Τα αρμόδια όργανα του κράτους να καταδείξουν το βάρβαρο πρόσωπο του τουρκικού επεκτατισμού, καλεί ο Χ. Αποστολίδης

Τα αρμόδια όργανα του κράτους να καταδείξουν το βάρβαρο πρόσωπο του τουρκικού επεκτατισμού, καλεί ο Χ. Αποστολίδης

Γενοκτονία πλέον νοείται η σφαγή των Ελλήνων της Ανατολής που ξεκινά από τον Πόντο και φτάνει σήμερα δυστυχώς μέχρι την Κύπρο,


δήλωσε,

ο Χαράλαμπος Αποστολίδης αντιπρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου του Ποντιακού Ελληνισμού και Γενικός Γραμματέας του Ιδρύματος Παναγιά Σουμελά. Ο κ Αποστολίδης που επισκέφτηκε αυτές τις μέρες την Πάφο ανέφερε πως στην Ελληνική Βουλή έχει εισαχθεί προς ψήφιση το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο μέσα στο οποίο περιλαμβάνεται η ποινικοποίηση της κακόβουλης αρνήσεως και προσβολής των γενοκτονιών ,όπως αυτή ανέφερε,   του ολοκαυτώματος των Αρμενίων, των θυμάτων της Μικράς Ασίας, της Σμύρνης και φυσικά του Ποντιακού Ελληνισμού.

Γενοκτονία συνέχισε, νοείται και εν καιρώ πολέμου, όταν πράξεις στρέφονται κατά αμάχων και περιορίζεται η ελευθερία τους ή σκοτώνονται σωρηδόν ή θανατώνονται ή όταν ο εχθρός τους συμπεριφέρεται με τέτοιο τρόπο ώστε να θεωρούνται όπως οι χιλιάδες αγνοούμενοι στην Κύπρο οι οποίοι πέθαναν κάτω από άγνωστες συνθήκες στα βάθη της Ανατολής .

Ιδιαίτερα είπε, το θέμα των αγνοουμένων, « που αποδεδειγμένα είχαν απαχθεί και πέθαναν σε στρατόπεδα συγκεντρώσεως στα εσωτερικά της Τουρκίας, νομίζω ότι είναι ένα θέμα το οποίο ενόψει και της ΕΕ πρέπει και από το Κυπριακό κράτος, να αναδειχθεί ως πράξη γενοκτονίας της Τουρκίας, απέναντι στο Κυπριακό λαό και απέναντι στο Κυπριακό έθνος».

Τα αρμόδια όργανα του κράτους πρόσθεσε , πρέπει να ασχοληθούν και να καταδείξουν για ακόμη μια φορά, το βάρβαρο πρόσωπο του τουρκικού επεκτατισμού.

Σ’ ότι αφορά την παρουσία πολλών ομογενών από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης οι οποίοι με λάθος ορισμό λέγονται Ρωσοπόντιοι , ο κ Αποστολίδης ανέφερε πως δεν είναι Ρωσοπόντιοι, αλλά αυτόχθονες Πόντιοι, αυτόχθονες Έλληνες οι οποίοι είχαν την ατυχία να ζήσουν κάτω από το Σοβιετικό καθεστώς επί 75 χρόνια , και παρά ταύτα ,παρά τις επιδράσεις που δέχτηκαν δεν απώλεσαν , όπως σημείωσε, από τον ελληνισμό τους.

Μέσα μάλιστα από την ενασχόληση του στο Παγκόσμιο Συμβούλιο του Ποντιακού Ελληνισμού ο κ Αποστολίδης ανέφερε πως γίνεται φανερό τόσο στην Κύπρο αλλά και ειδικότερα στην Πάφο, ότι απ’ όλους τους «ξένους», ακόμα και τους Ευρωπαίους πολίτες ( Ρουμάνους, Βούλγαρους και άλλους) , αυτοί – όπως είπε-, « που στεριώνουν, φτιάχνουν σπίτια, συνεισφέρουν στην Κυπριακή οικονομία, ανακυκλώνουν το χρήμα που παράγεται εδώ και δεν το στέλνουν με εμβάσματα στην Αλβανία, στο Ηνωμένο Βασίλειο , στην Ιρλανδία , τη Ρουμανία ή τη Βουλγαρία ,είναι οι Πόντιοι της Κύπρου οι οποίοι έχουν κτίσει τα σπίτια τους, και μεγαλώνουν τα παιδιά τους».

Ο κ Αποστολίδης σημείωσε πως απαιτούνται άλλες πρακτικές πέραν αυτής της απομονώσεως που μέχρι στιγμής « εν τινί τρόπω και ουχί αδίκως πολλές φορές» υπήρχε στην Κύπρο , αλλά και στην Ελλάδα.

Η πορεία του Πόντου , και της Κύπρου μέσα στους αιώνες , όπου ο μύθος συμπλέκεται με την ιστορία , (Κύπρος το νησί της Αφροδίτης, Πόντος ο τόπος των Αργοναυτών και του Χρυσόμαλλου δέρατος , της εκστρατείας της Ιωλκού ), δημιούργησε αυτούς τους αυτόνομους πολιτισμούς , ανεξάρτητους ελληνικούς πολιτισμούς που είναι τόσο ο κυπριακός όσο και ο ποντιακός πολιτισμός.

Υπενθύμισε επίσης, ότι όταν στην Μητροπολιτική Ελλάδα είχαν τα κρυφά σχολεία,   στο Πόντο λειτουργούσε το φροντιστήριο Τραπεζούντος που ήταν το πρώτο Πανεπιστήμιο το 1800 και το 1700 ακόμη.

Για μας πρόσθεσε ,αυτές είναι χαμένες, και αλησμόνητες πατρίδες , σημειώνοντας όμως, πως ο Πόντιος και ο κάθε Έλληνας ο   Μικρασιάτης, ο Κύπριος, ο Θρακιώτης , ο Πελλοπονήσιος και τα λοιπά, είναι άνθρωποι που γνωρίζουν και που ακόμα και μέσα από τις δυσκολίες και τις αφόρητες πιέσεις καταφέρνουν να ξεπερνούν τα προβλήματα και να μεγαλουργούν.

Ο κ Αποστολίδης εξέφρασε επίσης την αισιοδοξία ότι « το έθνος μας, εννοώντας τους Έλληνες και τους Κυπρίους , θα περάσουν την κρίση», γιατί όπως ανέφερε έχουμε μάθει να επιβιώνουμε, σε δύσκολους καιρούς .

Πρόσθεσε επίσης πως οι Πόντιοι έχουν περάσει τρεις γενοκτονίες, αυτή των Νεοτούρκων και του Μουσταφά Κεμάλ Πασά, αυτή του Στάλιν στην Σοβιετική Ένωση και αυτή των Γερμανών κατά το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο.

Εκτίμησε επίσης προς όφελος της ενότητας του Ελληνισμού αλλά και της ενότητας του κυπριακού κράτους πρέπει αυτή η ισορροπία στην συμπεριφορά να επέλθει με συντονισμένες ενέργειες των αρμοδίων φορέων .

Σε σχέση με την Πάφο ο κ Αποστολίδης ανέφερε πως στην Πάφο έγιναν πολλά δηλώνοντας πως έχει πολύ καλή σχέση και συνεννόηση με το δήμαρχο Πάφου . Οι Πόντιοι συνέχισε της Πάφου «¨που είναι πολυπληθής κοινότητα, συμμετέχει ενεργά, ψηφίζει είναι εγγεγραμμένη στα παραδοσιακά και δημοκρατικά κόμματα της Κύπρου και δίνει απαντήσεις σε προβλήματα που χρονίζουν».

Καταλήγοντας ο Αποστολίδης, ανέφερε πως η λογική του προσωπικού συμφέροντος χωρίς καμία λήψη υπόψη του καθολικού και γενικού συμφέροντος μας οδήγησαν στα σημερινά αποτελέσματα και στις σημερινές κρίσεις.

Ευχήθηκε επίσης σ΄ όλους τους Έλληνες που κατοικούν από την Ευρασία μέχρι την Αυστραλία την Αμερική και όπου γης υπάρχει άνθρωπος που μιλάει την Ελληνική γλώσσα και ανήκει στο Ορθόδοξο δόγμα να πορεύονται συλλογικά με στόχο την διατήρηση της ταυτότητας μας.

Αξίζει να αναφερθεί τέλος πως στον κ Χαράλαμπο Αποστολίδη απονεμήθηκε το Πατριαρχικό οφφίκιο του Άρχοντος Εκδίδου του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.