Συνάντηση Χαράλαμπου Πίττα με τους Μορφίτες της προσφυγικής συνοικίας Μουττάλου

Την προσφυγική συνοικία Μουττάλου, όπου για 39 χρόνια φιλοξενεί ένα κομμάτι της Μόρφου,  


επισκέφθηκε ο δήμαρχος της κατεχόμενης Μόρφου Χαράλαμπος Πίττας, με σκοπό την συζήτηση και τον προγραμματισμό με τους Μορφίτες του Μουτάλλου τις αντικατοχικές εκδηλώσεις με το γενικό τίτλο « μέρες μνήμης Μόρφου», που θα πραγματοποιηθούν από την Δευτέρα 7 Οκτωβρίου για επτά ημέρες.

Ο κ Πίττας σε δηλώσεις του στην Πάφο, είπε πως « είναι δυστυχώς η 33η αντικατοχική πορεία των Μορφιτών και του κόσμου της ευρύτερης περιοχής μας », και πρόσθεσε πως οι Μορφίτες παραμένουν πεισματικά αδιάλλακτοι να διεκδικούν το αναυθαίρετο δικαίωμα της επιστροφής της Μόρφου και στην ευρύτερη περιοχή.

Μέσα από αυτές τις αντικατοχικές εκδηλώσεις των οποίων αποκορύφωμα θα είναι η 33η αντικατοχική πορεία η οποία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 13 του Οκτώβρη στον Ακριτικό Αστρομερίτη και στην οποία θα παρευρεθεί – όπως είπε ο κ Πίττας-, και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης ο οποίος θα απευθύνει χαιρετισμό.

Μέσα από αυτές τις εκδηλώσεις συνέχισε, θέλουμε να στείλουμε βροντερό το μήνυμα εντός και εκτός Κύπρου ότι διεκδικούμε το αναυθαίρετο δικαίωμα της επιστροφής στη γη που μας γέννησε.

Ο κ Πίττας είπε πως στόχος αυτών των εκδηλώσεων είναι η ευαισθητοποίηση του κάθε πολιτισμένου ανθρώπου για το δράμα που περνά η ημικατεχόμενη μας πατρίδα, αλλά και για το δράμα της κατεχόμενης πόλης της Μόρφου και της ευρύτερης περιοχής της οποίας- όπως είπε-, ο πολιτισμός και η παράδοση έχει βεβηλωθεί και βάναυσα καταστρέφεται από τον Τούρκο κατακτητή που στόχο και επιδίωξη του έχει την τουρκοποίηση της Μόρφου και της ευρύτερης περιοχής .

Αυτό το πράγμα για μας συνέχισε, είναι απαράδεκτο , προσθέτοντας πως « είναι αυτό το ισχυρό μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε κυρίως προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι δεν μπορούμε να παρακολουθούμε έτσι αδιάφορα αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Κύπρο».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Πάφου Σάββας Βέργας, ανέφερε πως η παρουσία του στο προσφυγικό συνοικισμό του Μουττάλου ήταν για να δώσει το δικό του μήνυμα ως Πάφος, ότι στηρίζει τις προσπάθειες του Δημάρχου της Μόρφου αλλά και των ιδίων των Μορφιτών που διαμένουν στην συνοικία του Μουττάλου και όχι μόνο.

Εμείς είπε, θεωρούμε ότι προσωρινά μένουν στην πόλη μας, και εξέφρασε την ελπίδα ότι κάποτε θα υπάρξει η ώρα και η μέρα της επιστροφής.

Ο κ Βέργας πρόσθεσε ακόμη πως η Πάφος στηρίζει όλες τις εκδηλώσεις των Μορφιτών και πρόσθεσε πως ο Δήμος Πάφου θα βρίσκεται στο πλευρό της Μόρφου σε όλα όσα κάνουν για να μπορέσουν να κρατούν την μνήμη δυνατή και έντονη, αλλά και για τις προσπάθειες, ώστε να έρθει η πολυπόθητη ώρα της επιστροφής.

ΚΥΠΕ/ΚΠ/