Δύο μάρτυρες υπεράσπισης σήμερα στο Κακουργιοδικείο για την υπόθεση Αristo

Η υπόθεση των υπό διαχωρισμό οικοπέδων στο Σκαλί Πάφου, της εταιρείας Aristo Developers, συνεχίστηκε σήμερα ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου που συνεδριάζει στην Πάφο με δυο μάρτυρες υπεράσπισης, τους Ανδρέα Σταυρινίδη και Άνδρο Νικολάου.

Συγκεκριμένα, ενώπιον του Κακουργιοδικείου προσήχθησαν σήμερα στις 09:00 το πρωί το ζεύγος Αριστοδήμου, ο σχεδιαστής της εταιρείας Aristo Χρήστος Σολομωνίδης και ο τέως δημοτικός μηχανικός του Δ. Πάφου Σάββας Σάββα για συνέχιση της ακρόασης για την υπόθεση διαχωρισμού οικοπέδων στην περιοχή Σκαλί.

Στη σημερινή δικάσιμο παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο ο μάρτυρας υπεράσπισης του ζεύγους Αριστοδήμου, Ανδρέας Σταυρινίδης, ο οποίος εξετάστηκε από το συνήγορο υπεράσπισης τους, δικηγόρο Γιώργο Παπαϊωάννου.

Ακολούθως ο μάρτυρας υπεράσπισης αντεξετάστηκε από την Κατηγορούσα Αρχή, που εκπροσωπείται από το Δικηγόρο της Δημοκρατίας Α’ Νίνο Κέκκο για τεχνικής φύσεως θέματα.

Ο πρώτος μάρτυρας, Ανδρέας Σταυρινίδης, Πολιτικός Μηχανικός, απόφοιτος του Εθνικού Πολυτεχνείου και επιβλέπον μηχανικός εργοταξίου με καθήκοντα το συντονισμό των διαφόρων κατασκευαστικών εργασιών, ανέφερε πως κατά τον επίδικο διαχωρισμό, τα καθήκοντα του ήταν να καθαρίσει τον διαχωρισμό και να κάνει όλες τις χωματουργικές εργασίες και χάραξη του οδικού δικτύου.

Οι εν λόγω ενέργειες, δηλαδή οι προκαταρκτικές εργασίες, έγιναν με την έκδοση της Πολεοδομικής Άδειας και την έγκριση των σχεδίων της Εταιρείας, για τα οποία η εταιρεία κατηγορείται ότι συνωμότησε προκειμένου να αλλάξει και να τροποποιήσει, ανέφερε.

Το κόστος των εν λόγω εργασιών ανέρχετο στις 150.000 ευρώ, εργασίες οι οποίες δεν θα ήταν πλέον χρήσιμες με την αλλαγή και την τροποποίηση του σχεδίου και μεγάλο μέρος των εξόδων θα είχαν αδίκως σπαταληθεί.

Για όλες αυτές τις προκαταρκτικές εργασίες, ο μάρτυρας είπε ότι είχε υπόψη του και εργαζόταν στη βάση των σχεδίων της Πολεοδομικής Άδειας.

Σχετικά με την αντιμετώπιση του Δήμου Πάφου στην προώθηση της αίτησης της εταιρείας για άδεια διαχωρισμού, σχολίασε ότι η καθυστέρηση ήταν αδικαιολόγητη, διότι ο Δήμος δεν είχε στείλει ούτε μια επιστολή και σε κανένα κυβερνητικό τμήμα αφού πέρασαν αρκετοί μήνες, για να ζητηθούν απόψεις των τμημάτων για να προωθηθεί η αίτηση διαχωρισμού.

Να σημειωθεί ότι η εταιρεία κατηγορείται ότι συνωμότησε με τον Πολιτικό Μηχανικό του Δήμου Πάφου, επικεφαλής του τμήματος.

Περαιτέρω, ο μάρτυρας κατέθεσε εγκεκριμένα σχέδια που υποβλήθηκαν στο ΣΑΠΑ σε σχέση με το αργάκι, στη βάση της οποίας έγκρισης απόρησε γιατί θα έπρεπε να υποβληθούν και απόψεις και από το Τμήμα Ανάπτυξης Υδάτων και πάλι σε σχέση με το αργάκι.

Εν πάση περιπτώσει, συνέχισε, η εταιρεία πρότεινε αρκετές λύσεις και στο ΤΑΥ προς πλήρη συμμόρφωση με τους όρους του. Οι εισηγήσεις της εταιρείας δεν θα άλλαζαν το σχέδιο της Πολεοδομικής Άδειας και αυτός ήταν ο σκοπός της εταιρείας, που έρχεται σε αντίθεση με τα όσα ισχυρίζεται η Κατηγορούσα Αρχή περί πρόθεσης και συνωμοσίας για αλλαγή του σχεδίου, είπε

Εν τέλει, η εταιρεία αναγκάστηκε να υιοθετήσει την πρόταση του ΤΑΥ, δηλαδή την κατασκευή συρματοκιβωτίων, η οποία ήταν και η πιο δαπανηρή για την εταιρεία, όπως υποστήριξε ο μάρτυρας υπεράσπισης.

Σε ερώτηση ποιος επωφελήθηκε από την εν λόγω λύση, ο μάρτυρας απάντησε πάντως όχι η επίδικη ανάπτυξη, όχι η εταιρεία.

Στην αντεξέταση του ο κ. Κέκκος ανέφερε πως η εταιρεία είχε καλή συνεργασία με το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων και πως από κοινού κατέληξαν στη λύση των συρματοκιβωτίων, επειδή κατά την Κατηγορούσα Αρχή ήταν η πιο συμφέρουσα λύση για την εταιρεία.

Υπέβαλε την ερώτηση στο μάρτυρα γιατί δεν ανέφερε στις καταθέσεις του στην Αστυνομία για τα συρματοκιβώτια, με το μάρτυρα να απαντά πως δεν ρωτήθηκε.

Ο Ανδρέας Σταυρινίδης πρόσθεσε επίσης πως το κόστος για την κατασκευή των συρματοκιβωτίων ανήλθε στις 178.147 ευρώ. Ο κ. Κέκκος ωστόσο ζήτησε απόδειξη περί τούτου, σημειώνοντας παράλληλα πως το κόστος για την κατασκευή Gabions – συρματοπλεγμάτων δεν ξεπερνά τα 70 ευρώ το τ.μ. αφού – όπως είπε- πρόκειται για κατασκευή μαζικής φύσεως χωρίς ιδιαίτερη λεπτομέρεια.

Η κατηγορούσα αρχή ρώτησε τον μάρτυρα υπεράσπισης αν συμφωνεί με τη θέση ότι το αργάκι Αγριδιών ήταν από τα πιο επικίνδυνα αργάκια που υπάρχουν στην Επαρχία Πάφου και ο μάρτυρας απήντησε πως ήταν ένας σημαντικός όγκος ομβρίων.

Όσον αφορά το θέμα των κουνουπιών η κατηγορούσα αρχή ανέφερε πως το πρόβλημα οφείλεται στη κακή κλήση που έχει δοθεί με αποτέλεσμα να μαζεύονται κουνούπια, ωστόσο ο μάρτυρας υποστήριξε πως μιλάμε για λεία επιφάνεια.

Ο μάρτυρας Σταυρινίδης θεώρησε ότι οι όποιες εργασίες με το αργάκι ήταν στις αρμοδιότητες του ΣΑΠΑ και πως δεν ήταν γνώστης της αλλαγής της νομοθεσίας.

Ο κ. Κέκκος είπε πως ο ΣΑΠΑ έχει άλλο προορισμό και πως δεν έχει να κάνει τη διαχείριση των αργακιών.

Πρόσθεσε επίσης, πως σε κάθε πολεοδομική άδεια υπάρχει η εκπόνηση υδρολογικής μελέτης και όρος διαχείριση ομβρίων υδάτων.

Εν συνεχεία κατέθεσε ο Άντρος Νικολάου, αρχιμηχανικός της εταιρείας, ο οποίος αφού έκανε αναφορά στα ακαδημαϊκά προσόντα και πείρα του, απάντησε σε σειρά ερωτήσεων του κ. Γ. Παπαϊωάννου.

Ο εν λόγω μάρτυρας κατέθεσε σωρεία εγγράφων όπως τιμολόγια από εργολάβους, υπεργολάβους, διαφημιστικά, συμβόλαια με πελάτες, καταλόγους πωλήσεων των οικοπέδων και άλλα τα οποία σχετίζονται με τα εν λόγω υπό διαχωρισμό οικόπεδα, όλα τα οποία τεκμήρια αποδεικνύουν -είπε-ότι η εταιρεία ενεργούσε, πωλούσε, διαφήμιζε και έκανε έργα πολλών δεκάδων χιλιάδων ευρώ στη βάση των σχεδίων της Πολεοδομικής Άδειας, για τα οποία η εταιρεία κατηγορείται ότι συνωμότησε κατ’ ισχυρισμό να αλλάξει και να τροποποιήσει.

Πρόσθεσε ότι όλες οι πιο πάνω ενέργειες με την αλλαγή του σχεδίου που προέκυψε λόγω των απόψεων του ΤΑΥ, πήγαν χαμένες οικονομικά ή δημιούργησαν τεράστια προβλήματα στην εταιρεία.

Καταληκτικά, ο μάρτυρας σχολίασε το κατηγορητήριο και συγκεκριμένα τον κατ’ ισχυρισμό χώρο πρασίνου που θα έπρεπε σύμφωνα με τις κατηγορίες να αποδώσει η εταιρεία, και με αναφορά του σε κανονισμούς και τίτλους ιδιοκτησίας και νομοθεσίες, κατέληξε ότι η διαφορά είναι αποτέλεσμα λανθασμένης εφαρμογής κανονισμών και άλλων στοιχείων από τους αρμοδίους Δήμου που εξήγησε με λεπτομέρειας.

Η ακρόαση της υπόθεσης αναμένεται να συνεχιστεί αύριο τόσο με την ολοκλήρωση της εξέτασης του μάρτυρα υπεράσπισης Άνδρου Νικολάου από το συνήγορο υπεράσπισης του ζεύγους Αριστοδήμου Γ. Παπαϊωάννου όσο και με την αντεξέταση από την Κατηγορούσα Αρχή που εκπροσωπείται από τον κ. Κέκκο.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου Δώρα Σωκράτους διέταξε όπως οι κατηγορούμενοι αφεθούν ελεύθεροι με τους ίδιους περιοριστικούς όρους.

(ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΓΒΑ)