Τη μνήμη του τουρκοκύπριου πολιτικού Δρ. Ιχσάν Αλή τίμησαν οι Οικολόγοι

Τη μνήμη του τουρκοκύπριου πολιτικού Δρ. Ιχσάν Αλή τίμησαν οι Οικολόγοι

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών τίμησε και φέτος τη μνήμη του Τουρκοκύπριου πολιτικού Δρ Ιχσάν Αλή με μια σεμνή τελετή μπροστά από το μνημείο του .

Ο ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών και βουλευτής του κόμματος στο πλαίσιο της ομιλίας του είπε « ήρθαμε εδώ για να τιμήσουμε το πρωτεργάτη της συνεργασίας και της συμφιλίωσης τον Δρ. Ιχσάν Αλή , ο οποίος έδειξε το δρόμο από την δεκαετία του 1960 στον κυπριακό λαό , έναν δρόμο που οι ηγέτες μας ακόμη αναζητούν. Είναι ο δρόμος της συνύπαρξης των δύο κοινοτήτων της προόδου και της συνεργασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας».


Ο κ Περδίκης ανέφερε πως αν ζούσε σήμερα ο Ιχσάν Αλή θα συμβούλευε τον σημερινό πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας σε καμία περίπτωση να μην εγκαταλείψει την Κυπριακή ανεξαρτησία , να υπερασπιστεί μέχρι τέλους την κυπριακή ενιαία κυριαρχία γιατί,- όπως είπε-,   κάθε διχοτομικό στοιχείο μέσα στο κυπριακό σύνταγμα ή στην προσφερόμενη λύση οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε νέες ταλαιπωρίες και διαμάχες, σε νέο αίμα και νέους πολέμους.

Ο κ Περδίκης χαρακτήρισε το Δρ Ιχσάν Αλή ένα φωτεινό παράδειγμα για όλους μας το οποίο πρέπει να ακολουθήσουμε.

Χθες εξάλλου το βράδυ, το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών διοργάνωσε τιμητική εκδήλωση στο πλαίσιο της οποίας προβλήθηκε ντοκιμαντέρ του κ Πανίκου Νεοκλέους «Μνήμες» στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.


Οι δηλώσεις των Τούρκων επισήμων πρέπει να προβληματίσουν την Κυπριακή ηγεσία , λέει ο Γ. Περδίκης

Εξαιρετικά ανησυχητικές χαρακτήρισε τις δηλώσεις των Τούρκων επισήμων για ύπαρξη ενός νέου σχεδίου το οποίο ονομάζουν σχέδιο «Μπαν Κιν Μούν » ο Γ.Γ. των Οικολόγων Περιβαλλοντιστών και βουλευτής του κόμματος Γιώργος Περδίκης , προσθέτοντας πως πρέπει οπωσδήποτε να προβληματίσουν την Κυπριακή ηγεσία.

Ο κ Περδίκης σε δηλώσεις του στην Πάφο, μετά την κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Δρ. Ιχσάν Αλή , είπε πως η επιμονή των Τούρκων σε μια έναρξη των διαπραγματεύσεων χωρίς εναρκτήρια δήλωση ή η επιμονή τους να συμπεριλάβετε στην εναρκτήρια δήλωση το στοιχείο της διπλής κυριαρχίας ή της διπλής υπηκοότητας , αποτελεί εξαιρετικά επικίνδυνη συμπεριφορά αλλά και ενδεικτική – όπως είπε- το πού στοχεύουν.

Ο κ. Περδίκης σημείωσε, πως το Κίνημα Οικολόγων υποστηρίζει, πως θα πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξει μια επιμονή στην θέση για μια σωστή εναρκτήρια δήλωση των διαπραγματεύσεων που να ξεκαθαρίζει ότι μιλάμε για μια κυπριακή δημοκρατία .μετεξέλιξη του ενιαίου κράτους, με μία κυριαρχία, μια ιθαγένεια , μια διεθνή προσωπικότητα , μία υπηκοότητα , και για να διασφαλιστεί – όπως είπε- ότι αυτό το νέο κράτος που θα προκύψει από την λύση δεν θα είναι μπελάς και βραχνάς για τις επόμενες γενιές.

Και ότι συνέχισε « αυτή η λεγόμενη λύση , δεν θα είναι τελικά η αρχή νέων δεινών και νέων προβλημάτων για το κυπριακό λαό, αλλά ούτε και θα δίνει το δικαίωμα της Τουρκίας να έχει επεμβατικά δικαιώματα και στρατό στο νησί για να επαναληφθούν τα δυσάρεστα γεγονότα της δεκαετίας του 1960 και 1970, αυτά για τα οποία ο δόκτωρ Ιχσάν Αλή είχε παλέψει και αγωνιστή να τα αποτρέψει».

Αναφερόμενος στην οικονομία ο Γ.Γ. των Οικολόγων Περιβαλλοντιστών χαρακτήρισε εξαιρετικά κρίσιμη την προσπάθεια που καταβάλλεται από την Κυπριακή κυβέρνηση για εισροή κεφαλαίων από την ΕΕ . Θεωρούμε συνέχισε , « ότι είναι υποχρέωση της Ε.Ε. να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη σε μια Κύπρο η οποία έχει ακρωτηριαστεί από αποφάσεις της ΕΕ».

Ο κ Περδίκης σημείωσε ακόμη πως όλα τα κόμματα και όλες οι παραγωγικές δυνάμεις έχουν υποχρέωση να βοηθήσουν σ’ αυτή την προσπάθεια. Ήδη εμείς « με συνεχή διαβήματα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και με επαφές που διεξάγονται και σήμερα στις Βρυξέλλες (υπάρχει αντιπροσωπεία των Οικολόγων) , προσπαθούμε να πείσουμε»,- όπως είπε ο κ Περδίκης -,   ότι θα πρέπει να υπάρξει ενισχυμένη οικονομική βοήθεια στην Κύπρο στους τομείς των έργων για την προστασία του περιβάλλοντος.

Παρατήρησε επίσης, πως ένα έργο που μπορεί να χρηματοδοτηθεί και αφορά και την Πάφο είναι η προστασία και ανάδειξη του Ακάμα ή έργα προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ή και προς τον τουρισμό, προσθέτοντας πως υπάρχουν πολλά Ευρωπαϊκά κονδύλια τα οποία μπορούν με κάποιες ειδικές ρυθμίσεις από τους Ευρωπαίους να τα διοχετεύουν προς την Κύπρο, ως ελάχιστο αντίτιμο ή αντίδωρο για την μεγάλη καταστροφή που σε μεγάλο βαθμό ευθύνονται και οι ίδιοι με την αυστηρή πολιτικοί που εφάρμοσαν σε βάρος της Κύπρου.

ΚΥΠΕ/ΚΠ/