Στις 9 Σεπτεμβρίου αξιολογεί τα νέα δεδομένα ο Δήμος Πάφου για τις παράνομες προεκτάσεις των Μουσουλμάνων

Στις 9 Σεπτεμβρίου αξιολογεί τα νέα δεδομένα ο Δήμος Πάφου για τις παράνομες προεκτάσεις των Μουσουλμάνων

Το δημοτικό συμβούλιο Πάφου αποφάσισε σε σημερινή του συνεδρία κατά πλειοψηφία να αξιολογήσει


τα δεδομένα που θα διαμορφωθούν μέχρι την 9η Σεπτεμβρίου, στην επόμενη δηλαδή τακτική συνεδρία της ολομέλειας , και να τοποθετηθεί για το θέμα της παράνομης επέκτασης του χώρου λατρείας των μουσουλμάνων στην Κάτω Πάφο.

Ο αντιδήμαρχος Πάφου και δημαρχεύων Μάκης Ρουσσής ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ ανέφερε πως στο πλαίσιο της σημερινής συνεδρίασης κατατέθηκαν τρεις προτάσεις εκ των οποίων πλειοψήφησε η πρόταση , βάση της οποίας το Δημοτικό συμβούλιο επιφυλάσσει όλα τα δικαιώματα του Δήμου που απορρέουν από την νομοθεσία της Πολεοδομικής αρχής .

Ο κ Ρουσσής ανέφερε μάλιστα πως υπό το φως των συστάσεων σε υψηλό επίπεδο , δηλαδή, του Υπουργού Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικου και του Έπαρχου Πάφου Γιαννάκη Μαλλουρίδη, το δημοτικό συμβούλιο Πάφου αποφάσισε κατά πλειοψηφία να δώσει στον κηδεμόνα ένα εύλογο χρονικό διάστημα, ώστε να προβεί στις αναγκαίες εκείνες ενέργειες, ώστε να υπάρξει συμμόρφωση προς την ειδοποίηση επιβολής του Δήμου για άρση των παράνομων κατασκευών τόσο στο κτίριο όσο και στον περιβάλλοντα χώρο που χρησιμοποιούν ως χώρο λατρείας οι Μουσουλμάνοι.

Η πρόταση με την οποία ουσιαστικά δεν αλλάζει θέση ο Δήμος Πάφου αλλά διαφοροποιείται επί της τακτικής είπε ο δημαρχεύων Πάφου Μάκης Ρουσσής εγκρίθηκε με εννέα ψήφους από τις δημοτικές ομάδες ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, και ΔΗΚΟ και του ιδίου.

Η ψηφοφορία είπε ωστόσο έγινε επί τριών προτάσεων που κατατέθηκαν.

Σύμφωνα με τον κ Ρουσσή, η απόφαση της ολομέλειας λήφθηκε κατά πλειοψηφία και μετά από ψηφοφορία επί τριών προτάσεων.

Η δεύτερη πρόταση του δημοτικού συμβούλου του Ευρωπαϊκού Κόμματος Ανδρέα Χρυσάνθου, προνοούσε την άμεση άρση των παρανομιών και την εφαρμογή της απόφασης της Πολεοδομικής επιτροπής . Η πρόταση του κ Χρυσάνθου ψηφίστηκε ωστόσο μόνο από τον ίδιο.

Και τέλος η πρόταση που κατατέθηκε από τον επικεφαλή της δημοτικής ομάδας της ΕΔΕΚ Βάσο Δημητρίου , σύμφωνα με την οποία θα έπρεπε να δοθεί προθεσμία 15 ημέρων για να προχωρήσει ο Δήμος Πάφου στην κατεδάφιση των παράνομων επεκτάσεων των μουσουλμάνων στο χώρο λατρείας τους, έτυχε ψήφισης, μόνο από τον ίδιο και τον δημοτικό σύμβουλο Λάζαρο Ομήρου. Ο κ Δημητρίου μετά το πέρας της συνεδρίας ερωτηθείς σχετικά από το ΚΥΠΕ ανέφερε πως η πρόταση του κατατέθηκε με βάση το δεδομένο ότι οι Μουσουλμάνοι δεσμεύτηκαν στον Έπαρχο Πάφου όπως μέχρι τις 29 Αυγούστου παρουσιάσουν νέα σχέδια και κατεδαφίσουν μέρος του παράνομου σκιαδίου.

Ο επικεφαλής της δημοτικής ομάδας του ΔΗΚΟ Χρύσανθος Σαββίδης μετά το πέρας της συνεδρίας ανέφερε « δεν κάνουμε πίσω στην απόφαση μας για κατεδάφιση των παρανομιών, αλλά στα πλαίσια καλής θέλησης προς τον Έπαρχο Πάφου ζητούμε όπως το θέμα επανεξεταστεί στις 9 Σεπτεμβρίου με βάση τα νέα δεδομένα που θα έχουμε ενώπιον μας μέχρι τότε».

Στο πλαίσιο της συνεδρίας της ολομέλειας του Δημοτικού συμβουλίου παρουσιάστηκε επιστολή του Υπουργού Εσωτερικών κ. Σωκράτη Χάσικου στην οποία ο κ Χάσικος ξεκαθάριζε πως σύμφωνα με τις προσωρινές διατάξεις του περί Τ/Κ περιουσιών νόμου, τα τεμένη εμπίπτουν στην δικαιοδοσία του Υπουργού Εσωτερικών και κατά συνέπεια ο Δήμος δεν έχει δικαίωμα επέμβασης σ’ αυτό. Συγκεκριμένα ο κ Χάσικος στην επιστολή του ανέφερε , « απαγορεύεται η επέμβαση χωρίς την συγκατάθεση του κηδεμόνα».

Ο νομικός σύμβουλος του Δήμου Πάφου Ανδρέας Δημητριάδης του οποίου ζητήθηκε η γνωμάτευση , απέρριψε την θέση του Υπουργού Εσωτερικών υποστηρίζοντας πως αρμόδια αρχή εκ του νόμου για το θέμα είναι η οικεία Πολεοδομική αρχή του Δήμου Πάφου.

Υπέρ της πρότασης που εγκρίθηκε ψήφισαν οι παρόντες δημοτικοί σύμβουλοι του ΔΗΣΥ, του ΔΗΚΟ και του ΑΚΕΛ και ο αντιδήμαρχος Πάφου και δημαρχεύων Μάκης Ρουσσής που προέρχεται από τις τάξεις της ΕΔΕΚ.