Στις 11 Οκτωβρίου η ποινή στους τέσσερις Σέρβους

Στις 11 Οκτωβρίου η ποινή στους τέσσερις Σέρβους

Την 11η Οκτωβρίου στις 11:00 το πρωί όρισε ο δικαστής του Επαρχιακού δικαστηρίου Πάφου Πανίκος Μιχαηλίδης την ημερομηνία κατά την οποία αναμένεται να ανακοινώσει την ποινή για τους τέσσερις Σέρβους οι οποίοι συνελήφθησαν και κατηγορήθηκαν για παράνομη είσοδο και παραμονή στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, για πλαστογραφία εγγράφων και εξασφάλιση εγγραφής με ψευδής παραστάσεις.

Η κατηγορούσα αρχή που εκπροσωπείται από τον δημόσιο κατήγορο Σίμο Συμεού ανέφερε ενώπιον του δικαστηρίου ότι εκ μέρους του Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη καταχωρείται αναστολή της ποινικής δίωξης του 1ου κατηγορούμενου στην 3η κατηγορία που αντιμετωπίζει και του 2ου κατηγορούμενου στην 28η κατηγορία και απαλλάσσονται από τις κατηγορίες εφόσον οι κατηγορούμενοι έχουν παραδεχτεί ενοχή στις υπόλοιπες.


Οι τέσσερις Σέρβοι που πρόκειται για δύο γυναίκες 23 και 30 ετών και δύο άνδρες ηλικίας 32 και 34 ετών παρουσιάστηκαν σήμερα ενώπιον του Επαρχιακού δικαστηρίου Πάφου από τις Κεντρικές Φυλακές στις οποίες κρατούνται .

Ο δικαστής αναφέρθηκε εκτενώς στα γεγονότα της υπόθεσης αλλά και κάλεσε τους τέσσερις Σέρβους να απαντήσουν αν υιοθετούν την έκθεση που ετοίμασε το Γραφείο Ευημερίας. Και οι τέσσερις Σέρβοι απήντησαν θετικά.

Για μετριασμό της ποινής τους και οι τέσσερις κατηγορούμενοι εξέφρασαν την λύπη του για τα προβλήματα που δημιούργησαν στην ΚΔ ενώ ενδεικτική ήταν η αναφορά της 2ης κατηγορούμενης η οποία είπε στο δικαστήριο ότι ο πατέρας του συζύγου της νοσηλεύεται σε Νοσοκομείο του Βελιγραδίου με πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας που σύμφωνα με την γνωμάτευση των ιατρών είναι δύσκολο να ξεπεραστούν.

Η 2η κατηγορούμενη είπε ακόμη πως μαζί με τον σύζυγο της εργάζονταν σε εστιατόριο στο Λατσί για 14 ώρες ημερησίως με σκοπό να αποταμιεύσουν χρήματα για να καταφέρουν να αποκτήσουν ένα παιδί που μέχρι στιγμής αυτό δεν έγινε εφικτό.

Η 3η κατηγορούμενη εξέφρασε την λύπη της και ζήτησε συγνώμη από την Αστυνομία και τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας ενώ ο 4ος κατηγορούμενος είπε ότι αφίχθη στην Κύπρο με σκοπό την εργασία προκειμένου να συντηρήσει την οικογένεια του που βρίσκεται στην Σερβία. Πρόσθεσε δε, πως πρόθεση του δεν ήταν η διάπραξη οποιουδήποτε εγκλήματος στην Κύπρο.

Ακολούθως ο κ.Συμεού εκ μέρους της Κατηγορούσας αρχής ζήτησε όπως καταστραφούν όλα τα τεκμήρια που αποτελούν προϊόντα παράνομων ενεργειών. Πρόσθεσε δε πως οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και οι εκτυπωτές όπως επιστραφούν στους νόμιμους δικαιούχους εφόσον έχει αφαιρεθεί οτιδήποτε το παράνομο σ’ αυτούς. Ζήτησε ακόμη όπως οι πλαστές άσπρες κάρτες καταστραφούν.

Όπως αναφέρθηκε στο δικαστήριο η συντονισμένη επιχείρηση για τον εντοπισμό των δραστών από μέλη της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης Πάφου στήθηκε στις 11 Αυγούστου μετά από αξιολόγηση συγκεκριμένων πληροφοριών, σύμφωνα με τις οποίες κάτοικος χωριού της επαρχίας Πάφου κατασκευάζει πλαστά ευρωπαϊκά δελτία ταυτότητας, με τα οποία προμηθεύει αλλοδαπούς.

Στο δικαστήριο αναφέρθηκε ακόμη ότι τα στοιχεία του 1ου κατηγορούμενου εντοπίζονται στο stop list, η 2η κατηγορούμενη αφίχθη στην Κύπρο το 2015 μέσω κατεχομένων και της χορηγήθηκε άδεια παραμονής μέχρι την 1.3.2016,η 3η κατηγορούμενη επίσης βρίσκεται παράνομα στην Κύπρο και η άδεια παραμονής της ήταν σε ισχύ μέχρι την 27η Ιουλίου του 2016 ενώ στον 4ο κατηγορούμενου του χορηγήθηκε άδεια παραμονής μέχρι την 28η Αυγούστου του 2016.

Επιπρόσθετα πως ο 1ος και η 2η κατηγορούμενη συνελήφθησαν για παράνομη παραμονή στο έδαφος της ΚΔ, ενώ ο 1ος και η 3η κατηγορούμενη κατά την είσοδο τους στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας χρησιμοποίησαν τα πραγματικά τους ταξιδιωτικά έγγραφα αλλά για την εξασφάλιση εργασίας τους σε ξενοδοχειακή μονάδα χρησιμοποίησαν τα πλαστά έγγραφα.

Το δικαστήριο διέταξε όπως και οι τέσσερις παραμείνουν υπό κράτηση μέχρι την ανακοίνωση της ποινής.

Πηγή: ΚΥΠΕ