Προσπάθεια μετατροπής του Εμπορικού κέντρου σε “ανοικτό Mall”

Προσπάθεια μετατροπής του Εμπορικού κέντρου σε “ανοικτό Mall”

Με την ανάπλαση του εμπορικού του κέντρου να είναι πλέον στην τελική φάση των εργασιών, τα πρώτα μηνύματα από την αγορά είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικά: Το παραδοσιακό «παζάρι» της πόλης ξαναβρίσκει σφυγμό, μετά από δεκαετίες ερήμωσης εκτιμούν οι αρμόδιοι του Δήμου Πάφου και επαγγελματίες της περιοχής.

Σε αυτά τα πλαίσια, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», η δημοτική αρχή μεταβάλλει παράλληλα και την πολιτική της προκειμένου να εναρμονισθεί στις νέες συνθήκες που θα δημιουργήσει το νέο εμπορικό κέντρο, οι νέες αναπτύξεις που ήδη ξεφυτρώνουν καθημερινά στον ιστορικό της πυρήνα, αλλά και η εποχή μετά την κρίση, στην οποία αργά και σταθερά εισέρχεται η πόλη.


Σε αυτά τα πλαίσια, Δήμος Πάφου, επαγγελματικοί σύνδεσμοι και φορείς της τουριστικής βιομηχανίας της επαρχίας προωθούν την διαφοροποίηση δραστηριοτήτων και τη βελτίωση της λειτουργίας επιχειρήσεων και υπηρεσιών προκειμένου να καταστεί η εικόνα και το προσφερόμενο προιόν της πόλης και επαρχίας ακόμη πιο ελκυστικό, χωρίς την ίδια ώρα να «κολλά» στην οικονομική αδυναμία μεγάλων επενδύσεων.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα της νέας αυτής αντίληψης που προωθείται τους τελευταίους μήνες είναι η επιχειρούμενη αλλαγή στο εμπορικό κέντρο μέσω της αλλαγής χρήσης δημοσίων χώρων και επιχειρήσεων.

Ο Δήμος Πάφου, σε συνεργασία με τους καταστηματάρχες, προωθεί ήδη κάποιες αλλαγές που είναι φανερό ότι φέρνουν κόσμο στο κέντρο, μετατρέποντας το σε περιοχή γενικότερων επιχειρηματικών και κοινωνικών δρώμενων και όχι μόνο εμπορικών συναλλαγών του παλιού τύπου.

Μιλώντας στον «Φ» ο δημοτικός σύμβουλος Πάφου, Βάσος Δημητρίου, επεσήμανε ότι βάσει των προθέσεων αυτών, στόχος είναι όπως οι κατ’ εξοχήν εμπορικοί δρόμοι του ιστορικού κέντρου της Πάφου, οι οδοί Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και Πάφου Χρυσάνθου, μετατραπούν, ουσιαστικά, σε ένα «ανοιχτό mall», με δραστηριότητες για όλη την οικογένεια.

Με στόχο την αναζωογόνηση του παραδοσιακού «παζαριού» της πόλης και την προσέλκυση επισκεπτών σε αυτό, ώστε να υποβοηθηθούν οι επιχειρήσεις που τα τελευταία χρόνια ουσιαστικά υπολειτουργούν, τόνισε ο κ. Δημητρίου, ο Δήμος προωθεί τον σχεδιασμό για την μετατροπή των εμπορικών αυτών αξόνων σε πεζόδρομο με το πέρας των έργων ανάπλασης, ώστε να διευκολύνονται οι καταναλωτές στην περιήγηση τους, να συνδυάζεται η εμπορική δραστηριότητα με αναψυχή και να αναπτυχθεί και παρεμφερής δραστηριότητα, όπως εστιατόρια και καφετέριες.

«Η πεζοδρομοποίηση της Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και της Πάφου Χρυσάνθου αρχίζει από την αρχή της Μακαρίου, στο σημείο της πλατείας Κέννετυ και καταλήγει στην Πάφου Χρυσάνθου, στη διασταύρωση της με την Φελλάχογλου», εξηγεί. « Στους παράδρομους των κεντρικών αυτών εμπορικών αξόνων της πόλης, όπως άλλωστε προνοείται από τον σχεδιασμό των μελετητών για την ανάπλαση του κέντρου και της πλατείας Κέννετυ, θα μπορέσουν να αναπτυχθούν με την ολοκλήρωση των έργων εμπορικές δραστηριότητες στον τομέα των υπηρεσιών, όπως είναι τα εστιατόρια, οι ταβέρνες και οι καφετέριες, ώστε να αναζωογωνηθεί ολόκληρο το κέντρο».

Πηγή: Φιλελεύθερος/Ντόρα Χριστοδούλου