ΣΑΠΑ: Στις 19 Μαΐου η ποινή για τους πέντε

ΣΑΠΑ: Στις 19 Μαΐου η ποινή για τους πέντε

Στις 19 Μαίου θα ανακοινωθεί τελικά η ποινή των πέντε καταδικασθέντων για το σκάνδαλο του ΣΑΠΑ. Το Κακουργιοδικείο όρισε σήμερα τη συγκεκριμένη ημερομηνία για επιβολή ποινής, διατάζοντας όπως μέχρι τότε οι πέντε παραμείνουν υπό κράτηση στις Κεντρικές Φυλακές.

Η διαδικασία έφθασε πλέον στο τέλος της, μετά και τις αγορεύσεις των συνηγόρων των πέντε προκειμένου να μετριασθεί η ποινή. Πριν τη διαδικασία των αγορεύσεων, κατατέθηκαν ενώπιον της έδρας οι κοινωνικοοικονομικές εκθέσεις για τους πέντε ενόχους από το Γραφείο Ευημερίας, ενώ έγινε γνωστό ότι και οι πέντε σκοπεύουν να ασκήσουν έφεση κατά της καταδικαστικής απόφασης του Κακουργιοδικείου.


Ο συνήγορος του πρώην Δημάρχου Πάφου και βουλευτή, Φειδία Σαρίκα, τόνισε στην αγόρευση του το λευκό ποινικό μητρώο και την γνωστή προσφορά στα κοινά από πλευράς του πελάτη του. Ανέφερε επίσης ότι με την καταδίκη του τρώθηκε ανεπανόρθωτα η πολιτική του καριέρα, ότι τελεί υπό πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση, έχοντας οφειλές 1,5 εκ. ευρώ σε διάφορες τράπεζες και φοιτητικά δάνεια για τα παιδιά του.

Επεσήμανε ακόμη ότι ο Φειδίας Σαρίκας αποδέχεται να παραδώσει στη Δημοκρατία τις 40 χιλιάδες ευρώ από το εφάπαξ του τις οποίες το Γενικό Λογιστήριο έχει δεσμεύσει μετά την εναντίον του έρευνα. Ο συνήγορος του κ. Σαρίκα είπε επίσης ότι πρέπει να προσμετρηθεί το γεγονός ότι ο κύριος κατήγορος του πελάτη του, καθηγητής Μπάφας, ουδέποτε τέθηκε υπό την κρίση της δικαιοσύνης.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του πρώην επικεφαλής της δημοτικής ομάδας του ΔΗΣΥ στον Δήμο Πάφου, Γιώργου Μιχαηλίδη, ανέφερε ότι ο πελάτης του είναι χήρος, παρέδωσε στα δύο παιδιά του μετά το πέρας των σπουδών τους το αρχιτεκτονικό του γραφείο, είχε λευκό ποινικό μητρώο και ότι στις 10 Μαρτίου 2017 υπέστη σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο. Κατά τη νοσηλεία του, είπε, υπέστη και καρδιακό επεισόδιο με πρόπτωση μητοειδούς βαλβίδας, παρουσίαζοντας ως τεκμήρια και τις σχετικές ιατρικές βεβαιώσεις.

Η υπεράσπιση του πρώην αντιδημάρχου Πάφου, Ευστάθιου Ευσταθίου, αναφέρθηκε στο λευκό ποινικό μητρώο του και στα σοβαρά ιατρικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η σύζυγος του.

Σοβαρά προβλήματα υγείας βάσει πιστοποιητικών που κατέθεσε ως τεκμήρια ο συνήγορος του, αντιμετωπίζει και ο πρώην δημοτικός σύμβουλος του ΑΚΕΛ Βάσος Βασιλείου. Ο συνήγορος του επικελέστηκε επίσης το λευκό ποινικό του μητρώο, επιστολή των αρμοδίων του Νοσοκομείου Πάφου, όπου εργαζόταν, για το καλό του χαρακτήρα και τον επαγγελματισμό του, ενώ όπως ανέφερε ο κ. Βασιλείου αναγκάστηκε να υποβάλει παραίτηση από τη θέση του, αντιμετωπίζοντας πλέον οικονομικά προβλήματα.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του τέως δημοτικού συμβούλου του ΑΚΕΛ, Γιώργου Σιαηλή, στην αγόρευση του αναφέρθηκε σε σοβαρά προβλήματα υγείας της συζύγου του, για τα οποία επίσης κατέθεσε πιστοποιητικά, τόνισε ότι ο πελάτης του καταστρέφεται επαγγελματικά και οικονομικά από την μη άσκηση του επαγγέλματος του και το κλείσιμο του δικηγορικού του γραφείου, ενώ υποστήριξε ότι αποτελεί σοβαρή παράλειψη της κατηγορούσας αρχής το ότι δεν οδήγησε στη δικαιοσύνη τους κύριους υπεύθυνους, όπως ανέφερε, για το σκάνδαλο.

Σημαντική συνισταμένη της σημερινής διαδικασίας ήταν και η εξέταση της υποβολής των αιτήσεων της ΜΟΚΑΣ για κάθε ένα εκ των καταδικασθέντων για δήμευση περιουσιακών τους στοιχείων που αποκτήθηκαν από νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Οι αιτήσεις της ΜΟΚΑΣ είχαν ήδη υποβληθεί στο Κακουργιοδικείο.

Ένοχοι για το σκάνδαλο του ΣΑΠΑ κρίθηκαν από το Κακουργιοδικείο ο πρώην δήμαρχος Πάφου, Φειδίας Σαρίκας, ο πρώην αντιδήμαρχος Πάφου, Ευστάθιος Ευσταθίου και τα πρώην μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Πάφου, Γιώργος Μιχαηλίδης, Βάσος Βασιλείου και Γιώργος Σιαηλής.

Οι κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί και στους πέντε είναι 61 τον αριθμό και αφορούν σε αδικήματα συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, συνωμοσίας προς καταδολίευση, απάτης, δεκασμού δημόσιου λειτουργού ,απόσπασης χρημάτων από δημόσιο λειτουργό, δωροληψίας, κατάχρησης εξουσίας, αποδοχής αμοιβής με τρόπο που υποδηλώνει δεκασμό,διαφθοράς, αθέμιτης κτίσης περιουσιακού οφέλους από αξιωματούχους και λειτουργούς του δημοσίου, κλοπής από δημόσιο λειτουργό και αδικήματα που σχετίζονται με το νόμο περί συγκάλυψης εσόδων από εγκληματικές πράξεις.

Η εκδίκαση του σκανδάλου άρχισε το 2015 και στο διάστημα αυτό δεκάδες μάρτυρες κατηγορίας και υπεράσπισης παρήλασαν από το Δικαστικό Μέγαρο Πάφου, ενώ ένας τεράστιος όγκος μαρτυρικού υλικού κατατέθηκε ενώπιον της έδρας. Μεταξύ των μαρτύρων κατηγορίας περιλαμβάνοντο ο πρώην Δήμαρχος Πάφου Σάββας Βέργας και ο πρώην Γενικός Διευθυντής του ΣΑΠΑ Ευτύχιος Μαλληκίδης οι οποίοι καταδικάστηκαν και εκτίουν εξαετή ποινή φυλάκισης για το ίδιο σκάνδαλο.