Στο Δικαστήριο Λευκωσίας σήμερα όλο το Δημοτικό Συμβούλιο Πάφου

Στο Δικαστήριο Λευκωσίας σήμερα όλο το Δημοτικό Συμβούλιο Πάφου

Ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας παρουσιάζονται για δεύτερη φορά σήμερα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Πάφου, μετά την ιδιωτική ποινική αγωγή που καταχωρήθηκε εναντίον τους από επιχειρηματία που δραστηριοποιείται στη δημαρχούμενη περιοχή. Τα μέλη του σώματος δεν παραδέχθηκαν ενοχή στις κατηγορίες κατά την πρώτη εμφάνιση τους και το δικαστήριο όρισε την έναρξη εκδίκασης της αγωγής για σήμερα.

Η υπόθεση έχει προκαλέσει και «εμφύλιο» εντός του Δημοτικού Συμβουλίου, με δημοτικούς συμβούλους να κατηγορούν τον Δήμαρχο ότι έχει αφήσει το σώμα εκτεθειμένο στις διεργασίες αυτές, ενώ ο ίδιος κινεί νομικές διαδικασίες προσωπικής απαλλαγής του, όπως τονίζουν.


Η πρωτοφανής αυτή διαδικασία κινήθηκε από επιχειρηματία ιδιοκτήτη της εταιρείας μαρμάρων που γειτνιάζει με το Μαρκίδειο Θέατρο, θεωρώντας ότι η επέμβαση του Δήμου Πάφου στον περιβάλλοντα χώρο του Θεάτρου, στα πλαίσια της ανάπλασης του, προκάλεσε κακόβουλη ζημιά στην επιχείρηση, ενώ έθεσε και σε κίνδυνο το προσωπικό της που εργαζόταν εκεί.

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε έντονη δυσφορία στη δημοτική αρχή Πάφου, αφού ακολούθησε ένα μπαράζ προσπαθειών σύγκλισης με την εταιρεία και γεφύρωσης των διαφορών που υπάρχουν ως προς την απαίτηση του Δήμου να εγκαταλειφθεί άμεσα ο χώρος προκειμένου να προχωρήσει το σχέδιο ανάπλασης στα πλαίσια της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2017. Ο χώρος, ως τουρκοκυπριακός, είναι στη δικαιοδοσία του ΥΠΕΣ, το οποίο βρισκόταν σε διαβουλεύσεις με τον ιδιώτη για εγκατάλειψη του, ενώ η δημοτική αρχή πιέζει για άμεση ελευθέρωση του τεμαχίου επισημαίνοντας ότι δε νοείται να τελεί υπό ανάπλαση όλο το εμπορικό και ιστορικό κέντρο της πόλης και να συνεχίζουν να υπάρχουν εκεί μαρμαράδικα, μηχανουργεία και συναφείς οχληρές βιοτεχνίες.

Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Πάφου έθεσαν θέμα ορθής ερμηνείας του νόμου από πλευράς του παραπονούμενου, επισημαίνοντας ότι ακόμη και για περιπτώσεις λήψης απόφασης από ένα Δημοτικό Συμβούλιο, ευθύνη για την ορθότητα της απόφασης έχει ο Δήμαρχος. Παράλληλα, έθεσαν και θέμα προσπάθειας μείωσης τους από πλευράς του επιχειρηματία, επισημαίνοντας ότι η καταχώρηση της αγωγής στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας δεν οφείλεται σε διαδικαστικές νομικές διεργασίες, αλλά σε επιχείρηση εντυπωσιασμού με τη μαζική μεταφορά ολόκληρου του Συμβουλίου στην πρωτεύουσα.

Πηγή: Φιλελεύθερος/Ντόρα Χριστοδούλου