Να αποδοθούν ευθύνες για την οικονομική τραγωδία

Να αποδοθούν ευθύνες για την οικονομική τραγωδία

Πολύτιμο υλικό για την περαιτέρω διερεύνηση και τάχιστη προσαγωγή των υπαιτίων αυτής της οικονομικής τραγωδίας


ενώπιον της δικαιοσύνης μπορεί και πρέπει να αποτελέσει το πόρισμα της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, δήλωσε στην Πάφο ο Πρόεδρος του Κ.Σ. ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.

Απομένει να κατανεμηθούν, ωστόσο, – όπως είπε – “οι πολιτικές ευθύνες που είναι πασίδηλες και αυταπόδεικτες της προηγούμενης Κυβέρνησης για την αμήχανη αναβλητική της στάση, που μόνο με το σύνδρομο του Τιτανικού μπορεί να παραλληλιστεί, δηλαδή παρακολουθούσε την κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας μη παίρνοντας μέτρα, αναβάλλοντας τη λήψη μέτρων με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε στο ναυάγιο”.

Ο κ. Ομήρου αναφέρθηκε και στη σημερινή Κυβέρνηση και στις πολιτικές ευθύνες που έχει  – όπως είπε – “για την απροετοίμαστη, αμήχανη, μη διεκδικητική διαχείριση στα δύο euro groups της 15ης και της 25ης Μαρτίου που οδήγησαν στο κούρεμα των καταθέσεων, στη λεηλασία ουσιαστικά των κυπριακών τραπεζών και στην καταστροφή του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος”.

Παρατήρησε επίσης πως απομένουν να αποκαλυφθούν οι εκροές καταθέσεων από εκείνους που είχαν προνομιακή ενημέρωση και έσπευσαν να διαφυλάξουν τα χρήματα τους, συμπεριφερόμενοι κατά τρόπο αντιπατριωτικό,  ενώ την ίδια στιγμή οι απλοί πολίτες υφίσταντο την απομείωση των καταθέσεων τους.

Ανέφερε ακόμη πως ένα τεράστιο ζήτημα με τεράστιες ευθύνες είναι και το ζήτημα του ξεπουλήματος των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα.

Διερωτήθηκε ποιοι αποφάσισαν, ποιοι συνεργάστηκαν με αυτό το ξεπούλημα και αυτή τη λεηλασία των Κυπρίων καταθετών για να χρυσωθεί η Τράπεζα Πειραιώς και να διασωθεί από την κατάρρευση.

Ο κ. Ομήρου παραδέχτηκε πως υπάρχουν τρομακτικές και εγκληματικές ευθύνες και θα πρέπει να κατανεμηθούν όχι μόνο σε πολιτικό επίπεδο, αλλά και σε ποινικό επίπεδο γιατί – εκτίμησε – πως  πρόκειται για μια καταλήστευση χωρίς προηγούμενο.

Ο Πρόεδρος του Κ.Σ. ΕΔΕΚ ανέφερε ακόμη πως το κυπριακό σύστημα απονομής της δικαιοσύνης βρίσκεται ενώπιον της μεγαλύτερης πρόκλησης της ιστορίας του και οφείλει να ανταποκριθεί.

“Αν δεν ανταποκριθεί στις προσδοκίες και στα αιτήματα του λαού, δεν είναι απλώς ότι δεν θα δικαιωθεί το περί δικαίου αίσθημα του λαού αλλά θα κινδυνεύσει με κατάρρευση το ίδιο το πολίτευμα και όχι απλώς το πολιτικό σύστημα,” πρόσθεσε.

Καταλήγοντας είπε ακόμη πως πρέπει όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, λέγοντας πως δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια, ούτε άλλα όρια ανοχής του λαού μας.

Ευρωεκλογές

Κρίσιμες χαρακτήρισε τις  ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου ο Πρόεδρος του Κ.Σ. ΕΔΕΚ γιατί – όπως είπε- “είναι οι πρώτες εκλογές που πραγματοποιούνται μετά την οικονομική κατάρρευση και μετά την εκδήλωση της οικονομικής κρίσης”.

Μιλώντας στο πλαίσιο περιοδείας του στο παραλιακό μέτωπο ενόψει των ευρωεκλογών, ο κ. Ομήρου ανέφερε πως οι πολίτες έχουν να επιλέξουν μεταξύ πολιτικών κομμάτων και κυπριακών αλλά και ευρωπαϊκών με πολύ διαφορετικές θέσεις.

Υπάρχει η γραμμή την οποία προτείνει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, η ευρωπαϊκή δεξιά, αυτή η πολιτική που εφαρμόστηκε τα τελευταία 5- 10 χρόνια της λιτότητας, της αποκοπής μισθών, συντάξεων, επιδομάτων, της ανεργίας, της κοινωνικής δυστυχίας, αυτή είναι η πολιτική που δοκιμάστηκε όλα αυτά τα χρόνια από τους κυρίαρχους ηγεμονικούς κύκλους της ΕΕ, προεξάρχουσας την κ. Μέρκελ και του κ. Σόιμπλε της γερμανικής Ευρώπης, είπε.

Από την άλλη, πρόσθεσε, “είναι η γραμμή την οποία προτείνει το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό κόμμα- του οποίου μέλους ισότιμο αποτελεί το ΚΣ ΕΔΕΚ, και είναι η γραμμή των επενδύσεων, της ανάπτυξης, της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, της πλήρους απασχόλησης, της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης”.

Kάλεσε όλους τους πολίτες να στηρίξουν το συνδυασμό της ΕΔΕΚ – Οικολόγων, να εγκρίνουν, να επιδοκιμάσουν και να δώσουν εντολή και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της συμμετοχής τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να υιοθετηθεί μια πλήρης ανατροπή των πολιτικών που ακολουθούνται σήμερα στη ΕΕ,  για να μπει η Ευρώπη στο δρόμο της ανάπτυξης και της προόδου και της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής και ταυτόχρονα –  όπως είπε – “να τιμωρήσουν με την ψήφο τους εκείνους που μας οδήγησαν στη σημερινή τραγωδία, τα φαινόμενα χρηματισμού κομμάτων και φαινόμενα διαπλοκής, διαφθοράς, λεηλασίας του δημοσίου χρήματος”.

“Αυτή είναι η ώρα των πολιτών, και εμείς έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στους πολίτες”, κατέληξε στις δηλώσεις του.