στοιχεία που κατέχει ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα. Ειδάλλως, ζήτησε να απολογηθεί δημόσια ο δήμαρχος ενώ τον προειδοποίησε με τη λήψη νομικών μέτρων εναντίον του για δυσφήμηση του Τμήματος Αρχαιοτήτων και των υπαλλήλων του.

Επειδή οι μέρες περνούσαν και ο κ. Φαίδωνος συνέχιζε να επαναλαμβάνει δημόσια τις καταγγελίες του χωρίς τεκμηρίωση, αναγκάστηκε να παρέμβει ο πολιτικός προϊστάμενος του Τμήματος Αρχαιοτήτων, υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Μάριος Δημητριάδης. Με επιστολή του προς τον Αρχηγό Αστυνομίας, αρχές του Αυγούστου, ο υπουργός ζήτησε τη διενέργεια αστυνομικής έρευνας προκειμένου να κληθεί ο κ. Φαίδωνος να καταθέσει οποιαδήποτε στοιχεία κατέχει που να τεκμηριώνουν τους ισχυρισμούς του εναντίον υπαλλήλων του Τμήματος Αρχαιοτήτων.

Όπως μας λέχθηκε χθες από την Αστυνομία, ο κ. Φαίδωνος παρόλο που κλήθηκε από το ΤΑΕ Αρχηγείου Αστυνομίας, δεν προσήλθε για να δώσει κατάθεση. Διαμηνύοντας μάλιστα στους ανακριτές, ότι το πότε και αν θα καταθέσει θα το αποφασίσει ο ίδιος.

Φαιδωνος: Ναι, ζήτησαν μίζες

Κληθείς χθες από τον «Φ» να σχολιάσει τη γραπτή δήλωση της βουλευτού του ΑΚΕΛ, Ευανθίας Σάββα, που στρέφεται εναντίον του, ο δήμαρχος Πάφου διερωτήθηκε γιατί να πάει να δώσει κατάθεση στην Αστυνομία αφού αμέσως μετά θα διαρρεύσει, όπως συνέβη και σε άλλες τρεις περιπτώσεις στο παρελθόν, τόνισε.Ο κ. Φαίδωνος επιμένει στις καταγγελίες του περί μιζών, κατονομάζοντάς μας και την αμερικανική εταιρεία από την οποίαν αξιωματούχοι του Κράτους και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ζήτησαν μίζες, όπως είπε, σε σχέση με το ιδιόκτητο κτήριο που στεγάζεται σήμερα και βρίσκεται στα όρια του Δήμου Αραδίππου.
Με τον δήμαρχο να ρίχνει, παράλληλα, το γάντι στην Αστυνομία για τη διενέργεια έρευνας και τη λήψη καταθέσεων τόσο από τους αξιωματούχους της αμερικάνικης εταιρείας όσο και από τους κρατικούς αξιωματούχους και τους αξιωματούχους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι, είχαν εμπλοκή στην αδειοδότηση της εταιρείας και των εγκαταστάσεών της.

Σε ό,τι αφορά στις καταγγελίες εναντίον υπαλλήλων του Τμήματος Αρχαιοτήτων, ο κ. Φαίδωνος δήλωσε στον «Φ» ότι περιήλθαν εις γνώση του συγκεκριμένα στοιχεία τα οποία διερευνώνται διακριτικά και ανάλογα με το αποτέλεσμα, θα αποφασίσει, όπως είπε, εάν θα δώσει κατάθεση στην Αστυνομία.

Πηγή: Φιλελεύθερος