Τρείς υπαλλακτικές προτάσεις, αναστολή-διακοπή-συνέχιση

Τρείς υπαλλακτικές προτάσεις, αναστολή-διακοπή-συνέχιση

   Δυστυχώς η οικονομική κρίση στην οποία έχει περιέλθει


ο τόπος μας έχει τις επιπτώσεις της και στον Δήμο μας με αποτέλεσμα το Δημοτικό Συμβούλιο να βρίσκεται στην πολύ δύσκολη θέση να αποφασίσει την αναστολή ή την διακοπή των οικοδομικών εργασιών ανέγερσης του εν λόγω έργου, αφού η περεταίρω χρηματοδότηση τούτου είται απο ίδιους πόρους είτε με τραπεζικό δανεισμό καθίσταται σχεδόν αδύνατη.

   Και στις δύο περιπτώσεις είναι φανερό ότι οι επιπτώσεις θα είναι δυσμενείς τόσον σε οικονομικό επίπεδο όσο και σε τεχνικό. Το τελικό οικονομικό κόστος του Έργου θα αυξηθεί λόγω καθυστερήσεων (αυξήσεις υλικών κ.α), πληρωμή σχετικών αποζημιώσεων προς τον Εργολάβο του Έργου, νέες προσφορές, έξοδα για συνεχή φροντίδα και εργασίες συντήρησης του ήδη ανεγερθέντος μέρους του Έργου ώστε να αποφευχθούν ενδεχόμενες καταπονήσεις στην κατασκευή απο τις καιρικές συνθήκες και άλλους παράγοντες αλλά και να αποτραπεί ο ορατός κίνδυνος για την δημόσια υγεία και ασφάλεια που δημιουργούν εγκαταλελειμένες οικοδομές. Είναι δε δύσκολο πιστεύω να ισχυριστεί κάποιος ότι δεν θα απαιτηθούν εργασίες ενίσχυσης του κτιρίου κατά την χρονική στιγμή επανέναρξης των εργασιών.

   Οι αρνητικές επιπτώσεις στην εικόνα της πόλης είναι εμφανείς, αλλά και το πλήγμα που θα υποστεί η αξιοπιστία του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου έναντι των δημοτών του, λόγω λανθασμένων αποφάσεων, θα είναι βαρύ.

   Η πρόταση μου για την άμεση αναζήτηση τρόπων άμεσης χρηματοδότησης του Έργου βασίζεται στους πιό πάνω προβληματισμούς και διαπιστώσεις. Στο παρόν στάδιον κρίνω ότι, η μέσω ανοικτών δημόσιων προσφορών αναζήτηση ντόπιου ή ξένου επενδυτή, ώστε να μην υπάρξει διακοπή των εργασιών, αποτελεί την μόνη διέξοδο πρός αυτή τη κατεύθυνση, μετά μάλιστα και από τις μέχρι σήμερα κατ’αρχήν προφορικές οικονομικές προτάσεις που είχαμε απο τον Εργολάβο του Έργου.

   Η συνέχιση των εργασιών και ολοκλήρωση του Έργου, ως την προτείνω, πρέπει κατά την άποψη μου να αποτελέσει την Τρίτη επιλογή του Δήμου και να τύχει περαιτέρω μελέτης από τους μελετητές του Έργου σε συνεργασία με το Τμήμα Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου αλλά και τις αρμόδιες Κρατικές Υπηρεσίες ή Τμήματα, λόγω εμπειριών τους σε παρόμοιες περιπτώσεις.

   Το Δημοτικό Συμβούλιο πρίν αποφασίσει τελικώς επί του θέματος θα πρέπει να έχει ενώπιον του και τις τρείς υπαλλακτικές προτάσεις, αναστολή/διακοπ/συνέχιση.

 

 

Γιώργος Σοφοκλέους

Δημοτικός Σύμβουλος ΔΗΣΥ Πάφου