Το ΕΒΕ Πάφου  θα υποστηρίξει την επιτυχούσα κοινοπραξία να προωθήσει  το έργο της μαρίνας

Το ΕΒΕ Πάφου θα υποστηρίξει την επιτυχούσα κοινοπραξία να προωθήσει το έργο της μαρίνας

Σε απόφαση με την οποία ανοίγει ο δρόμος για υλοποίηση του μεγάλου έργου της μαρίνας Πάφου κατέληξε το Ανώτατο δικαστήριο. Έπειτα από νομικές διαδικασίες το Ανώτατο δικαστήριο έδωσε την δυνατότητα στην κοινοπραξία Poseidon Grand Marina of Paphos, να προχωρήσει με το συγκεκριμένο έργο.

To Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε την πρωτόδικη απόφαση και κατακύρωση την προσφορά στην κοινοπραξία Poseidon Grand Marina of Paphos, με την αιτιολογία ότι ” σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, οι διαγωνιζόμενοι όφειλαν να προσκομίσουν απόσπασμα ποινικού μητρώου ή ελλείψει αυτού ισοδύναμου εγγράφου που εκδίδεται από την αρμόδια δικαστική ή διοικητική Αρχή της χώρας για το κάθε νομικό πρόσωπο που αποτελούσε την κοινοπραξία”.


Ανακοινώνοντας την απόφαση του ο δικαστής Σ. Ναθαναήλ ανέφερε πως ” Οι εφεσίβλητοι, αυτά που προσκόμισαν ήταν πιστοποιητικά ποινικού μητρώου σχετικά με τους διευθυντές της κάθε εταιρείας που αποτελούσε την Κοινοπραξία, καθώς και ένορκες δηλώσεις εκ μέρους της κάθε εταιρείας που έδειχναν ότι είχαν λευκό ποινικό μητρώο”.

Θεωρούμε συνέχισε, ότι τα έγγραφα που προσκομίστηκαν δεν έχουν καμία σχέση με αυτά που απαιτούντο από τους όρους του διαγωνισμού.

Με βάση τις πιο πάνω διαπιστώσεις μας, η πρωτόδικη απόφαση θα πρέπει να παραμεριστεί, χωρίς να απαιτείται ενασχόλησή μας με τα υπόλοιπα ζητήματα που τέθηκαν με την έφεση, συμπλήρωσε.

Παράγοντες της Επαρχίας Πάφου χαιρετίζουν την απόφαση του Ανωτάτου δικαστηρίου για την μαρίνα της Πάφου σημειώνοντας ότι μεγάλα έργα της Πάφου της κλίμακας του αερολιμένα και του δρόμου Πάφου – Λεμεσού έχουν να εκτελεστούν τα τελευταία είκοσι χρόνια και θα πρέπει να αρχίσει άμεσα η κατασκευή της μαρίνας.

“Το ιστορικό της μαρίνας”

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ ο πρόεδρος του ΕΒΕ Πάφου Ανδρέας Δημητριάδης ανέφερε πως το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πάφου άρχισε να προωθεί την υλοποίηση μαρίνας στην Πάφο από το 1990 όταν ήταν τότε και πάλι ο ίδιος πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πάφου.

Ο κ. Δημητριάδης ανέφερε πως υπό την ιδιότητα του ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΣΙΤΑ επισκέφτηκαν μαζί με τον τότε Υπουργό Εμπορίου κ. Νέμιτσα το Τελ Αβίδ για να γίνει ο καταποντισμός οπτικών ινών που θα συνδέανε την Κύπρο με το Ισραήλ.

Εκεί συνέχισε, έγινε συνάντηση με τον αντίστοιχο Ισραηλίτη υπουργό ο οποίος πήρε την αντιπροσωπεία της Κύπρου και επισκέφτηκαν την μαρίνα του Τελ Αβίδ η οποία μόλις είχε ολοκληρωθεί η κατασκευή της και η οποία ήταν γεμάτη από σκάφη υπερπολυτελείας με ελικόπτερα και λοιπά.

Τότε συνέχισε, ήταν που ” ο Ισραηλίτης υπουργός επίμονα πίεζε τον Κύπριο υπουργό Εμπορίου η Κύπρος να προχωρήσει με την κατασκευή μαρίνας και καζίνου στην Πάφο, γιατί όπως τους είχε αναφερθεί υπήρχε μεγάλη ζήτηση για το τρίγωνο Τελ Αβίδ – Πάφος ελληνικά νησιά τουρκικές ακτές”.

Μετά από το ταξίδι στο Ισραήλ , ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΒΕ Πάφου ζήτησε από την Τράπεζα Αναπτύξεως η οποία τότε ήταν Κρατική Αναπτυξιακή Τράπεζα να εκπονήσει ως Επιμελητήριο Τεχνικο- οικονομική μελέτη επ’ αμοιβής για την προώθηση της υλοποίησης της μαρίνας.

Εν συνεχεία – όπως είπε – έγινε η μελέτη από την πλευρά της Τράπεζας Αναπτύξεως , τα πορίσματα της ήταν θετικά και έκτοτε το Επιμελητήριο προωθούσε την δημιουργία μαρίνας.

Ο κ. Δημητριάδης ανέφερε πως η ιδέα της δημιουργίας μαρίνας ξεκίνησε πρώτα από το Επιμελητήριο Πάφου προτού μάλιστα οποιαδήποτε πόλη.

Παρόλο συνέχισε που ήμασταν πρωτοπόροι στην προώθηση αυτής της ιδέας εντούτοις από το 1990 έχουν περάσει 25 χρόνια και ακόμη – όπως είπε- ” είμαστε στο στάδιο που τώρα η μαρίνα κατακυρώνεται σε προσφοροδότη “, και ακολούθως ευχήθηκε όπως προχωρήσει η υλοποίηση της με βάση τα χρονοδιαγράμματα του διαγωνισμού.

“Σημαντική η υλοποίηση της μαρίνας”

O πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πάφου χαρακτήρισε σημαντική την υλοποίηση της μαρίνας τόσο για τη Επαρχία αλλά και για την οικονομία της Κύπρου γενικότερα. Ειδικά – όπως σημείωσε- για την Επαρχία η δημιουργία μαρίνας” θα εμπλουτίσει το τουριστικό μας προϊόν, θα μπει η Πάφος στο χάρτη του ναυτικού τουρισμού , θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας , θα αναβαθμιστεί το τουριστικό προϊόν, θα προσελκύσει επενδυτές και θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη”.

Είπε ακόμη πως γύρω από την μαρίνα θα αναπτυχθούν καταστήματα , κέντρα αναψυχής, εστιατόρια και άλλες υπηρεσίες που θα προσφέρονται στους χρήστες της μαρίνας , είτε είναι κάτοικοι που θα διαμένουν εκεί , είτε θα είναι επισκέπτες που θα έρχονται με τα σκάφη τους και να ελλιμενίζονται εκεί.

Ο κ. Δημητριάδης καταλήγοντας είπε πως η μαρίνα της Πάφου είναι ένα σημαντικό έργο υποδομής , το οποίο θα πρέπει να υλοποιηθεί προς υλοποίηση με βάση το χρονοδιάγραμμα των εγγράφων του διαγωνισμού.

Δεσμεύτηκε τέλος, πως το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο θα υποστηρίξει την επιτυχούσα κοινοπραξία να προωθήσει και να υλοποιήσει το έργο το δυνατό συντομότερο .

ΚΥΠΕ/ΚΠ/