Στόχος να καταστεί θεσμός το λαογραφικό διήμερο

Στόχος να καταστεί θεσμός το λαογραφικό διήμερο

Ζωντάνεψε για ένα διήμερο η Πλατεία του Έρωτα. Ο Λαογραφικός Όμιλος Κτήμα συνέδεσε τους ανθρώπους και τις τέχνες τους, το παρόν και το παρελθόν μέσα από μια γιορτή της μουσικής του χορού της γαστρονομίας και κυρίως των ανθρώπων του τόπου.

Η πλατεία του Έρωτα απέκτησε άλλη όψη αφού πλήθος κόσμου την επισκέφτηκαν το λαογραφικό διήμερο προκειμένου να δουν τις εκδηλώσεις και να γευτούν τα παραδοσιακά προϊόντα της Κύπρου και τα κρασιά της.


Στο πρώτο φετινό λαογραφικό διήμερο, οι διοργανωτές επέλεξαν να παρουσιάσουν μια πληθώρα δραστηριοτήτων που προβάλλουν και αναδεικνύουν την λαϊκή μας παράδοση, όπως τοπικά χορευτικά και μουσικά συγκροτήματα, τσιατιστά, παλιά επαγγέλματα, Θέατρο Σκιών, παρασκευή παραδοσιακών εδεσμάτων και ζιβανίας, Έκθεση Φωτογραφίας της Παλιάς Πάφου, το Λεύκωμα Ενθυμημάτων του Πάφος 2017, επισκέψεις και διαλέξεις στο Εθνογραφικό Μουσείο Πάφου, δοκιμή κρασιών από τα τοπικά οινοποιεία και πολλά άλλα.

Ως ένα εξέχον πολιτιστικό και καλλιτεχνικό γεγονός με ιδιαίτερη σημασία και πολλαπλά μηνύματα, χαρακτήρισε την εκδήλωση στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος.
Η παράδοση, η ιστορία και ο πολιτισμός αποτελούν τα στοιχεία εκείνα που διαμορφώνουν την εικόνα ενός τόπου και σηματοδοτούν τη θέση του στον ευρύτερο γεωπολιτικό χώρο στον οποίο ανήκει και ενεργεί, ανέφερε ο κ. Φαίδωνος , προσθέτοντας πως ” αυτά τα στοιχεία, που μας ορίζουν ως χώρα και μας καθορίζουν ως λαό, έχουμε υποχρέωση να τα σεβαστούμε, να τα αναδείξουμε, να τα προβάλλουμε, να τα αξιοποιήσουμε”.

O κ. Φαίδωνος ανέφερε πως η υποχρέωση αυτή γίνεται ακόμη πιο επίκαιρη σήμερα που η πόλη μας ετοιμάζεται εντατικά για να ανταποκριθεί με επιτυχία στις βαριές ευθύνες, αλλά και στις υψηλές προσδοκίες, για μια επιτυχημένη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2017.

Ο Δήμος Πάφου συνέχισε, “στηρίζει με όλες τις δυνάμεις του την πρωτοβουλία αυτή, η οποία συνάδει και ταυτίζεται με την πολιτική της Τοπικής Αρχής για ουσιαστική συμβολή στη διατήρηση και προβολή της πολιτιστικής μας ταυτότητας, καλύπτοντας ταυτόχρονα τις ψυχαγωγικές ανάγκες τόσο των δημοτών όσο και των ξένων επισκεπτών της πόλης μας, με τρόπο ποιοτικό και επιμορφωτικό”.

Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε κάτω από την ομπρέλα του Πάφος 2017 άνοιξε το Κουτί τις Μνήμης του και ένωσε ανθρώπους και χώρους, ανέφερε ο πρόεδρος του ΔΣ του Πάφος 2017 Χρήστος Πατσαλίδης.

Στόχος του Οργανισμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Πάφος 2017 όπως άλλωστε είναι γνωστό είπε, “είναι η πραγματοποίηση μιας γιορτής του βιωματικού υπαίθριου πολιτισμού μας στο ήπιο κλίμα της Πάφου και στα υπέροχα τοπία της σε μια προσπάθεια να εξελιχθούν οι ανοικτοί χώροι της πόλης και της Επαρχίας γενικότερα με στόχο να δημιουργηθούν δεσμοί και να γεφυρωθούν τα κενά και οι αποστάσεις”.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία του Έρωτα συνέχισε, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να διηγηθούν τις δικές τους ιστορίες αλλά και να ακούσουν παραμύθια και ιστορίες άλλων.

(ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΓΧΡ)