Η κυβέρνηση απαξίωσε τα Λύκεια της Πάφου

Η κυβέρνηση απαξίωσε τα Λύκεια της Πάφου

Τα όσα εξελίσσονται το τελευταίο διάστημα στα εκπαιδευτικά πράγματα της Πάφου έχουν δυστυχώς επιβεβαιώσει τις προειδοποιήσεις αλλά και τους φόβους μας για τις προθέσεις του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

Μετά από ένα κύκλο παλινδρομήσεων κατά τον οποίο το ΥΠΠ προχωρούσε σε διακηρύξεις είτε για συστέγαση του Νικολαΐδείου Γυμνασίου στους χώρους του Λυκείου Κύκκου, είτε μετατροπής του Λυκείου σε εξατάξιο σχολείο, είτε μετατρέποντας το σε Καλλιτεχνικό ή Κλασικό Λύκειο ήρθε η ώρα της αλήθειας. Θυμίζουμε ότι το ΥΠΠ κατά την περσινή σχολική χρονιά απαγόρεψε στο Λύκειο Κύκκου να εγγράψει μαθητές, επειδή είχε αποφασίσει να το κλείσει.


Υπενθυμίζουμε ακόμα ότι προειδοποιήσαμε ότι ήταν λάθος η μετακίνηση του Νικολαΐδείου Γυμνασίου χωρίς τη δημιουργία νέου γυμνασίου στο κέντρο της πόλης μας. Δυστυχώς τότε δεν εισακουστήκαμε.

Η απαξίωση που δημιούργησε το ΥΠΠ για το ιστορικό Λύκειο Κύκκου έχει φέρει αποτελέσματα. Υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία για τη συνέχιση της λειτουργίας του σχολείου, οπότε πάρα πολλοί μαθητές αρνήθηκαν φέτος να εγγραφούν στο συγκεκριμένο Λύκειο. Είναι πλέον παραδεκτό από όλους όσοι δεν κυκλοφορούν με παρωπίδες ότι οι συγκεκριμένες ενέργειες του ΥΠΠ οδηγούν με πλάγιο τρόπο σε ανώδυνο και σταδιακό κλείσιμο του Λυκείου.

Ισχυρή ένδειξη ακόμα αποτελεί και η επιλογή του ΥΠΠ να λειτουργήσει το Αθλητικό Λύκειο στους χώρους του Λυκείου Α’ Εθνάρχη Μακαρίου, εκεί όπου ήδη λειτουργεί το Μουσικό Λύκειο. Η υπερφόρτωση του συγκεκριμένου Λυκείου, μετατρέποντάς το σε σχολείο μαμούθ, οδηγεί και αυτό το σχολείο στην απαξίωση δια της πλαγίας οδού.

Παράλληλα, η απουσία διαλόγου, η οποία χαρακτηρίζει την παρούσα κυβέρνηση, εκφράζεται ακόμα μια φορά με όσα σήμερα τεκταίνονται.

Ως ΑΚΕΛ καλούμε το ΥΠΠ και τον ίδιο τον Υπουργό, ο οποίος έχει την πολιτική ευθύνη, να προχωρήσει άμεσα σε διάλογο με ΟΛΟΥΣ τους εκπαιδευτικούς και άλλους φορείς της εκπαίδευσης της Πάφου. Στόχος πρέπει να είναι η αλλαγή των αποφάσεων του ΥΠΠ με στόχο να διατηρηθεί το Λύκειο Κύκκου, όπως ήταν άλλωστε και η γραπτή δέσμευσή του προς την Ομοσπονδία Γονέων και την ΕΣΕΜ Πάφου. Οι οποιεσδήποτε αρνητικές συνέπειες για τη λειτουργία των σχολείων της ΠΑΦΟΥ θα φέρουν ακεραία την ευθύνη το ΥΠΠ και η κυβέρνηση Ν. Αναστασιάδη.

Επαρχιακή Επιτροπή ΑΚΕΛ Πάφου