Ανακοίνωση Υπουργείου Υγείας

Ανακοίνωση Υπουργείου Υγείας

Κατάφωρη παραβίαση των κανόνων ιατρικής δεοντολογίας, του ιατρικού απορρήτου και του οφειλόμενου σεβασμού στην προσωπικότητα και τα προσωπικά δεδομένα του ατόμου συνιστούν ανάρμοστες και αντιδεοντολογικές ιατρικές συμπεριφορές, εκτιμά το Υπουργείο Υγείας.

Σε ανακοίνωσή του σε σχέση με καταγγελία βάσει της οποίας ασθενής έτυχε αντιδεοντολογικής και ανάρμοστης ιατρικής συμπεριφοράς σε ιατρικά κέντρα της Κυπριακής Δημοκρατίας, “το Υπουργείο Υγείας υπογραμμίζει κατά απερίφραστο τρόπο πως τέτοιου είδους στάσεις και συμπεριφορές, εάν τυχόν ισχύουν, συνιστούν κατάφωρη παραβίαση των κανόνων ιατρικής δεοντολογίας, του ιατρικού απορρήτου και του οφειλόμενου σεβασμού στην προσωπικότητα και τα προσωπικά δεδομένα του ατόμου”.


Τονίζει ότι η Διεύθυνση του Υπουργείου Υγείας λαμβάνοντας γνώση του περιστατικού χθες, ζήτησε άμεσα ενημέρωση και έκθεση γεγονότων, καλώντας ταυτόχρονα τον Έφορο Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων όπως διεξάγει έρευνα στη βάση άρνησης νοσηλείας σε ασθενή.

Κατά τον ίδιο τρόπο, σημειώνει, η Διεύθυνση του Υπουργείου Υγείας θα καλέσει τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο σε διενέργεια αυτεπάγγελτης έρευνας για αντιδεοντολογική συμπεριφορά ιατρών.

Τονίζει ότι ο “καθείς εξ ημών και πρωτίστως το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό το οποίο ασκεί το λειτούργημα της απρόσκοπτης παροχής υπηρεσιών υγείας προς όλους ανεξαιρέτως, οφείλει σεβασμό στην ιδιωτική ζωή του κάθε ατόμου.” Πράξεις που ερείδονται σε ρατσιστικές συμπεριφορές, παραπέμπουν σε σκοτεινές περιόδους, δεν περιποιούν τιμήν σε κανέναν και επουδενί έχουν θέση είτε στο χώρο της υγείας είτε στην κοινωνία, επισημαίνει το Υπουργείο Υγείας.
(ΚΥΠΕ/ΑΧΡ)